Порекло презимена, заселак Врба (село Врачево, Лепосавић)

11. марта 2018.

коментара: 3

Порекло становништва засеока Врба, село Врачево, општина Лепосавић – Косовомитровачки округ. Према књизи Петра Ж. Петровића „Рашка“ – издање 2010. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Положај села.

Врба је мало планинско село у долини Врбљанског Потока, десне притоке саставнице Врачевске Реке. Горњи крај села назива се Пода.

Воде.

Село има изворску воду. У Бучју је Максимова Вода, а повише ње је извор Студеница. У Подима има бунар, дубок девет „бојева“ („бој“ има око 1,5 м). У доњем крају села је извор Јоше у Јоваку. Врбљански Поток, Манашки Поток и Одојевићски Поток су саставнице Врачевске Реке.

Земље и шуме.

Одојевићско Брдо дели Врбу од суседног Одојевића. На његовој источној страни су Бачиште, Велике њиве, Чукарак, Врбљанске Стране и Лазић; на десној страни потока су Мелећкино Брдо и Дубови. У Подима има још покоји остатак боровог дрвета.

Остали подаци о селу.

Назив села унет је у турски попосни списак села 1455. године. Хришћани имају гробље код цркве а мухамеданци у горњем крају села. По предању помухамедањени српски родови су из времена Вука Бранковића с краја 14. века. То су стари родови, јер су, под заштитом примљеног мухамеданства, могли да се одрже у овом крају, али да ли су ту били и у 14. веку, сем предања, нема других доказа.

Порекло становништва.

-Јашаревићи, 4 куће, Нуховић, 1 кућа, су за „шијачког рата“ 1876–1878. године прешли из Брестова у Борју. Предак Зека погинуо у тадашњем рату.

-Хоџићи, 2 куће, су у Подима, дед се доселио из суседне Рватске.

-Стефановићи, 2 куће, Ђурђиц, су досељени из Беоца, код варошице Рашке, 1923. године.

ИЗВОР: Према књизи Петра Ж. Петровића „Рашка“ – издање 2010. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (3)

Одговорите

3 коментара

 1. Радосав Соврлић

  Село Врба које аутор овог текста описује не налази се у општини Зубин Поток, већ у општини Тутин(претпостављам да је Тутин јер постоји село Врба у Јагодини и Краљеву). У општини Зубин Поток налази се село Врба али у њој живе Соврлићи који славе Светог Стефана Дечанског 24.новембра и нема ни једног другог презимена.

  • Милодан

   Радосав Соврлић!

   У праву сте. Село Врба није у општини Тутин, јер се налази југозападно од језера Газиводе а граничи се са селом Одојевиће, које се налази у општини Нови Пазар, на левој обали Ибра – наспрам Лешка. Села Врба НЕМА ни у општини Нови Пазар а ни у општини Рашка. На Гугл мапе, сва је прилика да се ово село утопило у град Рашка.
   Хвала Вам. А уредник портала Порекло ће ово насеље избрисати из општине Зубин Поток – а где ће га поставити – то ћемо још видети.
   Напомена: Молим читаоце, који добро познају град Рашку и околину да потврде “резултат” Гугл мапе да је насеље у саставу Рашке – тамо где је данас НИС-ова пумпа.
   Хвала!
   Поздрав!

 2. Vasiljevic Slavisa

  Vrba je zaseok Vraceva kod Leposavica