Свети Сава Освећени

18. децембар 2015.

коментара: 1

Sveti-Sava-OsvećeniСрпска православна црква и верници 18. децембра (5. децембра по јулијанском календару) прославља Светог Саву Освећеног. Уредништво портала Порекло честита свима који славе овог светитеља.

Сава Освећени (грч. Σαββα ο Ηγιασμένος; Цезареја (данас Кајсери), 439 — Јерусалим, 5. децембар 532) је био хришћански свештеник, оснивач цркве у Јерусалиму, светитељ.

Рођен је 439. године у Кападокији, у хришћанској породици, од оца Јована и мајке Софије. У 17-тој години се замонашио.

Постоје документи који сведоче о учешћу Саве Освећеног у теолошким споровима који су се водили у Цариграду пре и током Четвртог васељенског сабора. Сава, који је био позван од стране цара Анастасија I, и на инсистирање патријарха Јерусалимског, показао се као доследни заштитник православља, што је изазвало незадовољство цара, присталице монофизита. После смрти цара Анастасија, а током владавине цара Јустина спор је окончан и Сава се вратио у свој манастир.

Сава Освећени је аутор повеље, назване по њему – Повеља Светог Саве – у којој је регулисан редослед богослужења, и описана монашких традиција палестинских манастира 5. века. Писана је под утицајем манастирских повеља Светог Пахомије и Светог Василија Великог.

ИЗВОР: Википедија

Коментари (1)

Одговорите

Један коментар

  1. Violeta

    Da li ima još neko osim Kolunija da slavi Prebodobnog Savu Osvećenog?