Poreklo prezimena, selo Tržac (Aleksandrovac)

25. oktobar 2015.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Tržac, opština Aleksandrovac – Rasinski okrug. Prema knjizi Milisava Lutovca „Župa Aleksandrovačka“. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Položaj sela.

Seoski atar Tršca se prostire sa obe strane Drenčanske Reke (Jabukovica), između Baleta na levoj i Ruja, na desnoj strani.

Zemlje.

Pod vinogradima su: Donje i Gornje Brdo, Klečak, Nadzabran a voćnjaci su u Baleti, kod starog naselja. Drugi potesi nose nazive: Pelinac, Bare, Milaka i Marinka. Pelinac se naziva po Pelićima, koji su se odavde iselili u susedno selo Rataje.
U prostranoj rečnoj ravni, koja je sada pod kukuruzom, povrćem i veštačkim livadama, ranije su bile livade i pašnjaci. Ovo je bila osnova za gajenje većeg broja ovaca. Docnije su utrine izdeljene i pretvorene u plodne njive.

Ime selu.

Tržac je staro naselje, koje se pominje u turskim tefterima iz 16. veka pod imenom Tršac. Taj naziv podseća na to da je u njemu ili njegovoj blizini bio neki mali trg, sve pod uslovom da naziv Tržac ima isto značenje kao i Tršac.

Postanak sela i poreklo stanovništva.

Staro Selo je zasnovano na padinama male uzvišice Balete, gde je groblje. Od 1950. godine naselje se pomera prema putu i rečnoj ravni, koja dobija se veći značaj u privredi. Prema tome u Tršcu se zapažaju dva dela: Staro i Novo Selo. U novom delu se kuće ređaju pored puta, u pravcu sel Ržanice, tako da se ova sela spajaju novim naseljima.
Tržac je, kao što se vidi iz pisanih izvora, jedno vreme bio raseljen. Preci današnjeg stanovništva doseljeni su krajem prošlog veka, pretežno iz oblasti sadašnje Crne Gore.
-Minići, Aanđelovdan. Predak Gavrilo, sa tri sina, došao iz Morače u obližnje selo Ržanicu. Od tri Gavrilova sina – Mine, Ćala i Ćosa – nastala su tri roda: Ćalići i Ržanici, Ćosići u Vitkovu i
-Minići u Tršcu. Preselivši se i Tržac, Mina je najpre podigao kuću u seoskom ataru vodice. Minići broje šest kolena: Rade (25 godina), Miloje, Milisav, Miloš, Radosav i Mina. Pokojnike su dugo sahranjivali u Ržanici sve dok u Tršcu nisu osnovali novo groblje.
-Protići, Sv.Ćirik i Aranđelovdan. Predak je poreklom iz Piperac – Crna Gora. Zbog toga su se ranije zvali „Piperci“.
-Pavlovići, Aranđelovdan. Predak Pavlov doseljen „negde iz Crne Gore“. Za Pavla, koji se pominje 1834. godine, kažu da je imao dugačak perčin, spleten u vitice.
-Mijailovići* su isti rod sa Mijailovićima u Ržanici.
-Filipovići i Smiljkovići, Aranđelovdan, kažu kako se i njihovi preci došli ovde preko planine iz Crne Gore. O Smiljkovićima postoji predanje da su rod sa Mijailovićima, samo što se jedni prezivaju po ocu a drugi po majci.
Drugi rodovi u se docnije doselili iz susednih sela:
-Ćalići* iz Ržanice i:
-Milovanovići* iz Tuleža.

*Ne kaže se koju slavu slave, pogledati iste rodove iz pomenutih sela, odakle su doseljeni.

IZVOR: Prema knjizi Milisava Lutovca „Župa Aleksandrovačka“. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.