Poreklo prezimena, selo Milušinac (Sokobanja) Reviewed by Momizat on . Poreklo stanovništva sela Milušinac, opština Sokobanja - Zaječarski okrug. Prema knjizi Petra Jovanovića „Banja“. Priredio saradnik Porekla Milodan. [caption id="a Poreklo stanovništva sela Milušinac, opština Sokobanja - Zaječarski okrug. Prema knjizi Petra Jovanovića „Banja“. Priredio saradnik Porekla Milodan. [caption id="a Rating: 0
You Are Here: Home » Zavičaj - sela i gradovi » Poreklo prezimena, selo Milušinac (Sokobanja)

Poreklo prezimena, selo Milušinac (Sokobanja)

Poreklo stanovništva sela Milušinac, opština Sokobanja – Zaječarski okrug. Prema knjizi Petra Jovanovića „Banja“. Priredio saradnik Porekla Milodan.

"Bogova vrata" kod sela Milušinac

„Bogova vrata“ kod sela Milušinac

Položaj sela.

Milušinac se nalazi na severnom obodu banjskog basena između Slemena i Krstatca. Selo leži u dolini reke Urdeša. Kuće se od reke penju uz dolinsku stranu prema Krstatcu.

Vode i klima.

Meštani koriste vodu za piće iz izvora, od kojih su najvažniji Bigar, Popov Kladenac i Šmrk.
Najjači vetar je severac. Od košave je selo zaklonjeno.

Komunikaccije.

Od Milušinca vodi glavni put dolinom Urdeša i Selačke Reke do glavnog druma. Pomenuti put vezuje Milušinac sa Saselcem. Isto tako od Milušinca vodi put ispod Krstatca za Čitluk. Iznad sela postoji put, kojim se iz sela ide za pojate i šumu.

Tip sela.

Po tipu Milušinac je sličan ostalim selima u banjskom basenu. Kuće su češće u dolini reke a one koje se penju uz dolinske strane sve su ređe. Selo je podeljeno na četiri male: Ornice, Raskršće, Šavor i Rovina.

Zanimanje stanovništva, zemlje i šume.

Meštani se bave zemljoradnjom i stočarstvom. Stočarstvo je dosta intezivno. Imanja su oko sela u Bajkinoj Šumi, Selištu, Delu, Begličkom Gumnu, Barici, Trševini, Podinama,Ćatinoj Livadi, Krasinoj Ornici, Dubravi, Prosištu,Čukaru, Slivju, Glogu i u drugom Selištu. Njive ispod sela pored reke su plodnije. Međutim, iznad sela, na višim krečnjačkim površima pod Slemenom su veoma slabe rodnosti. Imaju letnje i zimske pojate. Letnje su na utrini – u Lokvi, Ravulovcima, Slemenu, Potkosi i Stepanovcu. Zimske su na imanjima. Na Slemenu i Krstatcu selo ima zajedničku šumu.

Starine u selu.

Na Gradištu, iznad sela, postoje zidine od nekog starog grada, o kome u selu nema nikakvih predanja. Isto tako, u Manastirištu ima nekih zidina, za koje kažu da su od nekog starog manastira. Na mestu Slivje nalaze se stare „creputine“. Kažu da je tu nekada bilo selo, ali o njemu nema nikakvih drugih predanja. U selu postoji i jedno starije groblje.

Postanak sela i poreklo stanovništva.

Selo je najpre bilo u Selištu a potom u Zmijancu. To je bilo svega 7 kuća pokrivenih ćeramidom, ostale su bile kao plevnje, pokrivene slamom. Kuće su najpre bile rasturene pa su se docnije zbijale. Selo je raslo poglavito doseljavanjem i množenjem starijih familija.
O imenu sela nema nikakvih predanja.
Seoska zavetinaje Rusalica.

U selu su ove porodice:

-Bojići, Sv.Đorđe, su doseljeni iz Dračinovca – Knjaževac. Staro im je kumstvo u Planinici.
-Lukinci, Sv. Đorđe. Doselio e deda Baja iz Belog Potoka – Zaglavak. Staro im je kumstvo u Vasilju.
-Vojinovci, Aranđelovdan, su doseljeni iz Gornje Bele Reke. Staro im je kumstvo u Bučju.
-Kotriginci, Aranđelovdan, su doseljeni iz Vlaškog Polja – Zaglavak. Staro im je kumstvo u Bučju.
-Jocinci, Jovanjdan, su doseljeni iz Drečinovca – Zaglavak. Deda Joca je došao u selo kao sluga, pa se tu oženio i osnovao familiju.
-Čukanci (Mijailovci i Grujinci), slave Nikoljdan. Priča se da su bila dva brata, koji su s doselili „iz Jersko“ u Saselac. Jedan od njih dođe u Milušinac i osnuje familiju. Staro im je kumstvo u Paraćinu.
-Rajkovci, Nikoljdan, su doseljeni iz okoline Pirota.
-Pindrići, Nikoljdan, su doseljeni iz Bučja – Zaglavak.
-Jankovci, Sv.Đorđe, su doseljeni iz Koželja – Zaglavak. Došao njihov praded na imanje familije Lukinci.
-Vidojkovići, Nikoljdan, su doseljeni iz Zorunovca – Zaglavak.
-Vidosavljevići, Sv.Đorđe, su doseljeni iz Smiljeva – Užice.
-Milojkovići, Mitrovdan, su doseljeni iz Čitluka a familija u Čitluku je doseljena iz Debra.
-Smaići, Sv. Vasilije, su Cigani-Romi, kovači.
Azirovići, Sv. Vasilije, su Cigani-Romi, čergari.

IZVOR: Prema knjizi Petra Jovanovića „Banja“. Priredio saradnika Porekla Milodan.


Komentari (2)

Ostavi komentar

© 2012- 2013 POREKLO poreklo.rs

Scroll to top