Порекло становништва, село Прибовце (Бујановац)

2. марта 2019.

коментара: 0

Порекло становништва села Прибовце, општина Бујановац  – Пчињски округ. Према књизи др Атанасија Урошевића „Новобрдска Крива Река“, издање Београд 1950. године. Приредио сарадник Порекла  Милодан.

Положај села.

Село је западно и југозападно од Зарбинца, на левој страни долине Зарбинске Реке. Сеоске куће су на различитим положајима: на брдима и њиховим странама, на косама и у долинама потока.

Воде.

Воду за пиће село добија из извора.

Земље и шуме.

Топографски су називи: Ворат (Гробље), Бјешка (Шума), Кева или Кијево.

Тип села.

Село је разбијеног типа. Дели се у четири махале: Маал Епр (Горњу Махалу), Маал Поштр (Доњу Махалу), Маал Колесјан и Муаџерт (Мухаџири). Удаљења између махала су око километар. Куће у махалама нису груписане, већ растурене у групипе, а има и усамљених кућа.

Порекло становништва.

Арбанаси кажу да ни преци при досељавању нису затекли село, већ да је ово место тада било под шумом. Доцније, по досељењу Арбанаса, у селу је било и Срба, али као чифчије у Арбанаса. По досељењу првог арбанашког рода село је расло прираштајем и досељавањем. Године 1878. доселили су се у село и Арбанаси мухаџири.

Родови:

-Кека (8 к.), су од фиса Краснића; досељени из Малесије пре 140 година (4 појаса: Фазли, Мустафа, Бајрам, Рамадан – 80 год.). Прво су се настанили у Карачеву, па су после као „ајдуци” потражили планину и прешли на садашње место и основали или обновили село. Живе у Горњој Махали.

-Колесјан (17 к.), су од фиса Тсача; досељени из Љуме после Кеке.

-Амзалар (17 к.), су од фиса Краснића; досељени из Малесије после Колесјана. Живе у Доњој Махали.

-Оруглица (6 к.), су од фиса Краснића; досељени 1878. године из Оруглице (Пољаница) као мухаџири.

Године 1926. се у Албанију (око Љушње) иселиле две куће, а 1928. године у Турску, око Једрена, једна кућа.

ИЗВОР: Према књизи др Атанасија Урошевића „Новобрдска Крива Река“, издање Београд 1950. године. Приредио сарадник Порекла  Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.