Poreklo prezimena, selo Bajčetina (Knić)

21. januar 2015.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Bajčetina, opština Knić – Šumadijski okrug. Prema knjizi Mihaila Dragića „Gruža“. Priredio saradnik portala Poreklo Milodan.

Bajcetina

Položaj sela – topografske prilike

-Selo se nalazi u samom izvornom delu Bajčetinske Reke. Kuće su na površi, iznad izvornih krakova ove reke, na visini uglavnom od 600-700 metara, a pružaju se od Crnog Vrha (dulenskog) do ispod Velikog Vrha na zapadnoj strani.

Vode.

-Izvori u som selu su: Korito, Ravno, Paralište i Nikolića Voda. Služe se i bunarima.

Tip sela.

-Selo je razbijenog tipa. Ne deli se na mahale, jer selo malo i dosta jednostavno. Ipak srodničke kuće su bliže jedna dugoj i više su grupisane.

Poreklo stanovništva.

U selu su familije:
-Milutinovići. Doseljeni su iz Kolašina i do sada im je već sedmo koleno. Pri doseljavnju najpre su se zadržali u Dragosinjcima (Podibar), pa su tek otuda ovamo došli. Od njih su familije u Milakovcu a ima ih odseljenih u Ljubiću (Milutinovići) i Kniću (Milutinovići). Slave Mitrovdan.
-Vukovići. Marko, Milutinov otac (od koga su Milutinovići) doveo je Vukoviće; sa njima su još u Kolašinu bili kumovi, pa su to kumstvo održali i ovde. Selo iz koga kažu da su doseljeni svalo se Zlatni Skut. Slave Nikoljdan.
-Lazarevići. Doseljeni su iz Kolašina. Familija je po starini u istom srodstvu sa Tijanićima i Riznićima u Glediću. Slave Sv. Petku.
-Karajovići. Oni su od Karajovića iz Gledića.

IZVOR: Mihailo Dragić „Gruža“. Priredio saradnik portala Poreklo Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.