Poreklo prezimena, selo Desivojce (Kosovska Kamenica)

12. februar 2019.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Desivojce, opština Kosovska Kamenica – Kosovskopomoravski okrug. Prema knjizi dr Atanasija Uroševića „Novobrdska Kriva Reka“, izdanje Beograd 1950. godine. Priredio saradnik Porekla  Milodan.

Položaj sela.

Selo je severozapadno od Lajčića, a pruža se pojasasto širom cele doline Desivojske Reke. Kuće su na različitim položajima: na brdima, kosama i u dolinama potoka i same reke.

Vode.

Vodu za piće dobija se iz izvora a nekoliko kuća ima  bunare. Iz reke vodu piju samo one kuće koje su u „glavi reke“.

Zemlje i šume.

Topografski su nazivi za njive i šumu: Kamen, Gorun, Ramni Dej, Ostri Dej.

Tip sela.

Selo je razbijenog tipa. Deli se u četiri mahale: Isljamović, Feratović, Bunjak i Surdul. Nazivi mahala su po starijim rodovima. Kuće u mahalama različito razbacane u grupice. Udaljenja između pojedinih grupa kuća su 5-15 minuta hoda.

Starine u selu.

Na mestu Kiša (Crkva) su 1929. godine otkopane zidine zatrpane crkve, pored koje se još raspoznaje staro groblje.

Poreklo stanovništva.

Arbanasi su pri doseljavanju zatekli selo u kome su živeli Srbi, koji su se potom počeli raseljavati. U mnogim selima Poljanice ima Srba doseljenika iz ovog sela koji su se iselili po doseljenju Arbanasa. I u krivorečkim selima ima Srba poreklom iz ovog sela i to iseljenih po doseljenju Arbanasa (Zdravkovci u Kololeču i Jankovci u Donjoj Šipašnici). Od doseljenja Arbanasa selo je raslo priraštajem i doseljavanjem. Godine 1878. se u selu nastanilo i nekoliko kuća Arbanasa muhadžira.

Rodovi:

-Škodrići, 35 kuća (Isljamović, 23 kuće, i Feratović 12 k.), su od fisa Krasnića. Starinom su iz Skadarske Malesije, od „Škodre“ (otuda i prezime Škodrići), odakle su prvo prešli u Đakovičku Malesiju, potom u Binač (Gornja Morava), zatim u krivorečko selo Odanovce, pa najzad u Desivojce pre 170 godina.

-Bunjak (22 k.), Od fisa Krasnića; doseljeni iz Đakovičke Malesije odmah za Škodrićima.

-Surdul (5 k.), su od fisa Krasnića; doseljeni posle Bunjaka iz Surdule (Lab), po čemu im je dato i prezime. dalja starina u Malesiji.

-Bajre (4 k.), su od fisa Hota; doseljeni 1878. godine iz Barja (Poljanica) kao muhadžirn.

-Dragobužda (3 k.), su od fnsa Gaša; muhadžnri iz Dragobužde (Poljanica).

-Rafuna (2 k.), su od fisa Gaša; muhadžiri iz Rafune (Jablanica).

-Grgurovc (4 k.), su od fnsa Sopa; muhadžnrn iz Grgurovca (Jablanica).

-Opyglica (3 k.), su od fisa Tsača; muhadžiri iz Oruglice (Poljanica).

Za vreme bugarske okupacije, 1917. godine iseljene su u Tursku 4 arbanaške muhadžirske kuće, a 1928. godine su se u Albaniju iselile 2 kuće od Škodrića.

 

IZVOR: Prema knjizi dr Atanasija Uroševića „Novobrdska Kriva Reka“, izdanje Beograd 1950. godine. Priredio saradnik Porekla  Milodan.

 

 

 

 

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.