Порекло презимена, село Бајчетина (Кнић)

21. јануара 2015.

коментара: 0

Порекло становништва села Бајчетина, општина Кнић – Шумадијски округ. Према књизи Михаила Драгића „Гружа“. Приредио сарадник портала Порекло Милодан.

Bajcetina

Положај села – топографске прилике

-Село се налази у самом изворном делу Бајчетинске Реке. Куће су на површи, изнад изворних кракова ове реке, на висини углавном од 600-700 метара, а пружају се од Црног Врха (дуленског) до испод Великог Врха на западној страни.

Воде.

-Извори у сом селу су: Корито, Равно, Паралиште и Николића Вода. Служе се и бунарима.

Тип села.

-Село је разбијеног типа. Не дели се на махале, јер село мало и доста једноставно. Ипак сродничке куће су ближе једна дугој и више су груписане.

Порекло становништва.

У селу су фамилије:
-Милутиновићи. Досељени су из Колашина и до сада им је већ седмо колено. При досељавњу најпре су се задржали у Драгосињцима (Подибар), па су тек отуда овамо дошли. Од њих су фамилије у Милаковцу а има их одсељених у Љубићу (Милутиновићи) и Книћу (Милутиновићи). Славе Митровдан.
-Вуковићи. Марко, Милутинов отац (од кога су Милутиновићи) довео је Вуковиће; са њима су још у Колашину били кумови, па су то кумство одржали и овде. Село из кога кажу да су досељени свало се Златни Скут. Славе Никољдан.
-Лазаревићи. Досељени су из Колашина. Фамилија је по старини у истом сродству са Тијанићима и Ризнићима у Гледићу. Славе Св. Петку.
-Карајовићи. Они су од Карајовића из Гледића.

ИЗВОР: Михаило Драгић „Гружа“. Приредио сарадник портала Порекло Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.