Poreklo prezimena, sela Borčane i Rucmance (Leposavić)

15. septembar 2018.

komentara: 13

Poreklo stanovništva naselja sela Borčane i Rucmance (po knjizi Rusmance), opština Leposavić – Kosovskomitrovački okrug. Prema knjizi Radoslava LJ. Pavlovića „Kopaonik“ napisanoj prema prikupljenim podacima od 1934. do 1953. godine – izdanje 2012. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Položaj sela.

BORČANE i zaselak RUSMANCE

Selo je na kosama Brežina i Dela, a zaselak Rusmance je južno od sela, na Borju Rusmanačkom.

Vode.

Rečice i potoci su: Ržanska reka, Medveđak, Konštica, Sedrava, Bistrica, Mutnička reka, Koritski potok, Slatinski potok, Skrk, Bojetinska reka, Borčanska reka, Kulin potok, a vode: Izvor na Grebenu, Izvor pod Glamaju, Izvor u Borju. U Katunu (u planini) je jak hladan izvor Katunska voda.

Zemlje i šume.

Topografski nazivi za njive i livade su: Selište, Beganska zemlja, Košarište, Resovac, Markovac, Dimilje, Rosulje, drugo Selište, Katunsko selište na Lepčinjaku i nad Katunom, Urvište, Pođelje, Crk vište, Glavica, Medveđak, Radunoviće, Lokve; za ispaše i šume: Čiker, Velika i Mala kita, Borčanske glave. Zabrani su na Kokošaru i Koščici – Kočici, a zimovnici za stoku su u Katunu.

Tip sela.

Do oslobođenja (u ratu 1912. g.) seloje bilo zbijenog tipa. Jedina kućna grupa je na stranama Potoka. Ovakav tip naselja bio je uslovljen opštom nesigurnošću za turske vladavine. Posle oslobođenja ovih krajeva pojedine porodice izmeštaju se s kućama na svoja imanja, na kosama okolnih brda, selo brzo narasta po obodu i postaje veoma razbijeno. Postoji podela sela na mahale: Gornju malu ili Gornje Borčane na Brežinama i Donju malu, Borčane ili selo, oko crkve i škole. Groblje je u Bugarskom dolu, a groblje zaseoka Rosmancaje na Brdu.

Istorijat.

Borčani su po Svetostefanskoj hrisovulji mesto u međama sela Sočanice.  Godine 1170. celo Borčane i Rucmance su u pokrajini Kopaoniku, u nuriji popa Mateja.

Godine 1921, po zvaničnom popisu 31. decembra, u Borčanu su 42 domaćinstva sa 236 članova, a u Rusmancu 7 domaćinstava sa 40 članova. Godine 1948. u Borčanu su 46 domaćinstva sa 402 člana, a u Rusmancu 13 domaćinstava sa 130 članova.

Starine.

U selu, kao i u zaseoku, ima tragova starih rudarskih radova. U seoskom groblju, na nekim starim grobovima, položeni su veliki blokovi stena. Ima predanje da su u selu nekad živeli “Jeti” i da su njihovi grobovi – “‘etimški” grobovi. u Selištu oko crkve su ulegnuća i ostaci temelja nekih građevina. Crkva posvećena Pokrovu Bogorodice, nedavno je obnovljena na mestu stare crkvine. Nad zgradom Osnovne škole su Zidine. Ovde su danas samo kamenolomi trahita. Na Beganskoj zemlji nedavno je iskopano trozubolovačko koplje (metalni deo). Pored koplja iskopane su velike “makaze od gvožđa”.

Toponimi: Gojčinovac, Dojčinovac i Vlajin grob ostali su bez ranijeg stanovništva.

Poreklo stanovništva.

Rodovi.

U vreme opštih pokreta naših naroda u 17. veku, doselili su se preci današnjih:

– Isailovića, Vrugića i Petrovića (18 kuća, Sv. Andrej Prvozvani, 30. novembra i Petrov dan).

U Velikoj seobi ili na početku 18. veka doselili su se Moračani:

-Marisavljevići, Anđelkovići, Spasojevići (12 kuća, Sv. Arhanđeo u novembru i Sv. Arhanđeo “letnji” 13. jula), iz Morače.

Skoro čitav vek posle Moračana u selu su se nastanili:

-Bušete – Radenkovići (6 kuća, Sv. ap. Toma). Oni su od Bušeta iz Belasice u staroj Vrhovini, u pokrajini, na planini Kopaoniku. Svi gornji rodovi su u Donjem Borčanu.

U Gornjem Borčanu su:

-Savići i Radosavljevići (8 kuća, Sv. Vrači jesenji i letnji) su od “vračevaca” iz susednog Brzanca. –

U Rusmancu su:

-Stevići (7 kuća, Sv. Alimpije Stolpnik). Predak, stariji od pradeda izbegao je iz Vlahinje, zbog nasilja Arbanasa.

-Gajići (4 kuće) nedavno su prešli iz Donjeg Borčana. Oni su od Moračana.

IZVOR: Prema knjizi Radoslava LJ. Pavlovića „Kopaonik“, izdanje 2012. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (13)

Odgovorite

13 komentara

  1. Nenad

    U Rucmancu pored Stevica tj u Gornjem Rucmancu su ziveli Mijailovici 2 kuce i Simici 2 kuce slava kao i Stevici Sv Alimpije Djordje , a u donjem Rucmancu Janicijevici slava ista

    • Stefan

      Tako je. To su bila tri rodjena brata Steva Janicije i Mijailo od kojih poticu prezimena a oni su pobegli iz sela Vlajna kod Kosovske Mitrovice od turaka 1800 i neke u Borcane i Rucmance.

      • Nenad

        Tri brata su bila u Rucmancu i Janicije janicijevic im je bio stric ili deda Mijailu Stevi i Simi do tog podatka sam ja dosao. Inace Janicije je zadnji dosao u Rucmance sa zenom

      • Nenad

        Ta tri brata su zatecena pre Janicija u Rucmancu. Ceo rod se kratko zadrzao u selu Vlajna jel su se sukobljavali sa Siptarima imali su dosta stoke i bili jaka porodica. Staro poreklo celog roda je iz Stare Hercegovine a selo pre Vlajne gde je rod bio zapamtila se Velika u Crnoj Gori u tom putovanju iz Stare Hercegovine i seobe upamtila se Velika

  2. Miloš

    U knjizi Atanasija Uroševića se navodi: “U vreme opštih pokreta naših naroda u 17. veku, doselili su se preci današnjih Isailovića, Vrugića i Petrovića (18 kuća, Sv. Andrej Prvozvani)”.
    Svi oni vode poreklo od Boškovića iz Babinog Mosta, koji su u vreme velike seobe pod Arsenijem Crnojevićem zbog velikog šiptarskog zuluma morali da se isele iz Babinog Mosta, ali nisu daleko otišli, sklonili su se u Borčane, da bi se nakon smirivanja situacije jedan deo Boškovića ponovo vratio na svoja ognjišta u Babin Most (danas se prezivaju Petrovići i Petkovići i slave Sv Andreja Prvozvanog), jedan deo je ostao u Borčanu i to su danas Isailovići, Vrugići i Petrovići koji takođe slave Sv Andreja Prvozvanog.
    Inače, što se tiče porodice Bošković, danas Petrović i Petković iz Babinog Mosta može se pratiti kontinuitet njihovog življenja u Babinom Mostu još od početka 15. veka.

    • Nenad

      Nema veze da je iz Babinog mosta išlo ka Borčanu Petrovici iz Borčana su jedna velika familija i doseljeni su iz Bara Kraljskih Berane u Borčane a Boškovići iz Babinog mosta vode poreklo od Boška Petrovića jel su Petrovici kao i ostali Borčanci bili velika podrška Kradjordju i u vreme propadanja ustanka jedan deo Petrovića je pobegao u Babin Most Boškovići po Bošku a drugi deo Petkovici jel je velika odmazda Turaka tada bila u Borčanu.Tako da su svi stari pričali iz Babinog mosta da su Borčanci da je tu matica njihova .

    • Andreja

      Ja sam potomak od Vrugica,nazalost selo se gasi. Inace da i dan danas slavimo svetog Andreja,samo sto vise ne nosimo vrugic prezime. Ne znam razlog kad se prezime promenilo

    • Vladimir Petrović

      Druže o kakvom šiptarskom zulumu u 15 veku pričaš? Imaš popis iz 1884 gde piše da na Kosovu i Metohiji živi 0.26% arnauta.
      A što se tiče porodice Petrović iz Borčana postoji preveliki broj podataka o kretanju poreklu itd. I nemoguće je utvrditi tačnost dok se ne pogledaju crkvene knjige i spisi jer je to jedino ispravno i merodavno. Ali je peoblem gde tražiti? Crna Gora? Hercegovina? Ja sam od svojih starijih čuo(njima su njihovi stariji pričali) konkretno za Petroviće koje slave svetog Andreju Prvozvanog,da su zbog čestih borbi i ratovanja sa Turcima morali da se sele konstantno. Jedni spominju Berane,drugi Moraču,treći sela po Hercegovini. Tačnih podataka nema ili je veoma teško doći do njih.

  3. Miloš

    U Babinom Mostu je, prema zapisima, nakon Kosovskog Boja carica Milica sagradila Crkvu posvećenu majci božjoj Svetoj Bogorodici, i u porti te crkve sahranila izginule Kosovske junake, pa se od tada 28.avgust uzima kao crkveni i seoski praznik kada se organizuje sabor u Babinom Mostu.
    Nakon seobe porodice Bošković iz Babinog Mosta u selo Borčane oni su verovatno preneli i običaj da se 28. avgusta okupe oko crkve kako bi saborovali, pa se i dan danas narod u Borčanu okuplja oko crkve svake godine 28. avgusta iako većina Borčana nije čak ni sigurna zašto se tog dana okupljaju oko crkve, s’obzirom da crkva u Borčanu nije posvećena majci Božjoj.
    Više o svemu ovome možete pročitati na sajtu: http://selobabinmost.weebly.com/

    • Vladimir Petrović

      Pozdrav brate. Veliko ti hvala na ovoj informaciji. Konačno neki opipljiviji podatak. Ako imaš neku literaturu vezano za ovo ičli još neki podatak bio bih ti zahvalan.

    • Nenad

      Borčanci se okupljaju oko crkve za Borčanske Krste to je u maju ne u avgustu, nije ti tačan podatak.Poreklo Petrovića iz Borčana treba tražiti u blizini sa Petrovicima Karadjordjevićima mozda gresim ali verujem da je tako iako je poznato da je Karadjordje naseljavao Borčane a i njegovi preci su boravili jedno vreme u selu Bugarice sadašnji Srbobac.Tu sam za razmenu podataka uvek .