Poreklo prezimena, selo Smedovac (Negotin)

8. avgust 2015.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Smedovac, opština Negotin – Borski okrug. Prema knjizi Koste Jovanovića „Negotinska Krajina i Ključ“. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Smedovac

Položaj naselja.

Smedovački atar zahvata sredinu niske zaravni, na kojoj su Tamnič i Rajac. Zaravan su izdelili izvorni delovi Tamničkog, Orašačkog i Rogljevskog Potoka. Kuće su u plitokoj i poširoj dolini i od rogljevskih kuća udaljene su oko dva kilometra.

Vode.

Meštani koriste samo izvorsku vodu a glavni izvori su: Kladenčina, Gornji Kladenac i Donji Kladenac.

Zemlje i šume.

Smedovački atar je mali. Mesta na kojima su vinogradi i njive zovu se: Petričevac, Rujevica, Belega, Grabar, Orešac, Kremenjača, Bukva, Jasenjar, Livađe, Svračar, Breštar, Selište, Prosište, Urovica, Lipar, Osanovica, Gorunar, Dubrava, Čuka, Guševljina Poljana, Bušnik, Donja Lojza, Groblje, Pirevina, Šainovac, Gijanovica, Bara, Golubovo, Požarevina, Jasenov Potok, Studenov Vir i Toponica. Utrine su: Bučina, Sastavci, Alija, Poljana i Tavan.

Tip sela.

Selo je zbijenog tipa; kuće su razmanknute od 20 do 40 metara. Nije podeljeno na krajeve i mahale.

Starine o selu.

Selište je mesto gde je, vele, pre 150-200 godin bilo selo. Staro Groblje i Crkvište u Belegama su iz poznijeg vremena, ali na njima nema nikakvih ostataka.

Podaci o naselju u prošlosti.

Na karti „Temišvarski Banat“ zabeležen je Zwedovatz kao naseljeno mesto. Kao selo Szmedovaz se pominje 1784. godine, 1811. godine je napisano Smedovac a docnije Vuk Karadžić ga beleži kao Medovci. Smedovac je 1846. godine imao 50, 1866. godine 66 a 1924. godine 118 kuća. Na karti „Temišvarski Banat“ mesto Toponi je danas topografsko ime i nema predanja da je tu bilo selo.

Postanak sela i poreklo stanovništva.

Po predanju je do pe 200 godina Smedovac bio u Selištu, kao zaselak sela Rogljeva. U to vreme zbog rata njegovo se stanoništvo, čije je poreklo sa Kosova, rasturilo i većina izbegla u smederevski i požarevački kraj. Posle kratkog vremena neki su se povratili u Selište a potom premestili na današnje mesto.
Od stanovništva koje je i pre „bežanije“ stanovalo u Selištu, danas su ostali samo:

-Pajići, Jovanjdan. Preci su im izbegli u „Smederevski Krsnu“, odakle su se sa porodicom povratli braća Vuksan i Ugmir. Pajići se zovu po Gmitrovom sinu Paji, koji se sa ostalim porodicama preselio iz Selišta na današnje mesto.

U Selište se posle „bežanije“ došli:

-Kotrljani (Damjanovići, Petrovići, Miljići, Ivanovići, Đorđevci, Milosavljevići, Đorđevići, Markovići, Nikinci-Nikići i Paunovići), Nikoljdan. Doselio se iz Tetova Jovan Kotrljan kada su se Pajići i drugi povratili u Selište. Prezimena su po sinovima, unucima i drugim Ktrljanovim potomcima, pa su zbog razgranatosti roda zaboravili zajedničko prezime – Kotrljani.
-Lisičići, Vidovdan. Iz Krsne u „Gornjem Vilajetu“ dobegla su tri brata, pošto su tamo pobili neke Turke; jedan se brat nastanio u Selištu, drugi otišao u Rajac (Nedeljkovići) a treći u Rečku (Bosiljkići).

Ostali rodovi su došli kasnije:

-Blagojevići, Đurđevdan. Su poreklom sa Kosova a čukunded, kovač Stojn, došao je iz Rogljeva.
-Kostadinovići, Nikoljdan, su iz Rgotine u timočkoj Crnoj Reci.
-Najdanovići, Jovanjdan, su se doselili iz Mokranja a poreklomsu sa Kosova.
-Grujičići i Milosavljevići, slave Trifundan, su jedan rod. Čukunbaba, pošto se preudala u Lisičiće, dovela je sinove iz Metriša a poreklom su sa Kosova.
-Đurići, Đurđevdan, su iz Čubre a poreklom su sa Kosova.
-Stojadinovići, Jovanjdan. Ded je došao iz Metriša a poreklom su iz Stare Srbije i Kosova.
-Jeremići, Nikoljdan su Cigani-Romi kovači, doseljeni iz Rajca.
-Micići, Jovanjdan, su iz Rečke a poreklom su sa Kosova.
-Rajčanin, Nikoljdan, je „uljez“ iz Rajca a poreklom je iz Bugarske..
-Stanojevići, Sv. Petka, su Cigani-Romi kovači, doselili su se iz Rogljeva.
-Živulović, Trifundan, je „uljez“ iz Tamniča a poreklom je iz Crne Gore.
Seoska zavetina je Sv. Prorok Jeremija.

IZVOR: Prema knjizi Koste Jovanovića „Negotinska Krajina i Ključ“. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.