Poreklo prezimena, selo Velje Polje (Višegrad)

7. oktobar 2017.

komentara: 2

Poreklo stanovištva sela Velje Polje (po knjizi Veljepolje), opština Višegrad – BiH (RS). Prema knjizi „Višegradski Stari Vlah“ sveštenika (popa) Stjepa Trifkovića. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Položaj sela.

Selo se nalazi istočno od Dobruna, u pravcu prema Uvcu a u desnoj – prisojnoj strani Potoka Bu..klije.

Kuće su rasturene po strani a mesta na kojima su zovu se: Veljepolje i Raičevac.

Vode.

U selu je najglavniji izvor Miloševa Voda.

Zemlje i šume.

U selu je zemlja za obrađivanje grupisana oko kuća. Zemlja je srednje rodnosti.

Ispaše ima dovoljno, jer je ima po selu, hurijama, šumama van sela. Ispaša za seosku stoku su po hurijama oko sela i šuma, kao: Vižu, Rogovima, Vardi, Vranovini i Stranama, što je sve daleko po sat do sat i po hoda od sela.

Šuma ima svuda oko sela, kao: Viž, Strane, Rogovi, Varda i Vranovina što je sve udaljeno od sela od 15 minuta do sat i po pešačkog hoda.

Tip sela.

Seoske kuće su rasute po jednoj strani, na odstojanju od 20 do 100 koraka; samo je jedna kuća odvojena od ostalih jednom livadom. Mesto na kome je ta kuća se zove Rančevac, a kuća je udaljena od najbliže kuće u selu oko jedan kilometar.

U selu su bile dve kuće, koje su se razmnožile i rasturile po selu; od njih je danas 7 kuća. Još je aga doveo jednog novog kmeta, te sada ima 8 kuća u kojima  žive tri porodice-roda: Jakšići (3 kuće), Matići (4) i Perišići (1).

Ime sela.

Priča se da je selo ovo ime dobilo po tome što je na tom mestu nekada bila velika livada – polje manastira Dobruna.

Starine u selu.

Na Pokojištima ima jedno selište i pokraj njega staro groblje sa stećcima.

Postanak sela i poreklo stanovništva.

Selo je bilo, po pričanju meštana, svojina manastira Dobruna. Sudeći po starom groblju na Pokojištu i zidinama koji se tu nalaze, bilo je ranije naselja na ovome mestu. Priča se da je u ovom selu živeo nekakav Vojin spahija, koji je bio vrlo bogat, još je bio uvažavan od dobrunskih poturčenjaka.

Porodice u selu su:

-Jakšići su najstarija porodica u selu. Ne zna se odakle su doseljeni. Slave Jovanjdan.

-Matići su doseljeni iz Češlja kod Višegrada posle Karađorđeve Krajine, kada i Tasići u Bijelu. Praded Mato im se bio odnekle prizetio kod Tasića u Bijeloj. Slave Stevanjdan.

-Perišići su se doselili pre 10 godina iz Donjih Sokolovića zbog nedovoljne zemlje za obrađivanje. Tamo ih je bilo više kuća. Slave Sv. Đorđa.

Seosko groblje je niže Pokojišta.

IZVOR: Prema knjizi „Višegradski Stari Vlah“ sveštenika (popa) Stjepa Trifkovića. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (2)

Odgovorite

2 komentara

  1. Pero Vujaklija

    odakle potice poreklo vujaklia

    • Milodan

      Sasvim slučajno, negde oko 1960. godine u moje rodno selo (Jabučje kod Lajkovca) se doselila jedna porodica iz Slavonije – i u školu su se upisali brat i sestra. Brat se prezivao Vasić i sestra Vujaklija. Zbog čega je to tako nikada nisam pitao niti me je interesovalo. Dakle, ovi su iz Slavonije.

      U rubrici prezimena “Od A do Š” pod “Vujaklija” javio se (neki) Nikola napisavši samo:
      -Staro selo, Sisak.
      I na kraju imamo pzntatog Milana Vujakliju je rođen 15. novembra 1891. godine (po starom kalendaru) u mestu Buhača pored Slunja, ondašnja Austrougarska, sada Hrvatska. Otac Petar je bio pravoslavni sveštenik a majka Jelena domaćica. Njegovo najznačajnije delo je “Leksikon stranih reči i izraza”

      Ja toliko.
      Pozdrav!