Poreklo prezimena, selo Novo Selo (Vitina)

2. mart 2019.

komentara: 3

Poreklo stanovništva sela Novo Selo, opština Vitina – Kosovskopomoravski okrug. Prema knjizi dr Atanasija Uroševića „Novobrdska Kriva Reka“, izdanje Beograd 1950. godine. Priredio saradnik Porekla  Milodan.

Položaj sela.

Selo je pored stare srpsko-turske granice. Seoske kuće su na brdima, kosama i dolinama manjih potoka u gornjem delu Novoselskog Potoka.

Vode.

Vodu za piće dobija iz izvora.

Zemlje i šume.

Topografski su nazivi za njive i šumu: Samabuk, Sveti Ilija, Javor, Kitka.

Tip selo.

Selo je razbijenog tipa. Deli se u tri mahale: Džaferovnća, Redžovića i Javor ili Selmanovića Mahala. Kuće u mahalama su razbacane u manje grupice. Udaljenja između pojedinih grupa kuća su oko 5-15 minuta hoda.

Poreklo stanovništva.

Arbanasi su pri doseljavanju zatekli selo kao čifluk nekog Ali Jakupa Branjanca. Čifčije su bili Srbi. Po doseljenju Arbanasa Srbi su se iselili. Arbanaško stanovništvo je raslo samo priraštajem.

Rodovi:

-Džaferovići (12 k.);

-Redžovići (8 k.) i:

-Selmanovići (10 k.), svi su od fnsa Krasnića. Po doseljavanju iz Severne Albanije zadržali su se neko vreme na Kosovu u okolini sadašnjeg Uroševca. U Novo Selo se doselio predak Kasum. Taj Kasum je 1930. godine bio deda tadašnjeg 90–godišnjeg starca Bajrama iz roda Džaferovića (Kasum Džafer, Bajram). Od doseljenja dakle, može imati 120 ili najviše 140 godina.

IZVOR: Prema knjizi dr Atanasija Uroševića „Novobrdska Kriva Reka“, izdanje Beograd 1950. godine. Priredio saradnik Porekla  Milodan.

Komentari (3)

Odgovorite

3 komentara

  1. Dragović

    Došlo je očigledno do greške pošto Novo Selo u opštini Vitina nije ovo opisano Novo Selo nego istoimeno albansko selo u opštini Kosovska Kamenica. Novo Selo kod Vitine je nastalo 1921. godine kao kolonističko naselje i tu su naseljeni Srbi iz okoline Surdulice i par kuća Srba iz drugih sela u okolini Vitine.

    • Milodan

      Dragović!

      Moguće je da ste u pravu. Ali! U istoj knjizi je obrađeno i Novo Selo u opštini Kosovska Kamenica – i ne stoje stvari onako – kako Vi tvrdite. Sa druge strane “ovo” Novo Selo je bliže srpsko – turskoj granici od “onog” Novog Sela, ako bi uzeli da je ta granici ista (ili slična) današnjoj granici Kosova i Metohije i centralne Srbije.
      U svakom slučaju Vaš komentar je dobra osnova da se dileme do kraja, da kažem, raščivijaju.
      Pozdrav!
      Milodan

    • Milodan

      Dragović!

      Pogledao sam u svojoj arhivi i sporno (može i u navodnicima) Novo Selo se nalazi u grupi naselja opštine Kosovska Kamenica, potom slede naselja opštine Bujanovac itd….

      Toliko od mene.
      Pozdrav!