Poreklo prezimena, selo Lesenovci (Aleksandrovac)

8. novembar 2015.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Lesenovci (po knjizi Lesenovce), opština Aleksandrovac – Rasinski okrug. Prema knjizi Milisava Lutovca „Župa Aleksandrovačka“. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Položaj sela.

Selo je na obodu Župe, skriveno kao orlovsko gnezdo, u malom proširenju između brda , na mestu gde u Vratarnicu utiču dva potoka.

Zemlje i šume.

Šumovite kose koje se spuštaju do rečne ravni nose nazive: Tucanj, Gospođinica, Krivulje, Čuka i Razbojište. Ziratno zemljište pod njivama i voćnjacima nalazi se u rečnoj ravni i na padinama kosa. Na nekim prisojnim stranama, kao u Slatini, vide se vinogradi, koji često stradaju od grada a ponekad i slane. Značajne su bile i šume.

Tip sela i zanimanje stanovništva.

Selo je grupisano poglavito u maloj ravni na mestu gde se sastaju vodni tokovi. Uslovi za život u ovom selu predstavlja brdska zemljoradnja, stočarstvo i voćarstvo.

Postanak sela i poreklo stanovništva.

Zbog svog skrivenog položaja, Lesenovci su bili naseljeni i za vreme Turaka. U njega se stanovništvo iz planine useljavalo i odatle po Župi raseljavalo.
Današnje stanovništvo je poreklom iz udaljenijih krajeva Kopaonika.

-Katančevići, Nikoljdan, su najstariji i najbrojniji u ovom selu. Njihov predak je došao iz Drenja kod Jošaničke Banje – dolina Ibra. Izgleda da su tamo doseljeni iz Ibarskog Kolašina, jer je jedan od Katančevića doseljen iz Ibarskog Kolašina u Lepenicu – Šumadija.
-Šindići, Aranđellovdan. Predak se doseliio početkom 19. veka iz Bozoljina – Kopaonik.
-Bozoljinci, Aranđelovdan, su rod Šindićima, samo su ovi zadržali prezime po nazivu sela iz koga su doseljeni.
-Popovići su doseljeni iz sela Velika Vrbnica. Ne kaže se koju slavu slave.

IZVOR: Prema knjizi Milisava Lutovca „Župa Aleksandrovačka“. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.