Poreklo prezimena, selo Puhovac (Aleksandrovac)

9. novembar 2015.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Puhovac (Povac), opština Aleksandrovac – Rasinski okrug. Prema knjizi Milisava Lutovca „Župa Aleksandrovačka“. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Puhovac

Položaj sela.

Selo je u dolini potoka, pretežno na levoj, prisojnoj strani. Naselje je u svojoj istoriji menjalo svoj položaj u ataru. Staro Selo je bilo pored potoka, gde se vide ostaci „Rimskog Groblja“ i crkvište u mestu Gradište. I crkva i groblje su pripadali srednjovekovnom srpskom stanovništvu. Docnije, u doba turske vladavine, naselje se zbog veće sigurnosti pomeralo u gornje nepristupačnije strane, gde su, na proplancima šuma i krčevina, podizane kolibe. Samo su grobljem i crkvinom bili vezani za staro naselje.

Zemlje, šume i zanimanje stanovništva.

Po mogućnosti su obrađivali i potese u starom selu. Gornje strane bile su pogodne za voćarstvo, ratarstvo i stočarstvo a imali su i svoje vinograde u poljani Golubovac i Kaluđerskom Brdu. Seoski potesi pod šumama i utrinama su: Lupoglav, Crni Vrh, Klik, Izvorački Do (sada Borje) i Šume. Pod livadama i njivama su Velike Livade, Gluvać, Gradište, Reka, Topola, Midac, Poljanka, Milošev Do, Bukovac i dr.

Tip sela.

I pored toga što je brdsko naselje, Puhovac se brzo preobražava. Sa gornjih strana se pomera u Staro Selo, pored potoka, gde se grupišu kuće.

Vode.

Ne samo ovde nego i u brdskom delu naselja voda je sprovedena u kuće prirodnim padom iz velikog izvora Jelenak.

Postanak sela i poreklo stanovništva.

Puhovac je staro naselje, koje se pod imenom Povac pominje u hristovulji Stefana Nemanje manastiru Studenici.
Preci današnjeg stanovništva Puhovca počeli su da se naseljavaju krajem 18. i početkom 19. veka. Ti doseljenici su poglavito iz Gornje Toplice a preko nje sa Kosova i Crne Gore.

-Stojakovići, Nikoljdan, su doseljeni sa Kosova početkom 19. veka. Broje od tada šest kolena: Bogosav (60 godina), Milosav, Miloje, Milija i Stojak.
-Andrijići vode poreklo od Stojkovog brata Andreje. Slave, kao i Stojakovići, Nikoljdan.
-Nikolići, Nikoljdan, smatraju da su rod Stojakovićima.
-Radojčići, Sv. Đorđe i Aranđelovdan, kažu da su doseljeni iz sela Plane u Toplici a da su daljim poreklom iz Crne Gore.
-Jovanovići, Đurđevdan, su ovde doseljeni iz Jankove Klisure, iz sela Prebreza a tamo iz Crne Gore.
-Ćirkovići, Mitrovdan, kažu da su „negde od oko Prepolca“.
-Pešići i Milosavljevići, Aranđelovdan, kažu da vode poreklo iz Crne Gore.

Drugi manji rodovi su docnije formirani doseljavanjem na miraz.

IZVOR: Prema knjizi Milisava Lutovca „Župa Aleksandrovačka“. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.