Poreklo prezimena, zaselak Vrba (selo Vračevo, Leposavić) Reviewed by Momizat on . Poreklo stanovništva zaseoka Vrba, selo Vračevo, opština Leposavić – Kosovomitrovački okrug. Prema knjizi Petra Ž. Petrovića „Raška“ – izdanje 2010. godine. Prire Poreklo stanovništva zaseoka Vrba, selo Vračevo, opština Leposavić – Kosovomitrovački okrug. Prema knjizi Petra Ž. Petrovića „Raška“ – izdanje 2010. godine. Prire Rating: 0
You Are Here: Home » Zavičaj - sela i gradovi » Poreklo prezimena, zaselak Vrba (selo Vračevo, Leposavić)

Poreklo prezimena, zaselak Vrba (selo Vračevo, Leposavić)

Poreklo stanovništva zaseoka Vrba, selo Vračevo, opština Leposavić – Kosovomitrovački okrug. Prema knjizi Petra Ž. Petrovića „Raška“ – izdanje 2010. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Položaj sela.

Vrba je malo planinsko selo u dolini Vrbljanskog Potoka, desne pritoke sastavnice Vračevske Reke. Gornji kraj sela naziva se Poda.

Vode.

Selo ima izvorsku vodu. U Bučju je Maksimova Voda, a poviše nje je izvor Studenica. U Podima ima bunar, dubok devet „bojeva“ („boj“ ima oko 1,5 m). U donjem kraju sela je izvor Joše u Jovaku. Vrbljanski Potok, Manaški Potok i Odojevićski Potok su sastavnice Vračevske Reke.

Zemlje i šume.

Odojevićsko Brdo deli Vrbu od susednog Odojevića. Na njegovoj istočnoj strani su Bačište, Velike njive, Čukarak, Vrbljanske Strane i Lazić; na desnoj strani potoka su Melećkino Brdo i Dubovi. U Podima ima još pokoji ostatak borovog drveta.

Ostali podaci o selu.

Naziv sela unet je u turski poposni spisak sela 1455. godine. Hrišćani imaju groblje kod crkve a muhamedanci u gornjem kraju sela. Po predanju pomuhamedanjeni srpski rodovi su iz vremena Vuka Brankovića s kraja 14. veka. To su stari rodovi, jer su, pod zaštitom primljenog muhamedanstva, mogli da se održe u ovom kraju, ali da li su tu bili i u 14. veku, sem predanja, nema drugih dokaza.

Poreklo stanovništva.

-Jašarevići, 4 kuće, Nuhović, 1 kuća, su za „šijačkog rata“ 1876–1878. godine prešli iz Brestova u Borju. Predak Zeka poginuo u tadašnjem ratu.

-Hodžići, 2 kuće, su u Podima, ded se doselio iz susedne Rvatske.

-Stefanovići, 2 kuće, Đurđic, su doseljeni iz Beoca, kod varošice Raške, 1923. godine.

IZVOR: Prema knjizi Petra Ž. Petrovića „Raška“ – izdanje 2010. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.


Komentari (3)

 • Radosav Sovrlić

  Selo Vrba koje autor ovog teksta opisuje ne nalazi se u opštini Zubin Potok, već u opštini Tutin(pretpostavljam da je Tutin jer postoji selo Vrba u Jagodini i Kraljevu). U opštini Zubin Potok nalazi se selo Vrba ali u njoj žive Sovrlići koji slave Svetog Stefana Dečanskog 24.novembra i nema ni jednog drugog prezimena.

  Odgovori
  • Milodan

   Radosav Sovrlić!

   U pravu ste. Selo Vrba nije u opštini Tutin, jer se nalazi jugozapadno od jezera Gazivode a graniči se sa selom Odojeviće, koje se nalazi u opštini Novi Pazar, na levoj obali Ibra – naspram Leška. Sela Vrba NEMA ni u opštini Novi Pazar a ni u opštini Raška. Na Gugl mape, sva je prilika da se ovo selo utopilo u grad Raška.
   Hvala Vam. A urednik portala Poreklo će ovo naselje izbrisati iz opštine Zubin Potok – a gde će ga postaviti – to ćemo još videti.
   Napomena: Molim čitaoce, koji dobro poznaju grad Rašku i okolinu da potvrde „rezultat“ Gugl mape da je naselje u sastavu Raške – tamo gde je danas NIS-ova pumpa.
   Hvala!
   Pozdrav!

   Odgovori
 • Vasiljevic Slavisa

  Vrba je zaseok Vraceva kod Leposavica

  Odgovori

Ostavi komentar

© 2012- 2013 POREKLO poreklo.rs

Scroll to top