Порекло презимена, село Зарбинце (Бујановац)

2. марта 2019.

коментара: 0

Порекло становништва села Зарбинце, општина Бујановац  – Пчињски округ. Према књизи др Атанасија Урошевића „Новобрдска Крива Река“, издање Београд 1950. године. Приредио сарадник Порекла  Милодан.

Положај села.

Село је у близини старе српско-турске границе, у изворишту Зарбинске Реке. Сеоске куће су већим делом на левој страни долине ове реке.

Воде.

Воду за пиће добија из извора.

Земље и шуме.

Топографски су називи: Китка, Шоп, Љоскоглава.

Тип села.

Село је разбијеног типа. Куће су растурене у групице или усамљене и заузимају различите положаје: на брдима или њиховим странама, на косама, у долинама потока или у долинама реке. Дели се на седам махала, чији су називи по родовима у њима. Удаљења између махала су око 15 минута хода.

Порекло становништва.

Арбанаси су при насељавању затекли село у коме су живели Срби који су се доцније, како Арбанаси кажу, иселили у Коћуру (Прешевска Пчиња). У пољаничком Големом Селу род Ђокавци је исељен из Зарбинца, јер су га протерали Арбанаси. Арбанашко становништво у селу је расло досељавањем и прираштајем.

Родови:

-Сејдиовић (16 к.) су од фиса Сопа. Досељени су из Северне Албаније пре 170 година. Прво су се били настанили у Одановцу, где су живели три године, па се због пролаза „татара“ преселили у Зарбинце.

-Бађук (18 к.), су од фиса Сопа и:

-Bеља (5 к.), од фиса Круе Зи: досељени после Сејдиовића.

-Душа (13 к.), и:

-Љумњан (15 к.), су од фиса Бериша; досељени после Бађука и Веље.

-Брњаш (6 к.), су од фиса Тсача, и:

-Теша (17 к.), су од фиса Сопа: досељени последњи по реду.

Године 1924. су се у Турску иселиле две куће, од којих је једна отуда прешла у Албанију а 1928. године су се у Албанију иселиле још две куће.

ИЗВОР: Према књизи др Атанасија Урошевића „Новобрдска Крива Река“, издање Београд 1950. године. Приредио сарадник Порекла  Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.