Poreklo prezimena, selo Blaževo (Brus)

11. novembar 2018.

komentara: 3

Poreklo stanovništva sela Blaževo, Opština Brus – Rasinski okrug. Prema knjizi Radoslava LJ. Pavlovića „Kopaonik“ napisanoj prema prikupljenim podacima od 1934. do 1953. godine – izdanje 2012. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Položaj sela.

Blaževo je na padinama Goleša (1.152m) i Srnjevice (1.098m), koje se blago spuštaju u dolinu Blaževske reke. Oko sela su uzvišenja: Vlaška ravan (1.135m), Blaževska čuka, Bukovica i Kukavica.

Vode.

Rečice i potoci su: Gradački potok, Đavoljak, Potočina i Matin potok, i izvori: Jasen, Česma i Studenac.

Zemlje i šume.

Potesi su: Goleš, Bugarevac, Tentište, Vardište i Rosulja.

Tip sela.

U Džavovcu, gde na put Brus–Merćez–Kuršumlija izlazi put Leposavići–Kostin potok–Stanuloviće–Blaževo, začetak je drumskog dela sela. Ovde su: sudnica blaževske opštine, dve mehane, sveštenikova kuća, sitničarska trgovina, zdravstvena stanica. Južno od Džavovca na Bukovici su osnovna škola i crkva.

Dva groblja su: na Dublju i na Vardištu.

Istorijat.

Seoce Blaževo, na starom Dubrovačkom putu preko Kopaonika, zabeležio je u svom putopisu 1611. Godine Lefevr, sekretar Sancijeva poslanstva u Carigradu. Izvan svake sumnje, sigurno je, da današnje selo Blaževo treba identifikovati s Blaževim Selom Lefevrovog putopisa. Po prelazu preko planine Kopaonika putnici se odmaraju u stanici u Blaževom Selu, upravo Tentištu (danas livada u Blaževu).

Godine 1884. Blaževo ima 20 poreskih glava; 1948 – 33 domaćinstva sa 198 članova.

Starine u selu.

Na Dublju je crkvina Sv. Petka. Oko crkvine je “staro” i današnje groblje. U Starom groblju po grobovima su veliki blokovi stena, a na njima krstovi sa urezanim znacima krsta.

Poreklo prezimena.

Rodovi:

Starinci su:

-Blaževci – Mijailovići (4 kuće, Đurđic i Đurđevdan).

Krajem 17. veka ili na početku 18. veka doselio se predak:

-Kovačevića (9 kuća, Sv. Jovan Krstitelj) iz Popovog Polja u Hercegovini.

Posle rata 1877/78. godine doselili su se:

-Neškovići – Marinčani (4 kuće, Sv. Vračevi) iz Marinca u Vrhovini, pokrajini Kopaoniku. Najpre su se nastanili u Babici, a otud su prešli ovde. Jedan rod s Neškovićima – Marinčanima su Mačičani u Gradu.

-Topalovići – Nestorovići (4 kuće, Sv. Vračevi) su iz Rečice u Vrhovini.

-Šutići —Mijailovići (2 kuće, Sv. Nikola) su iz Vrhovine.

-Seljančani – Đorđevići (2 kuće, Đurđic i Đurđevdan) su iz Seljanca.

-Obradović (1 kuća, slavi ženinu slavu Sv. Jovan Krstitelj) je iz Šljivova u Aleksandrovačkoj Župi. Došao je trgovac Vitomir i prizetio se u kuću Uroša Kovačevića 1924. godine.

IZVOR: Prema knjizi Radoslava LJ. Pavlovića „Kopaonik“, izdanje 2012. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (3)

Odgovorite

3 komentara

  1. Vladimir

    Zanima me poreklo prezimena Stevanović iz sela Stanulovića opstina brus slava sveti Jovan krstitelj i molitva sveta trica.hvala u napred.

    • Milodan

      Vladimir!

      Ovo naselje nije obrađeno zbog toga što je to kmetija, kojsa se sastoji od 4-5 naselja i nije se znalo koji rod kom naselju pripada. Srećom, nađoh u knjizi tvoj rod:

      Rodovi.
      — Vukašinovići (5 kuća, Sv. Jovan Krstitelj) u Donjem i;
      –Jevtića, Nestorovići i Stevanović (5 kuća, Sv. Jovan Krstitelj) u Gornjem Stanuloviću su se doselili krajem 17. ili na početku 18. veka iz Gornjeg (Crnogorskog) Kolašina.

      Pozdrav!

  2. Aleksandar

    Poštovani,

    Zanima me poreklo prezimena Miletić iz Blaževa, zaseok Gradac. Slavimo Sv. Jovana i Sv. Arhangela Mihaila.

    Hvala