Sveti Sava Osvećeni

18. decembar 2015.

komentara: 1

Sveti-Sava-OsvećeniSrpska pravoslavna crkva i vernici 18. decembra (5. decembra po julijanskom kalendaru) proslavlja Svetog Savu Osvećenog. Uredništvo portala Poreklo čestita svima koji slave ovog svetitelja.

Sava Osvećeni (grč. Σαββα ο Ηγιασμένος; Cezareja (danas Kajseri), 439 — Jerusalim, 5. decembar 532) je bio hrišćanski sveštenik, osnivač crkve u Jerusalimu, svetitelj.

Rođen je 439. godine u Kapadokiji, u hrišćanskoj porodici, od oca Jovana i majke Sofije. U 17-toj godini se zamonašio.

Postoje dokumenti koji svedoče o učešću Save Osvećenog u teološkim sporovima koji su se vodili u Carigradu pre i tokom Četvrtog vaseljenskog sabora. Sava, koji je bio pozvan od strane cara Anastasija I, i na insistiranje patrijarha Jerusalimskog, pokazao se kao dosledni zaštitnik pravoslavlja, što je izazvalo nezadovoljstvo cara, pristalice monofizita. Posle smrti cara Anastasija, a tokom vladavine cara Justina spor je okončan i Sava se vratio u svoj manastir.

Sava Osvećeni je autor povelje, nazvane po njemu – Povelja Svetog Save – u kojoj je regulisan redosled bogosluženja, i opisana monaških tradicija palestinskih manastira 5. veka. Pisana je pod uticajem manastirskih povelja Svetog Pahomije i Svetog Vasilija Velikog.

IZVOR: Vikipedija

Naredni članak:

Komentari (1)

Odgovorite

Jedan komentar

  1. Violeta

    Da li ima još neko osim Kolunija da slavi Prebodobnog Savu Osvećenog?