Poreklo prezimena, selo Trnavci (Aleksandrovac)

25. oktobar 2015.

komentara: 2

Poreklo stanovništva sela Trnavci (po knjizi Trnavce), opština Aleksandrovac – Rasinski okrug. Prema knjizi Milisava Lutovca „Župa Aleksandrovačka“. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Trnavci

Položaj sela.

Trnavci se nalaze na izlazu reke Vratarnice iz klisure u ravan. Naselje je delimično na dodirnoj liniji blagih strana u ravni pod njivama a delimično na padinama strana.

Tip sela.

Glavni deo sela, sa „malom čaršijom“, nalazi se u središtu, grupisan oko uzdužnog puta koji vodi pored reke. Tu se stiču pobočni putevi kojima su povezane grupe kuća razasute u grupama po padinama strana. Glavniji krajevi i zaseoci su: Budžak, Brđani, Veliko Selo – gde je čaršija, Rakovci, Bubanj i dr.

Zemlje.

Poljoprivredni potesi Trnavaca nose sledeće nazive: Polje i u njemu Međak (pod kukuruzom), Popovac (njive), Carina, Bozinac i Trševine (voćnjaci i vinogradi), Varine, Bara i Trnjak, Sokića i Lekića Njive, Jelenjak Brdo – ranije utrina a danas zadružni voćnjak i malinjak. Ranije, pre napada filoksere, u Trnavcu je postojalo vinogradarsko naselje Trnavaca i susednih sela iz Rasine. To mesto se sada zove Poljane.

Postanak sela i poreklo stanovništva.

Trnavce je pre oslobođenja Toplice i drugih krajeva bilo jedno od glavnijih mesta u Župi. U njemu je pre nego u drugim selima razvila mala čaršija. Izmešteno je i groblje, koje je ranije bilo na levoj strani reke. Tu je izgrađena nova crkva i podignuta prva škola.
Preci danađšnjeg stanovništva Trnavaca su naseljavani ovde poglavito krajem 18. veka. Prvi su se naselili Šekularci, Savkovići i Stojanovići.
-Šekularci, Andrijevdan, su poreklom iz predela Šekulara u Gornjem Polimlju – Crna Gora. Kažu da je njihov predak bio Uroš. Slavili su staru slavu, Jovanjdan, do 1879. godine.
-Savkovići, Petrovdan. Njihov predak doselio se iz Velike Kruše kod Orahovca – Metohija. Za ove se po srodstvo vezuju:
-Panići i Stojanovići, ali ovi kazuju da su starinom iz Sopoćana, kod Novog Pazara.
-Popovići, Mitrovdan. Predak se doselio iz Krive Reke – Kopaonik, gde je ranije podigao crkvu.
-Čkautovići*. Predak se doselio u Župu iz Kopaonika. Neki kažu da su u srodstvu sa Kulizama. Sudeći poprezimenu, Čkautovići su došli negde iz krajeva gde su Srbi živeli sa Albancima, verovtano iz Metohije, jer „Čkaut“ na albanskom znači Srbin (Srbinovići).
-Stanići, Sv. Đorđe, nazvani su po udovici Stani, koja je bila rodom od Arsića, u Bobotama. Kažu da su poreklom od Tetova, kao i njihovi ujaci Arsići. Broje šest kolena: Tomislav (39 godina), Milun, Nedeljko, Miloje, Alimpije i Nedeljko.
-Radenkovići*. Predak Radenko došao iz Bratića (Župa) pre 140 godina. Tamo su im rođaci Ivanovići (Radenko i Ivan su bili braća). Kapetan im je dao ovde zemlju, jer se u brdskom predelu živelo veoma oskudno. Ovde su se radom razvili u veoma uglednu porodicu.
-Radončići*. Njihov predak je kao sveštenik došao iz Nikšića – Crna Gora.

*Ne kaže se koju slavu slave.

IZVOR: Prema knjizi Milisava Lutovca „Župa Aleksandrovačka“. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (2)

Odgovorite

2 komentara

  1. Snezana Stevanovic

    Upotpunila bih ovaj popis prezimenom Magovac. Vecina je naseljavala brdo iznad Budzaka po njima zvano Magovci.
    Slave Svetog Djordja i Djurdjic.

  2. Đorđe Stojanović

    Poštovano uredništvo portala poreklo.rs,
    moj pradeda – Josif Petrović rođen je u selu Trnavci, župa Aleksandrovačka o kome ste posvetili gornji članak. Njegov otac i deda, Dragoljub i Josif (po kome je moj pradeda dobio ime) su obojica bili sveštenici u trnovačkoj crkvi (štaviše, imam podatak da je Dragoljubov otac Josif i sahranjen na groblju kod crkve/u porti (nisam siguran) u Trnovcima. Dragoljubova žena bila je Julijana devojačko Đorić, od poznate porodice Đorića iz koje je potekao i blaženopočivši patrijarh German. Ukoliko imate više informacija o mojim precima – trnovačkim parohijskim sveštenicima, molim vas kontaktirajte me na moju mejl adresu. Svako dobro!