Poreklo prezimena, naselje Budimlija (Bijelo Brdo – Rudo)

7. oktobar 2017.

komentara: 5

Poreklo stanovištva naselja Budimlija, zaseoka Bijelog Brda, opština Rudo – BiH (RS). Prema knjizi „Višegradski Stari Vlah“ sveštenika (popa) Stjepa Trifkovića. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Položaj zaseoka.

Od sela Danilovića u pravcu prem Uvcu nalazi se naselje Budimlija. Naselje je podeljeno drumom i potokom Budimlijom na dva dela, te su kuće rasturene po osojnim i prisojnim stranama potoka Budimlije.

Kuće su većinom razbacane po stranama i kosama brda. Krajevi i kose u kojima su kuće su: Arsići, Brdo, Vidakovići, Misailovina u osoju i Budimlija, Kovačevina i Vreoca u prisoju.

Vode.

Selo obiluje pijaćom vocom a najbolji izvori su: izvor potoka Budimlije u Previji iznad sela i Pandurovska Voda u Suvoj Gori iznad sela.

Zemlje i šume.

Zemlja za obrađivanje je sva, kao i nepokosnica, grupisana je oko kuća. Zemlja je vrlo rodna kao i u dobrunskom polju.

Ispaše ima dovoljno po naselju, hurijama i okolnim šumama, kao u: Vižu, Suvoj Gori, Vardi, Vranovini, Đurkovcu, Sirovoj Gori, Rogovima, Vjetreniku i Stranama do Bijelog Brda. Mestimično se stoka goni i po dva sata hoda od sela.

Sa svih strana naselja ima šuma, a to su: Previja, Suva Gora, Vranovina, Đurkovac, Sirova Gora, Rogovi, Vjetrenik i Strane. Pomenute šume su udaljene od naselja od 15 minuta do sat i  po pešačkog hoda.

Tip naselja.

Veći deo kuća nalazi se u nekoliko grupa a malo je kuća koje su raštrkane i usamljene. Grupe kuća su u Arsićima, Brdu, Vidakovićima, Misailovini, Budimliji, Kovačevini i Vreocima. Usamljene kuće su obično između između ovih mesta. Pomenute grupe kuća su na različitim odstojanjima; tako između Arsića i Brda ima dva kilometra a rastavljene su njivama i livadama; između Arsića i Vidakovića, koji su rastavljeni jednim potokom, ima kilometar; od Vidakovića do Misailovine ima 3 kilometra a rastavljeni su livadama i njivama. Gornje tri grupe su na južnoj strani pri planini Vardi a severno od njih a preko puta Višegrad – Uvac, na daljini od 15 do 30 minuta hoda, leže grupe: Kovačevina, Vreoca i Budimlija, između kojih ima od 1 do 3 kilometra. U samim grupama kuće su negde bliže a negde dalje jedna od duge. Najbliže su jedna drugoj u Arsićima, Brdu i Budimliji, gde su udaljene od 30 do 100 koraka. U ostalim krajevima između pojedinih kuća ima po 100 do 500 koraka. Kuće u tim grupama češće pripadaju istom rodu i sve su postale deobom od jedne. Usamljene kuće novijih doseljenika su udaljene od pojedinih grupa kuća od 500 metara do kilometar. U vrhu sela, na putu Višegrad – Uvac a na mestu Bijelom Brdu, koje se pre okupacije zvalo karaula, postoje tri hana i vojnička kasarna koji su kasnije podignuti.

Svega u naselju ima 56 kuća, od kojih u Arsićima 11, na Brdu 4 Vidovića, u Vidakovićima 4 kuće Vidakovića i jedna kuća Rakića, u Misailovini i oko nje na osami 3 kuće Bakića, jedna kuća Anđića i jedna Markovića, u Kovačevini i Vreocima 3 kuće Vidakovića, u Budimliji 10 kuća Janjića, 4 kuće Kepića i 14 kuća Mikavica.

Ime naselja.

Predanje veli da je ovo naselje dobilo ime na ovaj način: Kada je nekad ovuda prošla neka kraljica, videvši kako u ovom naseelju napreduje pšenica, rekla je kao da raste u Budimu. Arsići i Vidakovići su dobili ime po nazivu roda; Misailovina je nazvana po Misailovićima, koji su tu živelipa se odselili u Kremna u Srbiji. Kovačevina je nazvana po nekim kovačnicima, koje su tu bile.

Starine u selu.

Po Sirovoj Gori ima nekih selišta, koja će, kada se uzme u obzir velika visina, biti selišta stanova (trla) a ne naselja.

Postanak naselja i poreklo stanovništva.

Na mestu naselja Budimlija vidi se da je ranije bilo naselja, pošto se u njemu i oko njega nalazi mnogo ostataka od starih grobalja i razvalina nekih zgrada. Ali je prekinuta veza između starog stanovništva i današnjeg, jer današnji naseljenici pričaju da su došli na pusto nenaseljeno zemljište. To se staro stanovništvo najverovatnije razbežalo od morije, koja je ovuda pre Krađorđeva vremena besnela, pošto se priča da su meštani bežali u planine – Previje, Đurkovac i Šainov Čair. U vreme Karađorđeve Krajine u selu su bile svega 4 kuće; po jedna Arsića, Vidakovića, Janjića i Đukanovića. Od te četiri porodice Đukanovići su se odselili u Daniloviće.

U naselju su ove porodice:

-Arsići, ne znaju za svoje poreklo. Zna se da su ovde bili u vreme Karađorđeve Krajine. Slave Sv. Đorđa.

-Janjići su po starini Pejovići i u srodstvu su sa Pejovićima u Omarinama i Milanovićima u Danilovićima. Doselili su se iz Ravanaca pre Karađorđeve Krajine. Slave Jovanjdan.

-Vidakovići su doseljeni iz Kolašina mnogo ranije od Karađorđeve Krajine. Tamo su se zvali Knjaževići. Najpre je došao neki Vidak zetu, te su od njega i sadašnje prezime dobili. Slave Lazarevdan.

-Bakići su doseljeni iz Jablanice u Srbiji pre 100 godina. Prvi je došao Mitar Bakić. Slave Aranđelovdan.

-Vidovići. Praded im se pre 100 godina doselio i prizetio kod Vidakovića. Slave Jovanjdan.

-Mikavice su se doselile iz Ravanaca, gde su se zvali Aćilovići. Neki vele da su se najpre zvali Njikavice. Slave Sv. Đorđa.

-Kepići su doseljeni posle Karađorđeve Krajine, ali se ne zna odakle. Slave Jovanjdan.

-Anđići ili Stanići su se doselili pre 60 godina iz Ravanaca, gde ih i danas dosta ima. Doselio se Milisav Anđić. Starinom su iz Cikota u Crnoj Gori. Slave Sv.Đorđa.

-Rakići su se doselili pre 30 godina iz Boranovića. Prvi koji je došao prizetio se kod Vidakovića, pa je posle prešao na čitluk. Slave Jovanjdan.

-Marković je došao iz Rače kod Priboja u Kovačevinu udatoj sestri za Vidakovića, pa je posle prešao na čitluk u Misailovinu. Slave Aranđelovan.

U selu ima tri groblja u koja se meštani sahranjuju: U Kovačevini, Mikavičkom Dolu i Arsićima na Brdu.

IZVOR: Prema knjizi „Višegradski Stari Vlah“ sveštenika (popa) Stjepa Trifkovića. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (5)

Odgovorite

5 komentara

  1. Sneks

    Ovako nesto sam trazila u zadnje vreme i ne znam ni da li bih pronasla da nisam bila ne toliko uporna koliko radoznala jer mi je majka bas iz ovih opisanih Arsica dakle prvo zbog sebe licno a onda i da odgovorim jednoj zeni, devojci ovde koju su zanimali isti Arsici i Budimlija a verovatno bih nasla i koji mesec pre tekst samo da sam znala gde na sajtu da ga trazim. Ovako sam guglala posle Arsica Budimlija, Bijelo Brdo i sam google me dovede ovde. Nema srecnije od mene. Veliko Vam hvala. Ps: Bilo bi lepo da nekako pronadjete tu Arsic Draganu, morala je sa neke mail adrese da pita, komentarise i da joj pomognete jer ja ne znam da li ce ona posle x godina od pitanja videti sada odgovore. Primetila sam je na ovom delu sajta https://www.poreklo.rs/2012/02/27/arsi%C4%87/#comment-120440

  2. VIDEX

    Svaka cast…lepo objasnjeno..pozdrav svima od taksiste Vidakovic Dejana

    • Vidaković Zoran

      Pozdrav prezimenjak.Voleo bi nekoga kontaktirati a da je iz Bijelog Brda naime tražim ako ima nekih potomaka đed mi je rodom iz Bijelog Brda pa eto ako neko ima saznanja o familiji Vidaković Vasilija voleo bi ih kontaktirati.Hvala unapred

  3. Danica

    Bas mi je drago sto sam pronasla neke informacije o svom rodnom kraju.
    Meni je majka iz Arsica, a takodje i otac ali po prezimenu Jovanovic, jer se njegov djed prizetio za babu iz Zubca.
    Ja sam cula za neku anegdotu ali neznam koliko je tacna? Glasi ovako” da je za vreme Turaka u Vranju jedan od brace kojih je bilo troica ubio Agu i morali su da pobegnu. Tako da su presli austrougsrsku i naselili se u Arsice. Sobzirom da je bilo sumoviti, iskrcili su i naselili se svaki na po jednu kosu, kako i izgledaju Arsici. Neznam da li je istina ali ako jeste onda su Arsici poreklom iz Vranja. Ako neko zna nesto vise volela bih saznati. Pozdrav za sve

    • Slobodan

      Posle urađene DNK analize utvrđeno je da Arsići vode poreklo od Karadžića iz Petnjice kod Šavnika..
      Deda Vuka Karadžića i predak Arsića u isto vreme su napustili Staru Hercegovinu.