Poreklo prezimena, selo Trećak (Kuršumlija)

11. novembar 2018.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Trećak (po knjizi Trećak i Mala Reka), opština Kuršumlija  – Toplički okrug. Prema knjizi Radoslava LJ. Pavlovića „Kopaonik“ napisanoj prema prikupljenim podacima od 1934. do 1953. godine – izdanje 2012. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Položaj sela.

Selo je u podnožju Debele glave, Laza i Voćnjaka na levoj strani reke Toplice, a zaselak Mala Reka je na stranama doline istoimene rečice, na ušću u Toplicu.

Vode.

Potoci su: Veliki, Stupnički, Lučački i Jovin potok. Izvori su: Ajdučki izvor, Izvor u lazu, Izvor u Jošju, Izvor kod Krša, Lukčić, Blaževac, Izvor u Ambarištu, Mala voda i Radičevac.

Zemlje i šume.

Delovi atara se nazivaju: Rdav, Ambarište, “Šinbara” — Šajinbara, Koprivnica, Lučak, Zapatka, Granica, Selište, Stupnica.

Tip sela.

U selu su kućne grupe: Mali Trećak, Šajinbara, Stara kuća i Jošje. Udaljenost između pojedinih grupa je 300 –1.000 m. Kuće u grupama su zbijene.

Mala Reka, zasebno naselje udaljeno je oko 1 km od najbliže kuća u selu. Trećačko groblje je kod Kolišta.

Ostali podaci o selu.

Godine 1884. Trećak ima 115 poreskih glava, a Mala Reka i Šajinbara su zapustela naselja; 1921 – 26 domaćinstava sa 237 članova.

Starine u selu.

Selište je na mestu nekog starog naselja. Na Staroj kući su kućišta predaka rodova koji su se izmestili sa kućama u Šinbaru. U Šinbari je stara crkvina kod Dubova. Niže crkvine, na Prlinama, seljaci su iskopavali zlatne (starinske) pare.

Poreklo stanovništva.

Rodovi:

-Nestorovići, Savići, Miletići, Mijailovići, Krsmanovići, Andrejići (20 kuća, Sv. Nikola) sedeli su selu mnogo pre ustanka 1804. godine. Starinom su iz plemena Kuča. U vreme Karađorđevog vojevanja izbegli su u selo Lepojeviće u Levču. Tamo su ostali “dok se nije malo primirilo”, pa su se povratili. Braća Milija i Andreja dođu u Žarevo, pa se Milija tu nastani. Tamo su njegovi potomci Milijići: Gornji i Donji Milijići. Iz Žareva Andreja je prešao u Malu Reku i tamo se nastanio.

Godine 1879 doselili su se:

-Jakovljevići (5 kuća, Sv. Jovan Krstitelj), su od Šulovića iz Ravništa.

-Pantići (3 kuće, Sv. Vračevi), iz Sudimlja.

-Đorđević (1 kuća, Sv. Alimpije Stolpnik), iz Žareva.

-Marjanović (1 kuća), Sv. apost. i evang. Luka i Markovdan), iz Trbunja.

-Kojić (1 kuća, Sv. Nikola), iz Belog Polja.

IZVOR: Prema knjizi Radoslava LJ. Pavlovića „Kopaonik“, izdanje 2012. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.