Порекло презимена, село Ново Село (Витина)

2. марта 2019.

коментара: 3

Порекло становништва села Ново Село, општина Витина – Косовскопоморавски округ. Према књизи др Атанасија Урошевића „Новобрдска Крива Река“, издање Београд 1950. године. Приредио сарадник Порекла  Милодан.

Положај села.

Село је поред старе српско-турске границе. Сеоске куће су на брдима, косама и долинама мањих потока у горњем делу Новоселског Потока.

Воде.

Воду за пиће добија из извора.

Земље и шуме.

Топографски су називи за њиве и шуму: Самабук, Свети Илија, Јавор, Китка.

Тип село.

Село је разбијеног типа. Дели се у три махале: Џаферовнћа, Реџовића и Јавор или Селмановића Махала. Куће у махалама су разбацане у мање групице. Удаљења између појединих група кућа су око 5-15 минута хода.

Порекло становништва.

Арбанаси су при досељавању затекли село као чифлук неког Али Јакупа Брањанца. Чифчије су били Срби. По досељењу Арбанаса Срби су се иселили. Арбанашко становништво је расло само прираштајем.

Родови:

-Џаферовићи (12 к.);

-Реџовићи (8 к.) и:

-Селмановићи (10 к.), сви су од фнса Краснића. По досељавању из Северне Албаније задржали су се неко време на Косову у околини садашњег Урошевца. У Ново Село се доселио предак Касум. Тај Касум је 1930. године био деда тадашњег 90–годишњег старца Бајрама из рода Џаферовића (Касум Џафер, Бајрам). Од досељења дакле, може имати 120 или највише 140 година.

ИЗВОР: Према књизи др Атанасија Урошевића „Новобрдска Крива Река“, издање Београд 1950. године. Приредио сарадник Порекла  Милодан.

Коментари (3)

Одговорите

3 коментара

 1. Драговић

  Дошло је очигледно до грешке пошто Ново Село у општини Витина није ово описано Ново Село него истоимено албанско село у општини Косовска Каменица. Ново Село код Витине је настало 1921. године као колонистичко насеље и ту су насељени Срби из околине Сурдулице и пар кућа Срба из других села у околини Витине.

  • Милодан

   Драговић!

   Могуће је да сте у праву. Али! У истој књизи је обрађено и Ново Село у општини Косовска Каменица – и не стоје ствари онако – како Ви тврдите. Са друге стране “ово” Ново Село је ближе српско – турској граници од “оног” Новог Села, ако би узели да је та граници иста (или слична) данашњој граници Косова и Метохије и централне Србије.
   У сваком случају Ваш коментар је добра основа да се дилеме до краја, да кажем, рашчивијају.
   Поздрав!
   Милодан

  • Милодан

   Драговић!

   Погледао сам у својој архиви и спорно (може и у наводницима) Ново Село се налази у групи насеља општине Косовска Каменица, потом следе насеља општине Бујановац итд….

   Толико од мене.
   Поздрав!