Порекло презимена, село Веље Поље (Вишеград)

7. октобар 2017.

коментара: 2

Порекло становиштва села Веље Поље (по књизи Вељепоље), општина Вишеград – БиХ (РС). Према књизи „Вишеградски Стари Влах“ свештеника (попа) Стјепа Трифковића. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Положај села.

Село се налази источно од Добруна, у правцу према Увцу а у десној – присојној страни Потока Бу..клије.

Куће су растурене по страни а места на којима су зову се: Вељепоље и Раичевац.

Воде.

У селу је најглавнији извор Милошева Вода.

Земље и шуме.

У селу је земља за обрађивање груписана око кућа. Земља је средње родности.

Испаше има довољно, јер је има по селу, хуријама, шумама ван села. Испаша за сеоску стоку су по хуријама око села и шума, као: Вижу, Роговима, Варди, Врановини и Странама, што је све далеко по сат до сат и по хода од села.

Шума има свуда око села, као: Виж, Стране, Рогови, Варда и Врановина што је све удаљено од села од 15 минута до сат и по пешачког хода.

Тип села.

Сеоске куће су расуте по једној страни, на одстојању од 20 до 100 корака; само је једна кућа одвојена од осталих једном ливадом. Место на коме је та кућа се зове Ранчевац, а кућа је удаљена од најближе куће у селу око један километар.

У селу су биле две куће, које су се размножиле и растуриле по селу; од њих је данас 7 кућа. Још је ага довео једног новог кмета, те сада има 8 кућа у којима  живе три породице-рода: Јакшићи (3 куће), Матићи (4) и Перишићи (1).

Име села.

Прича се да је село ово име добило по томе што је на том месту некада била велика ливада – поље манастира Добруна.

Старине у селу.

На Покојиштима има једно селиште и покрај њега старо гробље са стећцима.

Постанак села и порекло становништва.

Село је било, по причању мештана, својина манастира Добруна. Судећи по старом гробљу на Покојишту и зидинама који се ту налазе, било је раније насеља на овоме месту. Прича се да је у овом селу живео некакав Војин спахија, који је био врло богат, још је био уважаван од добрунских потурчењака.

Породице у селу су:

-Јакшићи су најстарија породица у селу. Не зна се одакле су досељени. Славе Јовањдан.

-Матићи су досељени из Чешља код Вишеграда после Карађорђеве Крајине, када и Тасићи у Бијелу. Прадед Мато им се био однекле призетио код Тасића у Бијелој. Славе Стевањдан.

-Перишићи су се доселили пре 10 година из Доњих Соколовића због недовољне земље за обрађивање. Тамо их је било више кућа. Славе Св. Ђорђа.

Сеоско гробље је ниже Покојишта.

ИЗВОР: Према књизи „Вишеградски Стари Влах“ свештеника (попа) Стјепа Трифковића. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (2)

Одговорите

2 коментара

  1. Pero Vujaklija

    odakle potice poreklo vujaklia

    • Милодан

      Сасвим случајно, негде око 1960. године у моје родно село (Јабучје код Лајковца) се доселила једна породица из Славоније – и у школу су се уписали брат и сестра. Брат се презивао Васић и сестра Вујаклија. Због чега је то тако никада нисам питао нити ме је интересовало. Дакле, ови су из Славоније.

      У рубрици презимена “Од А до Ш” под “Вујаклија” јавио се (неки) Никола написавши само:
      -Старо село, Сисак.
      И на крају имамо пзнтатог Милана Вујаклију је рођен 15. новембра 1891. године (по старом календару) у месту Бухача поред Слуња, ондашња Аустроугарска, сада Хрватска. Отац Петар је био православни свештеник а мајка Јелена домаћица. Његово најзначајније дело је “Лексикон страних речи и израза”

      Ја толико.
      Поздрав!