Poreklo prezimena, selo Crvena Jabuka (Babušnica)

25. jul 2016.

komentara: 15

Poreklo stanovništva sela Crvena Jabuka, opština Babušnica  – Pirotski okrug. Prema knjizi Riste T. Nikolića „Krajište i Vlasina“ nastaloj na osnovu podataka prikupljenih od 1905. do 1909. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Crvena-Jabuka

Položaj sela.

Glavni deo ovoga sela je u ravni doline reke Tegošnice a ima krajeva po stranama doline. Idući od Rakova Dola kuće Crvene Jabuke počinju za 20 minuta hoda, sa desne strane doline a ima ih do ispod Gradišta.

Vode.

Meštani koriste vodu za piće sa izvora-kladenaca, pod imenom: Češma, Krasa, Izvor, Dunđerovo Kladenac („pod Čuku“) i dr.

Zemlje i šume.

Njive, livade, paša i šume su na mestima: Gramađe, Orniče, Slatinac, Otrsinac, Andrejin Grob, Tumba, Pojište, Pažar, Bučje, Grm, Bobotalo, Ostri Kamik, Kunje, Slankov Rid, Ograđe, Đilin An, Vrtoš, Mučibaba, Zdravi Kamik, Trsje, Bojina Padina, Ostričje, Repa, Ogranje, Šibatovnica, Ornica, Pravi Rid, Krivi Rida, Debeli Rid, Suvi Kladenac, Pusta Rakita, Gradište, Kamik, Kovanl’k, Bačište, Zajednica, Večerkovica, Ivanoševica, Trševina, Bezubac, Bročanski Breg, Duga Ornica, Čuka, Dećevica, Ivanove Njive, Ivanove Livade i Branište – gde su nekada bili branici.

Tip sela.

U ovome slu postoje tri male: Gornja, Srednja i Donja Mala. Između mehane i Bobotala je Srednja, dalje uz reku je Gornja a niz reku Donja Mala.

Rasturanjem sela od pre 20-30 godina postale su neke novije male, kao što je Orniče, koja je na desnoj strani doline Tegošnice. Postanak ove male datira od 1885. godine, kada su stanovnici zbog poplave izbegli iz sela na imanja. Kuće su raspoređene u nekoliko grupa od po 2-3 kuće. Grupe su međusobno udaljene na po 250-400 koraka. Do osobođenja u Crvanoj Jabuci je bilo oko 100 kuća.

Starine u selu.

U ovom selu postoji Gradište, iznad sela, u izvornom delu Tegošnice, koja teče od Puste Rakite. Postoji predanje da je Gradište bilo opsednuto i tako osvojeno.

Postanak sela i poreklo stanovništva.

Zaseljavanje ovog sela dovdi se u vezu sa vremenom „kako se Latini digli“. Onda se naselio „deda Džoka“, a postoji predanje, da je „sve doseljeno“. Bila je „pusta zemlja“ i u početku je bilo šest kuća. Onda je u Rakovu Dolu bilo 9 kuća, i oba sela su imala jednog spahiju. Ne zna se poreklo tih šest kuća, niti pouzdano koje porodice od njih danas vode poreklo.

-Savini* su starosedeoci od kojih vode poreklo:

-Petkovi* i još neke porodice, svega 16 kuća.

Stanovnici, kojima je poznato poreklo, najvećim delom su iz Znepolja.

-Lisinci* su davnašnji doseljenici, od kojih su:

-Cvejinci*. Vode poreklo od Samokova (Lišće „ćustendilsko“).

-Deda Karča* su doseljeni od Crnooka („ćustendilsko“). Ta porodica se izgubila.

-Trenčini* ili Rančići su stari i ne znaju za svoje poreklo.

-Marinkovci, Aranđelovdan. Njihov je predak „Deda Petar“. Bilo ih je 30 kuća, ali su se raselili. Razrodili su se ali se ne uzimaju međusobno.

-Čelarovi su iz Sliševaca. Otuda su krenula dva brata, Miša i Vesa. Kada su došli u Ogranje(?) Miša krene za Crvenu Jabuku, koja se onda zvala „Uma Guska“ a Vesa u Zlokućane u Lužnici. Od Miše su:

-Mišarci* ili Mišarinci – 4-5 kuća u Srednjoj Mali, mnogi su se iselili. Od Vese su današnji Vesini u Zlokućanu. Kada se Miša doselio, u Crvenoj Jabuci je bilo 12 kuća – Savini, Marjanovci i još neki.

-Barčinci i Zdravkovići, Aranđelovdan i Savindan. Za Barčince jedan kaže: „Oni su, nadam se, iz Rakov Dol“.

-Petičevi* ili Petkinci su „iz znepoljsko“ kao ovi relativno su skoriji doseljenici i:

-Dačinci*, samo se ne zna odakle su.

-Stančinci* su iz Znepolja, „otud Todorine Košare nad Trn“; odselili se u „arnautluk“.

-Brođani*„Brodžanje“, Zdravko, Kola, Jovan, Kumbarovi, Kovandžini – Savindan, su iz Broda, odakle im se doselio preded, koji je ubio Turčina.

-Pržojinci* ili Stevanovci su iz Oraha, od Pržojinih, došao im ded kod udovice.

-Lilkinci, Aranđelovdan. Njihov predak „deda Lilka“ (deminutiv od Lazar) su iz Ranog Luka – Znepolje. Razrodili su se, ali se ne uzimaju međusobno. Mnogi su se odselili. Kada su se doselili mesto je bilo pusto. Selo je bilo sa desne strane Tegošnice. Od njih su:

-Kostinci*.

-Jaćimovci* su iz Bugarske.

-Gabreševci* („Gazdini“) vode poreklo od deda Petka. Ima ih u Blatu kod Pirota. Isti su sa njima su:

-Jocarini*.

-Cvejinci* su iz Ranog Luga.

-Rajinci* su skoriji doseljenici iza Rajinog Polja. Od iste su porodice i:

-Đokinci*.

-Treničavci* su iz Znepolja.

-Ilija* je posinak, poreklom je iz Preseke.

*Ne kaže se koju slavu slave.

IZVOR: Prema knjizi Riste T. Nikolića „Krajište i Vlasina“ nastaloj na osnovu podataka prikupljenih od 1905. do 1909. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (15)

Odgovorite

15 komentara

  1. Aleks

    Da li ima nekog od Trenčića, da zna svoje poreklo iz Crvene Jabuke?
    Popisani su tamo 1909.

  2. vuk

    ima li kakve veze iseljavanje ka selima prema selu Bačevina, opstina Lebane, prezime Petrović, ako neko nesto zna moze da mi pise na [email protected]