Порекло презимена, село Новаци (Александровац)

25. октобар 2015.

коментара: 0

Порекло становништва села Новаци, општина Александровац – Расински округ. Према књизи Милисава Лутовца „Жупа Александровачка“. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Положај села.

Село Новаци се простире по тераси изнад Поља, између става две реке. Има повољан положај између плодних пољопривредних атара. Ту се спаја попречни пут са главним друмом, који везује Александровац са Крушевцем.

Земље.

Мештани користе површине плодног атара, које носе ове називе: Величковица и Радошевица (виногради), Кавгалије – око којих су се свађали приликом заузимања земљишта, Ћеане, Горње и Доње Поље – раније ритови и ливаде, данас под кукурузом и поврћем, Чаир (њиве у Пољу) и Караула.

Воде.

Новаци обилују водом, особито у Пољу. На реци су имали две воденице. Уместо бунара, данас користе воду из водовода, који је спроведен из места Жива Бара, у Пољу.

Тип села.

Новаци су најурбанизованије село у Жупи. Сокаци у улице се секу скоро под правим углом. Поред неких главнијих улица виде се савремене куће – „виле“, разних типова, чему доприноси повољан економски и саобраћајни положај.

Постанак села и порекло становништва.

Садашње село није било на овом месту, већ у Селишту, између Бобота и Новака. Ново село су засновали доцнији досељеници, почевши од средине 18. века.
Становништво Новака чине многобројни ситнији родови, досељени преко Копаоника и Жељина из разних крајева и оближњих села. Већина каже да је пореклом са Косова, од Тетова и из Црне Горе.

-Матићи* су најстарији род у Новацима, који су се преселили из Селишта. Њихова имања су доцније населили:
-Пејићи*.
Касније су у новооснована насеља придолазили други досељеници:
-Шљупићи*, који се деле на:
-Благојевиће* и;
-Богосављевиће*. Деведесетдвогодишњи Константин каже да је њихов предак дошао из Рогоже, у Метохији. Најпре су се населили у Дуброљупце, где су подигли колибу од грања и отуда се преселили у Новаке. У Доброљупцу су остали њихови рођаци Крцићи. Са Богосављевићима, односно Благојевићима у сродству си и;
-Вучковићи*.
-Пејићи* су из Осредака – Копаоник. Рођаци су им Пејићи у Доброљупцу.
-Ђорђевићи*, Савићи* и Вукојевићи* су од три брата – Ђорђа, Саве и Вукоја. Када је овде дошао, њихов предак се презивао Васиљевић. Сматрају се да су пореклом из Црне Горе.
-Петровићи*, Николићи* и Сакићи* – њихови преци су дошли из Копаоника. Тамо су их звали „Тетовци“, вероватно по Тетову, откуда су, преко Косова, дошли у Копаоник.
-Сакићи, Св. Вартоломеј. Наводе да су дошли из Црне Горе. Броје од Саке шест колена.
-Радосављевићи*, по прадеду Стојановићи*, мисле да су пореклом са Косова.
-Гавриловићи* кажу да су овде дошли из Плоча – Жељин а тамо са Косова.
-Митровићи* су исто братство са Вучковићима. Променили су презиме због неких размирица са стричевима.
-Бркићи, Митровдан и Јеремијевдан. Предак се доселио из Криве Реке у Лесеновце а отуда у Новаке. Броје пет колена од досељења: Јован (80 година), Грујица, Милосав и Јова. Даљим пореклом су са Косова.
Други, мањи родови претежно потичу од оних, који су дошли у Новаке на мираз из околних села:
-Јовићи* и;
-Пршићи* су из Ступња.
-Пауновићи* су из Злегиња.
-Рилаци (Рилаковићи)*;
-Ђуричићи* и;
-Петковићи* су из Суботице.
-Тодоровићи* су из Витковца, и др.

*Не каже се коју славу славе.

ИЗВОР: Према књизи Милисава Лутовца „Жупа Александровачка“. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.