Порекло презимена, село Бело Поље (Горњи Милановац)

22. јануар 2015.

коментара: 14

Порекло становништва села Бело Поље, општина Горњи Милановац – Моравички округ. Према књизи Михаила Драгића „Гружа“. Приредио сарадник портала Порекло Милодан.

Положај села – топографске прилике.

Село је везано за блаже косе качерске површи, али се пење и на брезовачку. Између тих коса су потоци, од којих је нејвећи и најјачи Врановац; остали су само незнатне јаруге, које растављају један крај од другог. Крајње источне куће овог села чак су близу коњушких. Поповића Крај је најдаљи од планине; ближе равници Груже.

Воде.

Село се служи изворском и бунарском водом.

Земље и шуме.

Шуме имају на Јешевцу. Има 12 трла у пољу и 6 у планини.

Тип села.

Село је разбијеног типа. Дели се на четири краја. Најзападнији је Врановачки Крај до кога је Токића Крај и раставља их поток Врановац. Потом долази крај Под Котлинама, који се обично дели на Јанковића и Поповића Крај. Поповића Крај је одељен њивама и најближи је гружанској равници. Најисточније долази крај Велемуге. Може се рећи да су овде готово сви називи за поједине караеве добили име према породицама које у њима станују – у смисли џемата.

Старине у селу.

У Враноовачком Крају постоји црквина, за коју веле да је била црква и служила када и она у Јешевцу, кажу „пре Косова“. Код црквине у Језеру има једно старинско гробље.

Порекло становништва.

У Врановачком Крају су фамилије:

-Чаровићи (Чаровићи*, Петковићи и Раковићи). Браћа Милија и Симон Милошевићи дошли су за време Карађорђа из Дубнице на Пештеру. Старином су, кажу, из Црне Горе, па су из ње дошли у Раждагињу где су побили неке Туреке, па побегли у Дубницу; због чега су и славу морали мењати; стара слава им је била Стевањдан. Ере у Коњуши су им фамилија. Сада славе Никољдан.
*На циглани Митосава Чаровића су радници из Великог Боњинца, иза Лесковца.
-Малићи су дошли заједно са Чаровићима из Дубнице. Славе Аранђеловдан.

У Токића Крају су:

-Токићи. Старији су од Чаровића и по свој прилици доселили су се из Бијелог Поља. Славе Јовањдан.

Под Котлинама су фамилије:

-Јанковићи. Доселила су се браћа Јанко и Марко за време Карађорђа од Новог Пазара. Славе Лучиндан.
-Поповићи (Караџе). Причају да су досељени из Карадага близу Бијелог Поља много пре Карађорђа. Славе Јовањдан.

У Велемугама су:

-Велемуге. Ово је најстарија фамилија у селу. Дошао им је предак, неки Дмијо пре Карађорђа. Веле да је и он из Бијелог Поља. Велемуге имају у Иванчи фамилије (Велемуге). Славе Митровдан.
Као што се види, изгледа да су две фамилије дошле пре Карађорђа из Бијелог Поља. За време Карађорђа пак, досељавалу се фамилије из Дубнице и Новог Пазара. Млађих фамилија нема.

ИЗВОР: Михаило Драгић „Гружа“. Приредио сарадник портала Порекло Милодан.

*

ДОДАТАК: Стари надгробни споменици у Белом Пољу

Коментари (14)

Одговорите

14 коментара

  1. Милан Илић

    Моја прабаба је из Белог Поља а удала се у Доњу Сабанту за Светомира Илића. У питању је породица Ђорђевић из Белог Поља. Заправо моја прабаба Драга Илић дев. Ђорђевић је рођена у Белом Пољу 1901. године и након другог порођаја брзо је умрла 1937. године. Њени родитељи су Радосав и Војинка Ђорђевић из Белог Поља. Не знам зашто фамилија Ђорђевић није поменута као старине у селу или у делу порекло становништва. Ја данас ништа не знам о тој фамилији зато што није имао ко да ми каже о њима. Ако постоје неке информације захвалан сам.

    • Милодан

      Милан Илић!

      Погледао сам књигу “Гружа” – село Бело Поље и НЕМА рода Ђорђевића. Узгред, подаци за књигу су прикупљани од 1909. до 1911. године.

      Поздрав од Милодана

      • Милан Илић

        Поштовани Милодане,

        захваљујем на одговору. Могу на емаил да вам пошаљем званичан документ који потврђује постојање породице Ђорђевић у селу Бело Поље. У питању је општински документ “Извод из књиге венчаних”. Могуће је да књига није темељно обрадила село Бело Поље. Пошаљите ми ваш емаил на [email protected] и послаћу вам доказ.

        Још једном, хвала на одговору.

        • Милодан

          Милан Илић!

          Знам да у многим књигама, које сам користио, има грешака. Па и овој, о којој “распављано”. Верујем Вам, те нема потребе да ми шаљете доказ.

          Поздрав!

          • Милан Илић

            Један додатак, у неким документима се презиме моје прабабе води као Стефановић а негде као Ђорђевић. Дошао сам до сазнања преко фамилије да је Драгин отац Радосав дошао на мираз у Бело Поље оженивши се Војинком. Сада је питање да ли је преузео женино презиме или не. У сваком случају дефинитивно је да су Радосав и Војинка (рођени око 1870.године) имали 4 кћери: Драга (1901. удата у Крагујевцу), Адамка удата у оближњем селу (имала сина и кћерку – син је продавао коње ту у селу, а ћерка се удала у Крагујевцу и радила као учитељица), трећа ћерка удата у Младеновцу а четврта у Бечевици. Радосав и Вијинка су сахрањени у Белом Пољу. То је све што сам сазнао али нигде писаних трагова на интернету. Поздрав

            • Милодан

              Милан Илић!

              Сада, видите, има – када сте написали. Тако је и са мојом фамилијом. Ништа није било на интернету, док нисам написао.
              Поздрав!

    • Nemanja

      Po priči i istraživanju nepominju se i Janićijević kao starija porodica koja ima dva učesnika NOB, koji je jedan narodni heroj, a potekli su od Simona Miloševića tj.od njegovog sina Janićija po kome dobijaju prežime Janićijević koja im je krsna slava Nikoljdan

    • Predrag

      Prezime Djordjević u BP nije poznato. Ne pominje se ni kod Dragića

      • MIlan

        Posle duzeg istrazivanja ipak je u pitanju prezimenStefanovic a ne Djordjevic. Izgleda da je doslo do greske u opstinskoj dokumentaciji. U originalnom izvodu iz knjige vencanih koji posedujem pise Stefanovic.

  2. Поштовани,
    Прочитала сам овај текст и имам много недоумица. Пре свега, данас Велемуге као презиме не постоји. Потребни су ми дубљи извори и више података да бих сачинила целокупну слику становништва овог села. Ја сам из фамилије Андрић, која живи на потесу Велемуге. Сем Андрића, данас су тамо Станковићи, Ненадовићи и Пајковићи. Докази о пореклу Андрића, према споменицима на сеоком гробљу, сежу до средине 19. века. Моје питање је шта је било почетком 19. века? Да ли је истинита сеоска легенда да је село некада било надомак данашњег сеоског гробља, па су се касније породице одселиле тамо где су данас? Да ли неко има неких историјских извора, матичних књига и има ли приступ истима? Мој отац каже да све то постоји у манстиру Враћевшница…Унапред хвала!

    • Милан Илић

      Поштована Олгица, да ли имате неких додатних информација о становништву Белог Поља? Ако имате нешто додатно замолио бих Вас да ми пошаљете на маил адресу: [email protected]

      Унапред хвала.

    • Predrag

      Nemojte da Vas bune današnja prezimena. Ona se ustaljuju tek od sredine 19. veka

  3. Nemanja

    Trebalo bi neke podatke ispraviti, Andrići su čuvena familija u selu, takođe imaju narodnog heroja Tadiju Andrića, kao što Janićijević imaju Radisava Janićijevića Bombu, koji su svi zajedno sa mojim pradedom Milovanom Janićijevićem prvi iz tog kraja krenuli u NOB protiv okupatora. Kuće Janićijevića se nalaze kada se krene prema potoku Vranovac, uz Zelenkiu, prve kuće su kuće Janićijevića I to sa desne strane, prva kuća je mog pradede Milovan I završava se sa kućom Radisava (Bombe) (inače brat od strica mome pradedi) . Po logici sudeći i po informacijama koje ja posedujem Janićije po kome je sama porodica Janićijević dobila prezime takođe je potomak Simona Miloševića, jer kako mi je deda pričao da su se i oni nekada prezivali Miloševići tj. kao Simon I Milija, tako da je vrv. Janićije njihov potomak, jer i Janićijevići slave Nikoljdan. Takođe Janković su mi rodbina, iz Jankovića mi je prababa Jula, a moj deda je Dragiša, a njegova braća su Radiša i Radoljub, sestre Milica i Milka na žalost svi pokojni, ali bez obzira na to ja i dan danas ide vrlo rado u Belo Polje, jer onakve po meni lepote nigde nema.

    • Милодан

      Немања!

      Књига Михаила Драгића „Гружа“, синовче, штампана је 1921. године – тако да интервенције из каснијих периода, па и о народним херојима, не би биле логичне.

      Поздрав!