Порекло презимена, село Зарбинце (Бујановац)

2. март 2019.

коментара: 1

Порекло становништва села Зарбинце, општина Бујановац  – Пчињски округ. Према књизи др Атанасија Урошевића „Новобрдска Крива Река“, издање Београд 1950. године. Приредио сарадник Порекла  Милодан.

Положај села.

Село је у близини старе српско-турске границе, у изворишту Зарбинске Реке. Сеоске куће су већим делом на левој страни долине ове реке.

Воде.

Воду за пиће добија из извора.

Земље и шуме.

Топографски су називи: Китка, Шоп, Љоскоглава.

Тип села.

Село је разбијеног типа. Куће су растурене у групице или усамљене и заузимају различите положаје: на брдима или њиховим странама, на косама, у долинама потока или у долинама реке. Дели се на седам махала, чији су називи по родовима у њима. Удаљења између махала су око 15 минута хода.

Порекло становништва.

Арбанаси су при насељавању затекли село у коме су живели Срби који су се доцније, како Арбанаси кажу, иселили у Коћуру (Прешевска Пчиња). У пољаничком Големом Селу род Ђокавци је исељен из Зарбинца, јер су га протерали Арбанаси. Арбанашко становништво у селу је расло досељавањем и прираштајем.

Родови:

-Сејдиовић (16 к.) су од фиса Сопа. Досељени су из Северне Албаније пре 170 година. Прво су се били настанили у Одановцу, где су живели три године, па се због пролаза „татара“ преселили у Зарбинце.

-Бађук (18 к.), су од фиса Сопа и:

-Bеља (5 к.), од фиса Круе Зи: досељени после Сејдиовића.

-Душа (13 к.), и:

-Љумњан (15 к.), су од фиса Бериша; досељени после Бађука и Веље.

-Брњаш (6 к.), су од фиса Тсача, и:

-Теша (17 к.), су од фиса Сопа: досељени последњи по реду.

Године 1924. су се у Турску иселиле две куће, од којих је једна отуда прешла у Албанију а 1928. године су се у Албанију иселиле још две куће.

ИЗВОР: Према књизи др Атанасија Урошевића „Новобрдска Крива Река“, издање Београд 1950. године. Приредио сарадник Порекла  Милодан.

Коментари (1)

Одговорите

Један коментар

  1. Meri

    Dobro veče.Hoću da Vam se zahvalim što ste pisali o nekim zaboravljenim mestima u Srbiji.Interesuje me gde mogu da nabavim knjigu od Uroševića ,,Novobrdska Kriva reka,,a posebno me interesuje o rodu Brnjaš iz Zarbinaca …možete me kontaktirati preko mail adrese- [email protected]. Hvala unapred