Порекло презимена, село Лесеновци (Александровац)

8. новембра 2015.

коментара: 0

Порекло становништва села Лесеновци (по књизи Лесеновце), општина Александровац – Расински округ. Према књизи Милисава Лутовца „Жупа Александровачка“. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Положај села.

Село је на ободу Жупе, скривено као орловско гнездо, у малом проширењу између брда , на месту где у Вратарницу утичу два потока.

Земље и шуме.

Шумовите косе које се спуштају до речне равни носе називе: Туцањ, Госпођиница, Кривуље, Чука и Разбојиште. Зиратно земљиште под њивама и воћњацима налази се у речној равни и на падинама коса. На неким присојним странама, као у Слатини, виде се виногради, који често страдају од града а понекад и слане. Значајне су биле и шуме.

Тип села и занимање становништва.

Село је груписано поглавито у малој равни на месту где се састају водни токови. Услови за живот у овом селу представља брдска земљорадња, сточарство и воћарство.

Постанак села и порекло становништва.

Због свог скривеног положаја, Лесеновци су били насељени и за време Турака. У њега се становништво из планине усељавало и одатле по Жупи расељавало.
Данашње становништво је пореклом из удаљенијих крајева Копаоника.

-Катанчевићи, Никољдан, су најстарији и најбројнији у овом селу. Њихов предак је дошао из Дрења код Јошаничке Бање – долина Ибра. Изгледа да су тамо досељени из Ибарског Колашина, јер је један од Катанчевића досељен из Ибарског Колашина у Лепеницу – Шумадија.
-Шиндићи, Аранђелловдан. Предак се доселиио почетком 19. века из Бозољина – Копаоник.
-Бозољинци, Аранђеловдан, су род Шиндићима, само су ови задржали презиме по називу села из кога су досељени.
-Поповићи су досељени из села Велика Врбница. Не каже се коју славу славе.

ИЗВОР: Према књизи Милисава Лутовца „Жупа Александровачка“. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.