Порекло презимена, село Сухарно (Бујановац)

2. марта 2019.

коментара: 0

Порекло становништва села Сухарно (по књизи Суарна), општина Бујановац  – Пчињски округ. Према књизи др Атанасија Урошевића „Новобрдска Крива Река“, издање Београд 1950. године. Приредио сарадник Порекла  Милодан.

Положај села.

Ово је последње село на источној страни области према Пољаници, односно на старој српско–турској граници према Пољаници. Сеоске куће су на брду, странама брда и на косама.

Воде.

Воду за пиће добија из извора.

Земље и шуме.

Топографски су називи за њиве: Прони (Поток), Река Зарбинцес (Зарбиначка Река), Криво Дрво; за шуму: Крони Ајдукут (Хајдучки Кладенац), Коруба.

Тип села.

Село је разбијеног типа. Дели се у три махале: Мифтаралар, Феталар и Алијалар. Називи махала су по старим арбанашким родовима. Куће у махалама нису груписане. Удаљења између махала су око пола часа хода.

Порекло становништва и старине у селу.

Преци данашњих старих арбанашких родова су затекли село у коме су живели неки други Арбанаси по презимену Мезини, који су се доцније отселили у Гњилане. Међутим је у Пољаници забележено како се позитивно зна да је пре доласка Арбанаса ово село било српско. Неки од рода Пеливановаца су у пољаничком селу Дреновцу живели у овом селу заједно са Арбанасима. На месту Киша (Црква) познају се темељи неке цркве. Арбанашко становништво је од досељења расло прираштајем. Године 1878. су се у селу населили и арбанашки мухаџири из Пољанице.

Родови:

-Мифтаралар (8 к.);

-Феталар (12 к.) и:

-Алијалар (8 к.), сви су од фиса Краснића. Постали су од тројице досељене браће: Мифтара, Фетаха и Алије. Досељени су пре 120 до 140 година на Топојане у Љуми. Досељени преци су деде данашњих деведесетогодишњнх стараца. За род Феталар појасеви су: Фетах, Садик, Дул.

-Лимоновић (2 к.), су од фиса Гаша; досељени 1878. Године из Добрејанца (Пољаница) као мухаџири.

-Драгобужда (3 к.), су од фиса Гаша; мухаџири из Драгобужда (Пољаница).

ИЗВОР: Према књизи др Атанасија Урошевића „Новобрдска Крива Река“, издање Београд 1950. године. Приредио сарадник Порекла  Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.