Порекло презимена, село Тржац (Александровац)

25. октобар 2015.

коментара: 0

Порекло становништва села Тржац, општина Александровац – Расински округ. Према књизи Милисава Лутовца „Жупа Александровачка“. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Положај села.

Сеоски атар Тршца се простире са обе стране Дренчанске Реке (Јабуковица), између Балета на левој и Руја, на десној страни.

Земље.

Под виноградима су: Доње и Горње Брдо, Клечак, Надзабран а воћњаци су у Балети, код старог насеља. Други потеси носе називе: Пелинац, Баре, Милака и Маринка. Пелинац се назива по Пелићима, који су се одавде иселили у суседно село Ратаје.
У пространој речној равни, која је сада под кукурузом, поврћем и вештачким ливадама, раније су биле ливаде и пашњаци. Ово је била основа за гајење већег броја оваца. Доцније су утрине издељене и претворене у плодне њиве.

Име селу.

Тржац је старо насеље, које се помиње у турским тефтерима из 16. века под именом Тршац. Тај назив подсећа на то да је у њему или његовој близини био неки мали трг, све под условом да назив Тржац има исто значење као и Тршац.

Постанак села и порекло становништва.

Старо Село је засновано на падинама мале узвишице Балете, где је гробље. Од 1950. године насеље се помера према путу и речној равни, која добија се већи значај у привреди. Према томе у Тршцу се запажају два дела: Старо и Ново Село. У новом делу се куће ређају поред пута, у правцу сел Ржанице, тако да се ова села спајају новим насељима.
Тржац је, као што се види из писаних извора, једно време био расељен. Преци данашњег становништва досељени су крајем прошлог века, претежно из области садашње Црне Горе.
-Минићи, Аанђеловдан. Предак Гаврило, са три сина, дошао из Мораче у оближње село Ржаницу. Од три Гаврилова сина – Мине, Ћала и Ћоса – настала су три рода: Ћалићи и Ржаници, Ћосићи у Виткову и
-Минићи у Тршцу. Преселивши се и Тржац, Мина је најпре подигао кућу у сеоском атару водице. Минићи броје шест колена: Раде (25 година), Милоје, Милисав, Милош, Радосав и Мина. Покојнике су дуго сахрањивали у Ржаници све док у Тршцу нису основали ново гробље.
-Протићи, Св.Ћирик и Аранђеловдан. Предак је пореклом из Пиперац – Црна Гора. Због тога су се раније звали „Пиперци“.
-Павловићи, Аранђеловдан. Предак Павлов досељен „негде из Црне Горе“. За Павла, који се помиње 1834. године, кажу да је имао дугачак перчин, сплетен у витице.
-Мијаиловићи* су исти род са Мијаиловићима у Ржаници.
-Филиповићи и Смиљковићи, Аранђеловдан, кажу како се и њихови преци дошли овде преко планине из Црне Горе. О Смиљковићима постоји предање да су род са Мијаиловићима, само што се једни презивају по оцу а други по мајци.
Други родови у се доцније доселили из суседних села:
-Ћалићи* из Ржанице и:
-Миловановићи* из Тулежа.

*Не каже се коју славу славе, погледати исте родове из поменутих села, одакле су досељени.

ИЗВОР: Према књизи Милисава Лутовца „Жупа Александровачка“. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.