Poreklo prezimena, selo Čiflik (Bela Palanka)

1. maj 2016.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Čiflik, opština Bela Palanka – Pirotski okrug. Prema knjizi dr Mihaila Kostića „Belopalanačka oblast (kotlina)“, izdanje 1970. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Geografsko topografske prilike.

Selo leži na ivici leve Nišavine terase od 20 metara, na apsolutnoj visini od 336 metara, neposredno ispred završnog dela suteske Sv. Oca. Dolinom Sedlarskog Potoka naselje je podeljeno na dva dela. Na desnoj strani Sedlarskog Potoka, na rtu padine Podbelave, leži stari deo sela, koji čini Dilaverovska i Ajvazovska Mala. Ostali krajevi su na temenu terase Dubja, levo od doline Sedlarskog Potoka. Najniži krajevi su u aluvijalnoj ravni Nišave, prema železničkoj stanici Čiflik (316 m), na mestu Mezdreja.

Vode.

Selo se ranije snabdevalo vodom iz bunara kod železničke stanice. Kako je takvo snabdevanje zbog udaljenosti bilo otežano, Petar Ćirić je prvi pokušao da kopanjem bunara u selu dođe do vode. Njegov bunar je dubok 20 metara a glavnu vodu mu daje žica presečena na devet metara dubine. Docnije su iskopana još 3 bunara, od kojih su dva na ivici aluvijalne ravni Nišave u dubini od 10 metara. Godine 1940. sagrađene su četiri česmi na vodi sa izvora na Vrla Strani, udaljenog 3-5 km, ka jugu u pravcu Telovca. Preko zime selo se služi vodom sa tri česme, a tokom leta samo seoskom česmom kod škole, jer je izdašnost izvora vrlo malo. U ataru sela jedini je periodski izvor kod manastira Sv. Oca. Stoka se poji na Nišavi.

Granice atara, zemlje i šume.

Na istoku, granica atara od suteske Sv. Oca proteže se preko Belave do Đorgove Livade, na jugu – sa Telovcem, sinor je na Vrloj Strani. Privremena međa, na zapadu – sa Klisurom povučena je Vujičinom Potokom a na severu – sa Ljubatovicom, Lukovinjem i Đerinim Vrbakom u aluvijalnoj ravni Nišave.

Obradive površine su u potesima: Đurino Mezdreja – aluvijalna ravan između železničke stanice i Nišavinog korita, Dubje i Glog. Šume su na Krivoj Njivi – iznad seoskog groblja, Belavi, Crvenjuši – ka Telovcu i Vrloj Strani. Utrina obuhvata ispasišta na Belavi a livade su oko Krive Njive.

Tip sela.

Selo je u celini razređenog tipa; sastoji se od nekoliko odvojenih krajeva. Krajevi udesno od Sedlarskog Potoka su Daliverovska i Ajvazovska Mala, odvojeni jedna od drugog. Najniži krajevi na Mezdreji su takođe razdvojeni u posebne mahale: Ramadanovsku i Krupačku Malu. U Krupačkoj Mali je Sredselo, prema putu koji vodi za Telovac. Kuće su u Krupačkoj Mali razređene a u ostalim malama imaju nešto zbijenosti.

Starine i ime selu.

U Krupačkoj Mali nalazi se očuvana – prepravljena – Kula Alije age, čitluk sahibije, koji je posedovao čifluk od 238 hektara na današnjem seoskom ataru. Po tom njegovom čifluku nazvano se današnje naselje Čiflik („Čivlik“). Kula Alije age  imala je devet zasebnih odeljenja u kojima je stanovao on i njegovi ukućani. U kuli su, akda se počela otkupljivati čiflučka zemlja i stvarati današnje selo, od 1910. godine stanovnici doseljenici iz pirotskih Krupca i Izvora, koji su zajednički obrađivali  kupljenu zemlju.

Poreklo stanovništva.

Doseljenici su:

-Ramadanovci (Mladenovići, Lilići i Veljkovići), Nikoljdan, su iz Starog Sela (Klisure) na Dubravi, doseljeni u tursko doba. Mladenovići: Nikola, Dmitar, Mladen i Lila. Veljkovići su od Ljube, koji je kao privodnjak došao iz Bele Palanke 1911. godine. Lilića ima u Beloj Palanci od 1946. godine.

-Divalerovci (Antići, Krstići, Pavlovići i Đurići), Mitrovdan, su iz Starog Sela na Dubravi, doseljeni u tursko doba. Pavlovići: Vasilije – 69 godina, Pejča i Pavle. Krstići su od Petra – 88 godina, koji je 1902. godine došao kao privodnjak iz Gradišta a Đurići od Vukadina – 60 godina, koji je došao kao privodnjak iz Klisure.

-Ajvazovci (Živići, Cvetkovići i Golubovići) su iz Starog Sela na Dubravi, doseljeni u tursko doba. Golubovići: Denča – 72 godine, Veljko, Golub i Živa. Ne kaže se koju slavu slavu slave.

-Krupčani (Đorđevići), Aranđelovdan, su iz pirotskog Krupca, doseljeni 1910. godine. Doselio se Dimitrije na kupljenu čifličku zemlju.

-Perini-Krupčani (Nikolići i Ćirići), Jovanjdan, su iz pirotskog Krupca, doseljeni `1910. godine. Doselio se Janaćko na kupljenu čifličku zemlju. Ćirići su od Vlajka, koji je došao kao privodnjak iz Trnjana, srez Nišavski, 1921. godine.

-Izvorci (Ćirići), Jovanjdan, su iz Izvora u Pirotskoj kotlini, doseljeni 1910. godine. Doselio se Anta na kupljenu čifličku zemlju.

-Suljinci (Đorđevići), Nikoljdan, su iz Klisure, doseljeni 1911. godine. Doselio se Mladen na kupljenu čifličku zemlju.

-Cojini-Lukanci (Cvetkovići), Aranđelovdan, su iz Velike Lukanje u Visoku, Niški srez. Doselio se Stavra na kupljenu čifličku zemlju.

-Minćini-Lukanci (Lilići), Aranđelovdan, su iz Velike Lukanje u Visoku. Doselio se Milan na kupljenu čifličku zemlju.

-Čarlinji (Pešići), Nikoljdan, su iz Gradišta u Pirotskoj kotlini, doseljeni 1923. godine. Doselio se Svetozar na kupljenu čifličku zemlju.

-Andrejinci (Andrejići), Jovanjdan, su iz Ljubatovice, doseljeni 1947. godine. Doselio se Milutin zbog poplave koja ga je zadesila u Ljubatovici.

Selo je dobilo svoje groblje 1910. godine, od  kada je počelo naseljavanje. Do 1910. godine, stari klisurski rodovi Ramadanovci, Divalerovci a Ajvazovci, koji u u Čifliku činili „raselicu Klisure“ sahranjivali su se na groblju sela Klisure.

Seoska preslava je Đurđevdan.

IZVOR: Prema knjizi dr Mihaila Kostića „Belopalanačka oblast (kotlina)“, izdanje 1970. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.