Poreklo prezimena, selo Suharno (Bujanovac)

2. mart 2019.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Suharno (po knjizi Suarna), opština Bujanovac  – Pčinjski okrug. Prema knjizi dr Atanasija Uroševića „Novobrdska Kriva Reka“, izdanje Beograd 1950. godine. Priredio saradnik Porekla  Milodan.

Položaj sela.

Ovo je poslednje selo na istočnoj strani oblasti prema Poljanici, odnosno na staroj srpsko–turskoj granici prema Poljanici. Seoske kuće su na brdu, stranama brda i na kosama.

Vode.

Vodu za piće dobija iz izvora.

Zemlje i šume.

Topografski su nazivi za njive: Proni (Potok), Reka Zarbinces (Zarbinačka Reka), Krivo Drvo; za šumu: Kroni Ajdukut (Hajdučki Kladenac), Koruba.

Tip sela.

Selo je razbijenog tipa. Deli se u tri mahale: Miftaralar, Fetalar i Alijalar. Nazivi mahala su po starim arbanaškim rodovima. Kuće u mahalama nisu grupisane. Udaljenja između mahala su oko pola časa hoda.

Poreklo stanovništva i starine u selu.

Preci današnjih starih arbanaških rodova su zatekli selo u kome su živeli neki drugi Arbanasi po prezimenu Mezini, koji su se docnije otselili u Gnjilane. Međutim je u Poljanici zabeleženo kako se pozitivno zna da je pre dolaska Arbanasa ovo selo bilo srpsko. Neki od roda Pelivanovaca su u poljaničkom selu Drenovcu živeli u ovom selu zajedno sa Arbanasima. Na mestu Kiša (Crkva) poznaju se temelji neke crkve. Arbanaško stanovništvo je od doseljenja raslo priraštajem. Godine 1878. su se u selu naselili i arbanaški muhadžiri iz Poljanice.

Rodovi:

-Miftaralar (8 k.);

-Fetalar (12 k.) i:

-Alijalar (8 k.), svi su od fisa Krasnića. Postali su od trojice doseljene braće: Miftara, Fetaha i Alije. Doseljeni su pre 120 do 140 godina na Topojane u Ljumi. Doseljeni preci su dede današnjih devedesetogodišnjnh staraca. Za rod Fetalar pojasevi su: Fetah, Sadik, Dul.

-Limonović (2 k.), su od fisa Gaša; doseljeni 1878. Godine iz Dobrejanca (Poljanica) kao muhadžiri.

-Dragobužda (3 k.), su od fisa Gaša; muhadžiri iz Dragobužda (Poljanica).

IZVOR: Prema knjizi dr Atanasija Uroševića „Novobrdska Kriva Reka“, izdanje Beograd 1950. godine. Priredio saradnik Porekla  Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.