Sveštenomučenik Kliment episkop Rimski Reviewed by Momizat on . Srpska pravoslavna crkva i vernici 8. decembra (25. novembra po julijanskom kalendaru) slave Svetog Sveštenomučenika Klimenta, episkopa Rimskog. Čestitamo svima Srpska pravoslavna crkva i vernici 8. decembra (25. novembra po julijanskom kalendaru) slave Svetog Sveštenomučenika Klimenta, episkopa Rimskog. Čestitamo svima Rating: 0
You Are Here: Home » Krsne Slave » Sveštenomučenik Kliment episkop Rimski

Sveštenomučenik Kliment episkop Rimski

Sv-KlimentSrpska pravoslavna crkva i vernici 8. decembra (25. novembra po julijanskom kalendaru) slave Svetog Sveštenomučenika Klimenta, episkopa Rimskog. Čestitamo svima koji slave ovog sveca.

Rođen u Rimu od carskoga roda: savremenik svetih apostola. Majka mu i dva brata ploveći po moru budu zaneseni burom u razne strane; otac mu ode da traži ženu i sinove, pa se i on izgubi. Tada Kliment budući 24 godine star pođe na istok da traži svoje roditelje i braću.

U Aleksandriji upozna apostola Varnavu, po tom se pridruži apostolu Petru, kome već sledovahu njegova dva brata, Faustin i Faustinijan. Promislom Božjim apostol Petar naiđe na majku Klimentovu, kao staricu prosjakinju, a potom i na oca. I tako se opet sastavi cela porodica, i svi kao hrišćani vrate se u Rim.

Kliment se nije odvajao od velikog apostola, koji ga postavi za episkopa pre svoje smrti. Posle mučeničke smrti Petrove episkop u Rimu beše Lin, potom Klit, – obojica za kratko vreme – pa onda Kliment. Sa plamenom revnošću upravljaše Kliment crkvom Božjom, i obraćaše u veru Hristovu iz dana u dan veliki broj nevernih. Još odredi on sedam brzopisaca, da pišu žitija hrišćana mučenika, koji u to vreme stradahu za svoga Gospoda.

Car Trajan protera ga u Herson, gde Kliment nađe oko 2000 izgnanih hrišćana. Svi behu zaposleni na teškom poslu tesanja kamena na jednom bezvodnom mestu. Klimenta primiše hrišćani s velikom radošću, i on im beše živi izvor utehe. Molitvom svojom izvede vodu iz zemlje, i obrati u hrišćanstvo toliki broj nevernih meštana, da za jednu godinu podiže se na tom mestu 75 crkava.

Da ne bi dalje širio veru Hristovu, Kliment bi osuđen na smrt i utopljen u more s kamenom o vratu, 101. god. Mošti njegove čudotvorne izvađene su iz mora tek u vreme sv. Kirila i Metodija. Oci slovenske pismenosti su svečeve mošti doneli u Rim na poklon papi.

Sv. Ćirilo je ubrzo  po dolasku u Rim preminuo, a sahranjen je i danas počiva u crkvi Sv. Klimenta u ovom gradu.

 

 


Komentari (10)

Ostavi komentar

© 2012- 2013 POREKLO poreklo.rs

Scroll to top