Порекло презимена, село Добрунска Ријека (Вишеград)

7. октобра 2017.

коментара: 2

Порекло становиштва села Ријека (по књизи Ријека Добрунска), општина Вишеград – БиХ (РС). Према књизи „Вишеградски Стари Влах“ свештеника (попа) Стјепа Трифковића. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Положај села.

Село Ријека се налази источно од Добруна, у правцу према Увцу у страни левој – осојној потока Будимлије.

Куће су растурене по тој страни а места где се налазе зову се: Ријека, Мирићи и Крстац.

Воде.

У селу се користи вода за пиће са Вучје Воде, извора у Врановини и Добре Воде у Варди.

Земље и шуме.

Њиве су испод кућа. Земља је осредње родности. Ливаде су пола сата хода удаљене од села на месту Класовина.

Испаше има довољно, јер је има по селу, око села, хуријама и шумама: Вижу, Роговима, Варди, Врановини и Странама. Стока се не удаљава више од једног до једног и по сата хода од села.

Шуме има са свију страна села, то су: Виж, Стране, Рогови, Варда и Врановина, које су удаљене од сеоских кућа од 15 минута до сат и по хода.

Тип села.

Сеоске куће су углавном подељене на три групе. Прва је на месту Крстац, друга на месту Мирићи а трећа на месту званом Ријека. Има кућа и изван ових група. Крстац и Мириће растављају поточић и њиве а Ријеку од Мирића растављају зирати. Између појединих група растојање је по један до једна и по километар.

У групама куће су близу, тако је у Ријеци и Мирићима растојање између појединих кућа од 50 до 100 корака а оних у Крсцу још мање – по 30 корака. Између кућа раштрканих ван ових група растојање је од пола километра до километар. Куће у поменутим групама сасвим су зближене и обично припадају једној породици, као што су Тотића и Јевђића у Мирићима и Бабића у Крсцу.

Главни разлог томе што су куће овако ублизу а друге раштркане лежи у груписаности и разбацаности земље за обрађивање.

У селу има 15 кућа, од којих у Мирићима 9, на Крсцу једна и осталих 5 у Ријеци. Породице су: Бабићи (две куће), Зарићи (1), Тубићи (1), Васиљевићи (1), Тотићи (5), Јевђићи (4) и Марковићи (1).

Постанак села и порекло становништва.

Село је новијег порекла, пошто у близини нема остатака од старина, затим су све породице новије и што се не прича да је пре данашњих становника неко ту живео. Изгледа да је овде била шума, коју су досељеници касније искрчили.

У селу су ове породице:

-Јевђићи су старином из Херцеговине – из Села одакле су дошли у Соколовиће, потом у Карађорђеву Крајину – у Ријеку. Ово је најстарија породица у селу. Кад су се доселили била их је једна кућа, данас их је четири. Славе Игњатијевдан.

-Тотићи су из Пријеворца одакле су се доселили у Карађорђеву Крајину – Ријеку. Славе Јовањдан.

-Бабићи су се доселили из Лима пре 30 година. Старо пезиме име је Балићи (?). Има их и данас више кућа на старом месту. Славе Никољдан.

-Зарићи су дошли пре 30 година из Соколовића, где их има још 3 куће. Славе Јовањдан.

-Васиљевићи су досељени пре 22 године из Соколовића. Славе Лазаревдан.

-Тубићи су дошли такође из Соколовића пре 15 година. Славе Јовањдан.

-Марковић су се доселио из Ћаћица у Соколовићима. Призетио се и Јевђиће па је онда прешао у посебан читлук. Слави Јовањдан.

Разлог досељавања је недостатак земље за обрађивање у старом крају.

Гробље је у Мирићима.

ИЗВОР: Према књизи „Вишеградски Стари Влах“ свештеника (попа) Стјепа Трифковића. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (2)

Одговорите

2 коментара

 1. izvinite gde mogu naci da kupim ovu knjigu “visegradski stari vlah” zanima me poreklo sela dobrunska rijeka

  • Милодан

   Милан!

   Ово је текст насеља села Добрунска ријека, пише у наслову – и све што је написано у књизи овде је верно (надам се) пренето.
   Поздрав!
   Милодан