Poreklo prezimena, selo Novaci (Aleksandrovac)

25. oktobar 2015.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Novaci, opština Aleksandrovac – Rasinski okrug. Prema knjizi Milisava Lutovca „Župa Aleksandrovačka“. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Položaj sela.

Selo Novaci se prostire po terasi iznad Polja, između stava dve reke. Ima povoljan položaj između plodnih poljoprivrednih atara. Tu se spaja poprečni put sa glavnim drumom, koji vezuje Aleksandrovac sa Kruševcem.

Zemlje.

Meštani koriste površine plodnog atara, koje nose ove nazive: Veličkovica i Radoševica (vinogradi), Kavgalije – oko kojih su se svađali prilikom zauzimanja zemljišta, Ćeane, Gornje i Donje Polje – ranije ritovi i livade, danas pod kukuruzom i povrćem, Čair (njive u Polju) i Karaula.

Vode.

Novaci obiluju vodom, osobito u Polju. Na reci su imali dve vodenice. Umesto bunara, danas koriste vodu iz vodovoda, koji je sproveden iz mesta Živa Bara, u Polju.

Tip sela.

Novaci su najurbanizovanije selo u Župi. Sokaci u ulice se seku skoro pod pravim uglom. Pored nekih glavnijih ulica vide se savremene kuće – „vile“, raznih tipova, čemu doprinosi povoljan ekonomski i saobraćajni položaj.

Postanak sela i poreklo stanovništva.

Sadašnje selo nije bilo na ovom mestu, već u Selištu, između Bobota i Novaka. Novo selo su zasnovali docniji doseljenici, počevši od sredine 18. veka.
Stanovništvo Novaka čine mnogobrojni sitniji rodovi, doseljeni preko Kopaonika i Željina iz raznih krajeva i obližnjih sela. Većina kaže da je poreklom sa Kosova, od Tetova i iz Crne Gore.

-Matići* su najstariji rod u Novacima, koji su se preselili iz Selišta. Njihova imanja su docnije naselili:
-Pejići*.
Kasnije su u novoosnovana naselja pridolazili drugi doseljenici:
-Šljupići*, koji se dele na:
-Blagojeviće* i;
-Bogosavljeviće*. Devedesetdvogodišnji Konstantin kaže da je njihov predak došao iz Rogože, u Metohiji. Najpre su se naselili u Dubroljupce, gde su podigli kolibu od granja i otuda se preselili u Novake. U Dobroljupcu su ostali njihovi rođaci Krcići. Sa Bogosavljevićima, odnosno Blagojevićima u srodstvu si i;
-Vučkovići*.
-Pejići* su iz Osredaka – Kopaonik. Rođaci su im Pejići u Dobroljupcu.
-Đorđevići*, Savići* i Vukojevići* su od tri brata – Đorđa, Save i Vukoja. Kada je ovde došao, njihov predak se prezivao Vasiljević. Smatraju se da su poreklom iz Crne Gore.
-Petrovići*, Nikolići* i Sakići* – njihovi preci su došli iz Kopaonika. Tamo su ih zvali „Tetovci“, verovatno po Tetovu, otkuda su, preko Kosova, došli u Kopaonik.
-Sakići, Sv. Vartolomej. Navode da su došli iz Crne Gore. Broje od Sake šest kolena.
-Radosavljevići*, po pradedu Stojanovići*, misle da su poreklom sa Kosova.
-Gavrilovići* kažu da su ovde došli iz Ploča – Željin a tamo sa Kosova.
-Mitrovići* su isto bratstvo sa Vučkovićima. Promenili su prezime zbog nekih razmirica sa stričevima.
-Brkići, Mitrovdan i Jeremijevdan. Predak se doselio iz Krive Reke u Lesenovce a otuda u Novake. Broje pet kolena od doseljenja: Jovan (80 godina), Grujica, Milosav i Jova. Daljim poreklom su sa Kosova.
Drugi, manji rodovi pretežno potiču od onih, koji su došli u Novake na miraz iz okolnih sela:
-Jovići* i;
-Pršići* su iz Stupnja.
-Paunovići* su iz Zleginja.
-Rilaci (Rilakovići)*;
-Đuričići* i;
-Petkovići* su iz Subotice.
-Todorovići* su iz Vitkovca, i dr.

*Ne kaže se koju slavu slave.

IZVOR: Prema knjizi Milisava Lutovca „Župa Aleksandrovačka“. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.