Poreklo prezimena, selo Mala Grabovnica (Leskovac)

11. mart 2017.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Mala Grabovnica, Grad Leskovac – Jablanički okrug. Prema knjizi Jovana V. Jovanovića „Leskovačko Polje i Babička Gora“ nastaloj na osnovu prikupljenih podataka 1977. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Položaj sela.

Mala Grabovnica se nalazi na obema obalama Tulovske Reke ili potoka i to kod samog izlaza iz zone pobrđa u ravnicu, koju je formirala Južna Morava.

Tip sela.

Mala Grabovnica je selo zbijenog tipa.

Ime sela.

U osnovi imena ovog sela leži šumsko drvo grab. Prvobitno ime sela je još direktnije ukazivalo na poreklo imena sela jer se, prema turskim izvorima, zvalo Mala Grabovica, dakle selo dignuto u Grabovoj šumi.

Vode.

Kroz selo pritiče Tulovska reka. Ispod sela ona se povija u pravcu jugoistoka pa na sttoinak metara ispod sela, skreće ne sever, zatim nastavlja ka severoistoku ka svome ušću u Južnu Moravu, pošto prevali dosta dug put kroz aluvijalnu ravan.

U selu ima bunara. Postoji još turski bunar čija se voda koristi. Zovu ja Kadičin Bunar po nekadašnjem gospodaru ovog dela Male Grabovnice, nekoj Turkinji Kadici, čiji se čardak sa kulom nalazio u sadašnjem dvorištu Nikole Ilića.

Zemlje i šume.

Atar sela Male Grabovnice proteže se do atara ovih susednih sela: Zagužana, porečkog sela velikog Trnjana, Gubrevca i Velike Grabovnice i obuhvata prostor od 281 hektara. Od ove površine njive i bašte zauzimaju prostor od 154, voćnjaci 3, vinogradi 14, livade 4, pašnjaci 42, šuma 49 dok je neplodno zemljište na 15 hektara.

Zemlja nosi ove nazive: Trap, Kadičino, Mutine, Čuke, Rosulja, Buzal’k, Dolina, Preko Reku, Krušjar, Kameniti Rid i Suruntinsko.

Postanak sela i prošlost.

Prostor oko Male Grabovnice naseljavali su u daleka vremena prastari narodi i u svome životu ostavili vidljive tragove svoje kulture. Na lokalitetu Čuka ili Progon 1955 godine vršena su manja iskopavanja. Razultati ovih iskopavanja daleko su prevazišli sva očekivanja i pokazala da se ovde radi u najbogatijem poznatom nalazištu u slivu Južne Morave. Utvrđeno je da se radi o neolitskom naselju koje spada u Starčevački grupu.

Dakle, na prostoru  male Grabovnice živeo je u istoriji poznati narod – Dardanci. Otriveno je naselje staro od 2600 do 3000 godina pre nove ere.

Mala Grabovica je podignuta pored reke, kao i većina ovdašnjih sela, i dali mu ime Dolnja Grabovica, po šumi grabu koji ovde, pored hrasta, veoma često raste. Iznad Dolnje Grabovice podigli su Gornju Grabovicu. Oba ova sela pominju se u turskom sumarnom popisu s početka XVI veka, od stare Dolnje Grabovnice postala je Mala Grabovnica a od Gornje Velika Grabovnica.

Ovaj proces se odvijao pod Turcima. Posle reforme turskog carstva krajem treće decenije XIX veka, dok je Veliku Grabovnicu potčinio jedan od Pašagića, verovatno sam Hafis Paša Agić, dok su Grabovnicu potčinila najmanje tri Turčina. Jedan se zvao Jumer (Omer), drugi Mamut a treća je bila neka Turkinja po imenu Kadica.

Posle oslobođenja Malograbovničani su plaćali agrarni dug.

Poreklo stanovništva.

Mala Grabovnica je u prvom srpskom popisu posle oslobođenja od Turaka imala 21 kuću. Prema popisu iz 1953 godine bilo je 61 domaćinstvo sa 413 stanovnika a 1971 godine 74 domaćinstva sa 347 stanovnika.

U Maloj Grabovnici žive ovi rodovi:

-Todorovci su starosedeoci.

-Deda Stevanovci su starosedeoci.

-Paljinci, po osnivači Palji, su starosedeoci.

-Pavlovići su iz Togačevca.

-Marijini su doseljeni iz okoline Velesa.

-Pejčinovci su neutvrđenog porekla.

-Karadaci su doseljeni iz Karadata.

-Petkovci su doseljeni iz Karadata.

-Simonovi su nepoznatog porekla.

-Rajkovi su starosedeoci.

-Icini su starosedeoci.

-Mladenovi su nepoznatog porekla.

Zanimanje stanovnika.

Zemljoradnja čini osnovno zanimanje. Seju pšenicu i kukuruz i u tim kulturama ostvaruju tržišne viškove, ali samo kod tri domaćinstva. Ostala domaćinstva, pored zemljoradnje, bave se dopunskim zanimanjima: Ima potkivača, krojača, ciglara naročito i to stalnih i sezonskih radnika u ciglarskoj industriji. Rade širom države. Ima ih u raznim službama kao i fabrikama u Leskovcu. U poslednje vreme bave se proizvodnjom jagoda. Duvan ne sade. Krompir za domaću upotrebu a grožđe samo za sopstvenu upotrebu.

Od stoke imaju krave u proseku dva grla po domaćinstvu. Od mleka spravljaju koji prodaju u Grdelici i Leskovcu.

U selu imaju imaju 120 grla ovaca i 10-12 konja.

Omladina se školuje i slabo opredeljuje za zemljoradnju. Imaju studente na pravnom i ekonomskom fakultetu.

IZVOR: Prema knjizi Jovana V. Jovanovića „Leskovačko Polje i Babička Gora“ nastaloj na osnovu prikupljenih podataka 1977. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.