Poreklo prezimena, selo Koretin (Kosovska Kamenica) Reviewed by Momizat on . Poreklo stanovništva sela Koretin, opština Kosovska Kamenica – Kosovskopomoravski okrug. Prema knjizi dr Atanasija Uroševića „Novobrdska Kriva Reka“, izdanje Beog Poreklo stanovništva sela Koretin, opština Kosovska Kamenica – Kosovskopomoravski okrug. Prema knjizi dr Atanasija Uroševića „Novobrdska Kriva Reka“, izdanje Beog Rating: 0
You Are Here: Home » Zavičaj - sela i gradovi » Poreklo prezimena, selo Koretin (Kosovska Kamenica)

Poreklo prezimena, selo Koretin (Kosovska Kamenica)

Poreklo stanovništva sela Koretin, opština Kosovska Kamenica – Kosovskopomoravski okrug. Prema knjizi dr Atanasija Uroševića „Novobrdska Kriva Reka“, izdanje Beograd 1950. godine. Priredio saradnik Porekla  Milodan.

Položaj sela.

Selo je na Krivoj Reci.

Vode.

Vodu za piće dobija iz bunara.

Zemlje i šume.

Topografski su nazivi za njive: Ravši (Ravnica), Duškaja, Smrdan, Gurina (Kameiik), Batlak (Blato), Trska: za šumu: Goleš, Čuka Mal (Velika Čuka).

Tip sela.

Selo se deli u dve mahale: Maala Epr (Gornja Mahala) i Maala Poštr (Donja Mahala). Mahale su jedna od druge udaljene 200 m. Kuće u mahalama su grupisane.

Istorijat.

Selo je staro. Pominje se u gračaničkoj povelji kralja Milutina 1322. godine kao „ou Topolvnici selo Korint“. Pre oko 170 godina u selo su se doselili Arbanasi. Tad su se Srbi počeli raseljavati, a neki su prešli i u islam. Poslednji iseljeni Srbi iz ovog sela su Koretinci i Došljaci u Robovcu. Od 1924. godine u selo su se ponovo počeli naseljavati Srbi na kupljenim imanjima iseljenih Arbanasa u Tursku.

Poreklo stanovništva.

Rodovi:

-Bašići (11 k.), poislailjeni i poarbanašeni Srbi, starinom su iz Tirinca kao i njihovi rođaci pravoslavni Srbi Milićarci u Vaganešu. U Koretin su doseljeni pre dolaska Arbanasa. U islam su prešli kad i Bašići. Oba ova poislamljena roda su ušla u Tsač, fis Arbanasa ovog sela.

-Canovići (22 k.) i:

-Derviš (8 k.), od fisa Tsača; doseljen iz Dabočeva u Severnoj Albaniji uskoro za prvima.

– Dejanovići (2 k.);

-Stošići (5 k.) i:

-Tasići (3 k.), svi sa slavom sv. Arhanđela i svi doseljeni 1924 g. iz Viševca (vranjskog).

-Stajići (2 k.) i:

-Stanojevići (6 k), oba sa slavom sv. Arhanđela i oba doseljena 1925. godine iz Viševca.

-Antići (1 k., sv. Arhanđeo); doseljeni iz Aleksandrovca (vranjskog) 1925. godine.

-Mladenovići (4 k., sv. Nikola); doseljeni iz Buvca (Jablanica) 1926. godine.

-Jovanovići (4.k., sv. Jovan); su doseljeni iz Kalabovca (Masurica) 1929. godine.

-Paunovići (5 k., sv. Vasilije); doseljeni iz Stajkovca (Masurica) 1929. godine.

Od Balkanskog rata do 1929 g. je u Tursku iseljeno 28 arbanaških kuća i 4 kuće od poislamljsnog i poarbanašenog srpskog roda Kovanci.

IZVOR: Prema knjizi dr Atanasija Uroševića „Novobrdska Kriva Reka“, izdanje Beograd 1950. godine. Priredio saradnik Porekla  Milodan.


Ostavi komentar

© 2012- 2013 POREKLO poreklo.rs

Scroll to top