Порекло презимена, село Рождаце (Врање)

20. јун 2016.

коментара: 0

Порекло становништва села Рождаце, Град Врање – Пчињски округ. Према књизи Ристе Т. Николића „Пољаница и Клисура“ насталој на основу података прикупљених 1902. и 1903. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Roždace

 

Положај села.

Долина Рождачке Реке у горњем току дубока је и готово сва под шумом, која је према станцима Рождачке и Мале Реке умногоме проређена. Село је у оном делу долине, где су стране простране, мањег нагиба а шума проређена. Куће су по странама долине, неде даље а неке ближе реци; све су на окрајцима имања, а ближе шуми, те изгледа да је село у шуми.

Највећи висови по овој коси, која се од границе пружа према станцима Рожданске и Мале Реке. Сви су под шумом и то: Веља Глава и Здравчи Камен, испод којег настаје долина Рачовац, од које су са леве стране Спанички Камен и Равне Баре.

Рождачка Река јеправа планинска река, која при надоласку не наноси никакве штете кућама и имањима.

Воде.

Бунара у селу нема. Мештани користе воду за пиће са река и извора (кладенаца), од којих су познати: Лепа Вода, Зелениче, Врчва, Чорин Кладенац, Лазарев Кладенац, Пашиница, Благуне и др.

Зеље и шуме.

Њива има поглавитро на местима где су куће, а и ван кућа на местима званим: Ћелије, Рамна Падина, Остра Глава, Леска, Свињска Падина, Врчве, Балиново Кућиште, Зеленич, Језеро, Маковиште, Слупце, Катерски Рид, Маркова Тршевина, Средњи Рид, Репа и др.

Паше (утрине) има на местима званим: Пардина Ливада, Орнице, Пепелова Орница, Струја Орница, Криве Лазине, Јабуково и др. Остала им је од старих (од претка Дурука).

Шума око села носи ове називе: Приче, Веља Глава, Мртвица, Спанички Камен, Здравчи Камен, Големи Луг и др.

Тип села.

Село је разбијеног типа. Мало је и у њему нема издвојених правих ма(ха)ла, већ само зачетака будућих мала. Тако, например, мештани кажу; идем у лепу Воду, у Рамну Падину и др, када пођу појединим кућама на тим местима, где има кућа, једна или две. До 1878. године ово село је са оближњим селом Станцем чинило једно село; Станце је било Доња а Рождаце Горња Мала.

У селу има око 27 кућа.

Старине у селу.

Са леве стране Рождачке Реке постоји Селиште, где је била кућа осниваоца овог села Грује Дурука. Ту су данас њиве и баште.

Постанак села и порекло становништва.

Ово је село заселио Груја Дурук, који се доселио из Масурице. Био је хајдук. Имао је два брата, од којих је један као хајдук погинуо а други се потурчио и остао у Прекодолцу (у Масурици), где су од њега били Дурањци. Груја се најпре доселио у Градњу, где се оженио. Рождаце је тада имало господара Турчина, од кога је Груја Дурук купи цело село (земљу) за 60 гроша и тамо се преслио. То је било пре, око 120 година. Од њега данас воде порекло сви становници села Рождаца, по чему је свакако село названо (рождаци – рођаци); само је њих неколико приведено – посињени или призећено. У почетку су живели у великој задрузи, која је била позната у целој Пољаници. Звали су се:

-Дуруци.

Груја је прадед старцу од 90 година (Станку Стевановићу). Потомци су му неки у четвртом а неки су досегли и седми степен сродства. До скоро се становници овог села нису узимали међу собом, јер су им старци „бранили“; тек прре 20 година био је први случај женидбе-удаје међу њима.

Прича се да је задруга бројала преко 70 укућана. Причају, када су их једном напали Арнаути, да се из куће дигло 12 пушака.Чували су по 800-1000 брава ситне стоке.

Данас преовлађују презимена по очевима и дедовима:

-Стошићи, Цветковићи, Ивановићи, Стаменковићи, Јовићи и др..

Сви славе Аранђеловдан и Никољдан. Неки, због сиромаштва, славе само једну славу.

Досељеници у селу су:

-Павловић (Јова) је из Големог Села (Доинци), доселио се као призетко.

-Мијајловић (Димитрије) је из Власа. Он је посињеник.

-Спасић (Димитрије) и;

-Аврамовић (Милан) су из Стрешка – оба се призетила.

Сеоска слава („крсте“) је у Бели Недељу.

ИЗВОР: Према књизи Ристе Т. Николића „Пољаница и Клисура“ насталој на основу података прикупљених 1902. и 1903. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.