Poreklo prezimena, selo Guberevac (Leskovac)

11. februar 2017.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Guberevac, Grad Leskovac – Jablanički okrug. Prema knjizi Jovana V. Jovanovića „Leskovačko Polje i Babička Gora“ nastaloj na osnovu prikupljenih podataka 1977. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Položaj sela.

Guberevac leži u aluvijalnoj ravnici Južne Morave na prostoru između ove reke i njene prve pritoke u oblasti Leskovačko Polje i Babička Gora – Tulovske Reke. To je najjužnije selo ravnici koja se iznad sela Donje Kopašnice prelazi u kanjon Grdeličke Klisure.

Tip sela.

Guberevac se deli na dve mahale; Gornju i Donju, pa je na nekim kartama ubeleženo kao Gornji i Donji Guberevac. Atar sela Guberevca se graniči sa atarima sela koja pripadaju Donjoj Vlasini. To su Gložane, Prilepac, Ladovica i Dobrotin. Na zapadu su sela Velike Grabovnice, porečkog sela velikog Trnjana, Male Grabovnice i Gornjeg Bunibroda.

Guberevcu pripada još jedna grupa kuća na zapadu od Midhad-pašinog druma, pa bi se ova grupa kuća mogla smatrati zasebnom mahalom.

Dvorišta i kuće poređane su jedna uz drugu duž kvivudavog makadamskog puta, pa se stiče utisak da je ovo selo drumsko naselje, mada to zapravo nije.

Ime sela.

Legenda kaže, pastiri nomadi – Ašani, su se jedno vreme, radi odmora, proveli na ataru ovog sela. Razapeli su šatore i ostali nekoliko dana. Kada su krenuli dalje, neko od njih je na ovom mestu zaboravio svoj vuneni pokrivač – guber. Ašanin je uvideo da mu nema gubera, setio se da ga je zaboravio na odmorištu, vratio se nazad, našao svoj guber a od tada se to mesto nazvalo Guberevac, pa kada se kasnije selo zaselilo, dobilo je isto ime.

Zemlje i šume.

Guberevac zahvata prostor veličine 1262 hektara. Od ove površine su njive i bašte na 710, voćnjaci na 15, vinogradi na 154, livade na 57, pašnjaci na 188, šuma na 24 a neplodno je zemljište veličine 113 hektara.

Zemlja nosi ove nazive: Manastirište, Kokodanske Livade, Vada, Meanište, Rid, Umište, Topole, Arapovica, Latinsko Groblje, Gloška Ornica, Carina, Skobički Lug, Šedrvan, Preko Rid, Željkovac, Trnske Livade, Tursko Gumno, Kovanl’k, Vranjska Noga, Trnsko i Livadica.

Postanak sela i prošlost.

Guberevac je staro selo podignuto svakako u vreme srpske srednjovekovne države, vrlo verovatno najpre na lokalitetu Livadica. U turskom tefteru iz 1516. godine ono se vodi po zijametom. Posle ukidanja spahijskog sistema i u srpskoj državi posle Berlinskog kongresa nije plaćalo agrarni dug. U periodu od 1878 do 1885. godine Emin Paša Agić, trgovac iz Leskovca za vreme Turaka je imao imanje u Guberevcu.

Poreklo stanovništva.

Po popisu izvršenom odmah posle oslobođenja od Turaka i formiranju prvih opština, Guberevac je bilo sedište istoimene opštine i brojalo je 125 domaćinstava. Posle Leskovca ovo je bilo najveće naselje u ovoj oblasti. Po popisu stanovnika 1953. godine imalo je 300 domaćinstava sa 1986 stanovnika a po popisu 1971. godine 419 domaćinstava sa 1910 stanovnika.

U selu žive ovi rodovi.

Starosedeoci:

-Dardići, Šajkini, Stamenkovi, Šišanovi, Mašanovi, Cokalici, Lularci, Veledici, Džumvišlijini, Đuridini, Didilinci i Džumbini.

Nepoznatog porekla.

-Šupeljevi (Jovanovići), Pavlovi-Tvorci, Petkovci (Kostići), Kačarovi, Gruinci, Kopišulini, Pirci, Miljkovci, Resilkovi i Popci.

-Kokodanci su poreklom iz Ruplja.

-Ladovčani su se doselili iz Ladovice.

-Džezvarovi su iz Novog Sela.

-Dardinci su iz Darkovca.

-Džubini su iz Ruplja.

-Jovčini su iz Novog Sela.

-Srbinovci su srodni sa Džezarevima, iz Novog Sela.

-Lazarovi su iz Radovišta – Makedonija.

-Dančini su poreklom iz Vine – iz „Skobaljićevog sela“.

-Jančini su poreklom sa Kosova, došli posle kosovske bitke.

-Kozuljini su došli sa Kosova sa Jančinima i Totinima.

-Totini su sa Kosova, došli posle kosovske bitke.

-Koziljini drugi. U istoimenom rodu usinjen je Dimitrije iz Crvenog Brega, pa su pripadnici ovog roda njegovi potomci.

-Pavlovci su poreklom sa Kosova – Priština.

Iz mnogih od napred navedenih rodova ima iseljenika po raznim mestima u Srbiji i Vojvodini.

Zanimanje stanovništva.

Glavno zanimanje je zemljoradnja i stajsko stočarstvo. Poznati su kao ciglari. Dobri su i vinogradari.

IZVOR: Prema knjizi Jovana V. Jovanovića „Leskovačko Polje i Babička Gora“ nastaloj na osnovu prikupljenih podataka 1977. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.