Свештеномученик Климент епископ Римски

7. децембар 2015.

коментара: 14

Sv-KlimentСрпска православна црква и верници 8. децембра (25. новембра по јулијанском календару) славе Светог Свештеномученика Климента, епископа Римског. Честитамо свима који славе овог свеца.

Рођен у Риму од царскога рода: савременик светих апостола. Мајка му и два брата пловећи по мору буду занесени буром у разне стране; отац му оде да тражи жену и синове, па се и он изгуби. Тада Климент будући 24 године стар пође на исток да тражи своје родитеље и браћу.

У Александрији упозна апостола Варнаву, по том се придружи апостолу Петру, коме већ следоваху његова два брата, Фаустин и Фаустинијан. Промислом Божјим апостол Петар наиђе на мајку Климентову, као старицу просјакињу, а потом и на оца. И тако се опет састави цела породица, и сви као хришћани врате се у Рим.

Климент се није одвајао од великог апостола, који га постави за епископа пре своје смрти. После мученичке смрти Петрове епископ у Риму беше Лин, потом Клит, – обојица за кратко време – па онда Климент. Са пламеном ревношћу управљаше Климент црквом Божјом, и обраћаше у веру Христову из дана у дан велики број неверних. Још одреди он седам брзописаца, да пишу житија хришћана мученика, који у то време страдаху за свога Господа.

Цар Трајан протера га у Херсон, где Климент нађе око 2000 изгнаних хришћана. Сви беху запослени на тешком послу тесања камена на једном безводном месту. Климента примише хришћани с великом радошћу, и он им беше живи извор утехе. Молитвом својом изведе воду из земље, и обрати у хришћанство толики број неверних мештана, да за једну годину подиже се на том месту 75 цркава.

Да не би даље ширио веру Христову, Климент би осуђен на смрт и утопљен у море с каменом о врату, 101. год. Мошти његове чудотворне извађене су из мора тек у време св. Кирила и Методија. Оци словенске писмености су свечеве мошти донели у Рим на поклон папи.

Св. Ћирило је убрзо  по доласку у Рим преминуо, а сахрањен је и данас почива у цркви Св. Климента у овом граду.

 

 

Коментари (14)

Одговорите

14 коментара

  1. Раде Бракочевић

    Св. Климент римски, прађедовска слава Карађорђевића. Крсну славу Карађорђа и његових предака, Св. Климента римског, његов унук кнез (потом краљ) Петар Први, на Цетињу, мијења у славу Св. Андреја Првозваног (први апостол Христов). То је и данашња слава Карађорђевића.

  2. Leja

    Ima li jos nekog ko slavi ovu slavu danas?

  3. Zeljko

    Familija Jelačić iz Golo Brda kod Bijeljine slavi sv Klimenta 08.decembra

  4. Moja porodica slavi sv Klimenta 8. decembra. Živanovići Bajina Bašta.

  5. jelena

    Moja porodica Milosavljevic slavi Sv.Klimenta,trenutno zivimo u Cacku,poreklom iz Obilica sa Kosova

  6. Јован

    Фамилије Виторовић, Новаковић, Јоцковић, Сенић из Смедеревске Паланке и Селевца ( околина С. Паланке ) славе Св. Климента Римског

  7. Goran

    Slavi porodica Simić,porijeklom iz Obudovca (iz zaseoka Čilaši), još iz 18 vijeka, možda i ranije.

  8. Sanja

    Starčevići, selo Bašin kod Sm. Palanke slave sv Klimenta.