Poreklo prezimena, selo Belo Polje (Gornji Milanovac)

22. januar 2015.

komentara: 14

Poreklo stanovništva sela Belo Polje, opština Gornji Milanovac – Moravički okrug. Prema knjizi Mihaila Dragića „Gruža“. Priredio saradnik portala Poreklo Milodan.

Položaj sela – topografske prilike.

Selo je vezano za blaže kose kačerske površi, ali se penje i na brezovačku. Između tih kosa su potoci, od kojih je nejveći i najjači Vranovac; ostali su samo neznatne jaruge, koje rastavljaju jedan kraj od drugog. Krajnje istočne kuće ovog sela čak su blizu konjuških. Popovića Kraj je najdalji od planine; bliže ravnici Gruže.

Vode.

Selo se služi izvorskom i bunarskom vodom.

Zemlje i šume.

Šume imaju na Ješevcu. Ima 12 trla u polju i 6 u planini.

Tip sela.

Selo je razbijenog tipa. Deli se na četiri kraja. Najzapadniji je Vranovački Kraj do koga je Tokića Kraj i rastavlja ih potok Vranovac. Potom dolazi kraj Pod Kotlinama, koji se obično deli na Jankovića i Popovića Kraj. Popovića Kraj je odeljen njivama i najbliži je gružanskoj ravnici. Najistočnije dolazi kraj Velemuge. Može se reći da su ovde gotovo svi nazivi za pojedine karaeve dobili ime prema porodicama koje u njima stanuju – u smisli džemata.

Starine u selu.

U Vranoovačkom Kraju postoji crkvina, za koju vele da je bila crkva i služila kada i ona u Ješevcu, kažu „pre Kosova“. Kod crkvine u Jezeru ima jedno starinsko groblje.

Poreklo stanovništva.

U Vranovačkom Kraju su familije:

-Čarovići (Čarovići*, Petkovići i Rakovići). Braća Milija i Simon Miloševići došli su za vreme Karađorđa iz Dubnice na Pešteru. Starinom su, kažu, iz Crne Gore, pa su iz nje došli u Raždaginju gde su pobili neke Tureke, pa pobegli u Dubnicu; zbog čega su i slavu morali menjati; stara slava im je bila Stevanjdan. Ere u Konjuši su im familija. Sada slave Nikoljdan.
*Na ciglani Mitosava Čarovića su radnici iz Velikog Bonjinca, iza Leskovca.
-Malići su došli zajedno sa Čarovićima iz Dubnice. Slave Aranđelovdan.

U Tokića Kraju su:

-Tokići. Stariji su od Čarovića i po svoj prilici doselili su se iz Bijelog Polja. Slave Jovanjdan.

Pod Kotlinama su familije:

-Jankovići. Doselila su se braća Janko i Marko za vreme Karađorđa od Novog Pazara. Slave Lučindan.
-Popovići (Karadže). Pričaju da su doseljeni iz Karadaga blizu Bijelog Polja mnogo pre Karađorđa. Slave Jovanjdan.

U Velemugama su:

-Velemuge. Ovo je najstarija familija u selu. Došao im je predak, neki Dmijo pre Karađorđa. Vele da je i on iz Bijelog Polja. Velemuge imaju u Ivanči familije (Velemuge). Slave Mitrovdan.
Kao što se vidi, izgleda da su dve familije došle pre Karađorđa iz Bijelog Polja. Za vreme Karađorđa pak, doseljavalu se familije iz Dubnice i Novog Pazara. Mlađih familija nema.

IZVOR: Mihailo Dragić „Gruža“. Priredio saradnik portala Poreklo Milodan.

*

DODATAK: Stari nadgrobni spomenici u Belom Polju

Komentari (14)

Odgovorite

14 komentara

  1. Milan Ilić

    Moja prababa je iz Belog Polja a udala se u Donju Sabantu za Svetomira Ilića. U pitanju je porodica Đorđević iz Belog Polja. Zapravo moja prababa Draga Ilić dev. Đorđević je rođena u Belom Polju 1901. godine i nakon drugog porođaja brzo je umrla 1937. godine. Njeni roditelji su Radosav i Vojinka Đorđević iz Belog Polja. Ne znam zašto familija Đorđević nije pomenuta kao starine u selu ili u delu poreklo stanovništva. Ja danas ništa ne znam o toj familiji zato što nije imao ko da mi kaže o njima. Ako postoje neke informacije zahvalan sam.

    • Milodan

      Milan Ilić!

      Pogledao sam knjigu “Gruža” – selo Belo Polje i NEMA roda Đorđevića. Uzgred, podaci za knjigu su prikupljani od 1909. do 1911. godine.

      Pozdrav od Milodana

      • Milan Ilić

        Poštovani Milodane,

        zahvaljujem na odgovoru. Mogu na email da vam pošaljem zvaničan dokument koji potvrđuje postojanje porodice Đorđević u selu Belo Polje. U pitanju je opštinski dokument “Izvod iz knjige venčanih”. Moguće je da knjiga nije temeljno obradila selo Belo Polje. Pošaljite mi vaš email na [email protected] i poslaću vam dokaz.

        Još jednom, hvala na odgovoru.

        • Milodan

          Milan Ilić!

          Znam da u mnogim knjigama, koje sam koristio, ima grešaka. Pa i ovoj, o kojoj “raspavljano”. Verujem Vam, te nema potrebe da mi šaljete dokaz.

          Pozdrav!

          • Milan Ilić

            Jedan dodatak, u nekim dokumentima se prezime moje prababe vodi kao Stefanović a negde kao Đorđević. Došao sam do saznanja preko familije da je Dragin otac Radosav došao na miraz u Belo Polje oženivši se Vojinkom. Sada je pitanje da li je preuzeo ženino prezime ili ne. U svakom slučaju definitivno je da su Radosav i Vojinka (rođeni oko 1870.godine) imali 4 kćeri: Draga (1901. udata u Kragujevcu), Adamka udata u obližnjem selu (imala sina i kćerku – sin je prodavao konje tu u selu, a ćerka se udala u Kragujevcu i radila kao učiteljica), treća ćerka udata u Mladenovcu a četvrta u Bečevici. Radosav i Vijinka su sahranjeni u Belom Polju. To je sve što sam saznao ali nigde pisanih tragova na internetu. Pozdrav

            • Milodan

              Milan Ilić!

              Sada, vidite, ima – kada ste napisali. Tako je i sa mojom familijom. Ništa nije bilo na internetu, dok nisam napisao.
              Pozdrav!

    • Nemanja

      Po priči i istraživanju nepominju se i Janićijević kao starija porodica koja ima dva učesnika NOB, koji je jedan narodni heroj, a potekli su od Simona Miloševića tj.od njegovog sina Janićija po kome dobijaju prežime Janićijević koja im je krsna slava Nikoljdan

    • Predrag

      Prezime Djordjević u BP nije poznato. Ne pominje se ni kod Dragića

      • MIlan

        Posle duzeg istrazivanja ipak je u pitanju prezimenStefanovic a ne Djordjevic. Izgleda da je doslo do greske u opstinskoj dokumentaciji. U originalnom izvodu iz knjige vencanih koji posedujem pise Stefanovic.

  2. Poštovani,
    Pročitala sam ovaj tekst i imam mnogo nedoumica. Pre svega, danas Velemuge kao prezime ne postoji. Potrebni su mi dublji izvori i više podataka da bih sačinila celokupnu sliku stanovništva ovog sela. Ja sam iz familije Andrić, koja živi na potesu Velemuge. Sem Andrića, danas su tamo Stankovići, Nenadovići i Pajkovići. Dokazi o poreklu Andrića, prema spomenicima na seokom groblju, sežu do sredine 19. veka. Moje pitanje je šta je bilo početkom 19. veka? Da li je istinita seoska legenda da je selo nekada bilo nadomak današnjeg seoskog groblja, pa su se kasnije porodice odselile tamo gde su danas? Da li neko ima nekih istorijskih izvora, matičnih knjiga i ima li pristup istima? Moj otac kaže da sve to postoji u manstiru Vraćevšnica…Unapred hvala!

  3. Nemanja

    Trebalo bi neke podatke ispraviti, Andrići su čuvena familija u selu, takođe imaju narodnog heroja Tadiju Andrića, kao što Janićijević imaju Radisava Janićijevića Bombu, koji su svi zajedno sa mojim pradedom Milovanom Janićijevićem prvi iz tog kraja krenuli u NOB protiv okupatora. Kuće Janićijevića se nalaze kada se krene prema potoku Vranovac, uz Zelenkiu, prve kuće su kuće Janićijevića I to sa desne strane, prva kuća je mog pradede Milovan I završava se sa kućom Radisava (Bombe) (inače brat od strica mome pradedi) . Po logici sudeći i po informacijama koje ja posedujem Janićije po kome je sama porodica Janićijević dobila prezime takođe je potomak Simona Miloševića, jer kako mi je deda pričao da su se i oni nekada prezivali Miloševići tj. kao Simon I Milija, tako da je vrv. Janićije njihov potomak, jer i Janićijevići slave Nikoljdan. Takođe Janković su mi rodbina, iz Jankovića mi je prababa Jula, a moj deda je Dragiša, a njegova braća su Radiša i Radoljub, sestre Milica i Milka na žalost svi pokojni, ali bez obzira na to ja i dan danas ide vrlo rado u Belo Polje, jer onakve po meni lepote nigde nema.

    • Milodan

      Nemanja!

      Knjiga Mihaila Dragića „Gruža“, sinovče, štampana je 1921. godine – tako da intervencije iz kasnijih perioda, pa i o narodnim herojima, ne bi bile logične.

      Pozdrav!