Poreklo stanovništva, selo Pribovce (Bujanovac)

2. mart 2019.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Pribovce, opština Bujanovac  – Pčinjski okrug. Prema knjizi dr Atanasija Uroševića „Novobrdska Kriva Reka“, izdanje Beograd 1950. godine. Priredio saradnik Porekla  Milodan.

Položaj sela.

Selo je zapadno i jugozapadno od Zarbinca, na levoj strani doline Zarbinske Reke. Seoske kuće su na različitim položajima: na brdima i njihovim stranama, na kosama i u dolinama potoka.

Vode.

Vodu za piće selo dobija iz izvora.

Zemlje i šume.

Topografski su nazivi: Vorat (Groblje), Bješka (Šuma), Keva ili Kijevo.

Tip sela.

Selo je razbijenog tipa. Deli se u četiri mahale: Maal Epr (Gornju Mahalu), Maal Poštr (Donju Mahalu), Maal Kolesjan i Muadžert (Muhadžiri). Udaljenja između mahala su oko kilometar. Kuće u mahalama nisu grupisane, već rasturene u grupipe, a ima i usamljenih kuća.

Poreklo stanovništva.

Arbanasi kažu da ni preci pri doseljavanju nisu zatekli selo, već da je ovo mesto tada bilo pod šumom. Docnije, po doseljenju Arbanasa, u selu je bilo i Srba, ali kao čifčije u Arbanasa. Po doseljenju prvog arbanaškog roda selo je raslo priraštajem i doseljavanjem. Godine 1878. doselili su se u selo i Arbanasi muhadžiri.

Rodovi:

-Keka (8 k.), su od fisa Krasnića; doseljeni iz Malesije pre 140 godina (4 pojasa: Fazli, Mustafa, Bajram, Ramadan – 80 god.). Prvo su se nastanili u Karačevu, pa su posle kao „ajduci” potražili planinu i prešli na sadašnje mesto i osnovali ili obnovili selo. Žive u Gornjoj Mahali.

-Kolesjan (17 k.), su od fisa Tsača; doseljeni iz Ljume posle Keke.

-Amzalar (17 k.), su od fisa Krasnića; doseljeni iz Malesije posle Kolesjana. Žive u Donjoj Mahali.

-Oruglica (6 k.), su od fisa Krasnića; doseljeni 1878. godine iz Oruglice (Poljanica) kao muhadžiri.

Godine 1926. se u Albaniju (oko Ljušnje) iselile dve kuće, a 1928. godine u Tursku, oko Jedrena, jedna kuća.

IZVOR: Prema knjizi dr Atanasija Uroševića „Novobrdska Kriva Reka“, izdanje Beograd 1950. godine. Priredio saradnik Porekla  Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.