Порекло презимена, село Бело Поље (Горњи Милановац) Reviewed by Momizat on . Порекло становништва села Бело Поље, општина Горњи Милановац – Моравички округ. Према књизи Михаила Драгића „Гружа“. Приредио сарадник портала Порекло Милодан. Порекло становништва села Бело Поље, општина Горњи Милановац – Моравички округ. Према књизи Михаила Драгића „Гружа“. Приредио сарадник портала Порекло Милодан. Rating: 0
You Are Here: Home » Завичај - села и градови » Порекло презимена, село Бело Поље (Горњи Милановац)

Порекло презимена, село Бело Поље (Горњи Милановац)

Порекло становништва села Бело Поље, општина Горњи Милановац – Моравички округ. Према књизи Михаила Драгића „Гружа“. Приредио сарадник портала Порекло Милодан.

Положај села – топографске прилике.

Село је везано за блаже косе качерске површи, али се пење и на брезовачку. Између тих коса су потоци, од којих је нејвећи и најјачи Врановац; остали су само незнатне јаруге, које растављају један крај од другог. Крајње источне куће овог села чак су близу коњушких. Поповића Крај је најдаљи од планине; ближе равници Груже.

Воде.

Село се служи изворском и бунарском водом.

Земље и шуме.

Шуме имају на Јешевцу. Има 12 трла у пољу и 6 у планини.

Тип села.

Село је разбијеног типа. Дели се на четири краја. Најзападнији је Врановачки Крај до кога је Токића Крај и раставља их поток Врановац. Потом долази крај Под Котлинама, који се обично дели на Јанковића и Поповића Крај. Поповића Крај је одељен њивама и најближи је гружанској равници. Најисточније долази крај Велемуге. Може се рећи да су овде готово сви називи за поједине караеве добили име према породицама које у њима станују – у смисли џемата.

Старине у селу.

У Враноовачком Крају постоји црквина, за коју веле да је била црква и служила када и она у Јешевцу, кажу „пре Косова“. Код црквине у Језеру има једно старинско гробље.

Порекло становништва.

У Врановачком Крају су фамилије:

-Чаровићи (Чаровићи*, Петковићи и Раковићи). Браћа Милија и Симон Милошевићи дошли су за време Карађорђа из Дубнице на Пештеру. Старином су, кажу, из Црне Горе, па су из ње дошли у Раждагињу где су побили неке Туреке, па побегли у Дубницу; због чега су и славу морали мењати; стара слава им је била Стевањдан. Ере у Коњуши су им фамилија. Сада славе Никољдан.
*На циглани Митосава Чаровића су радници из Великог Боњинца, иза Лесковца.
-Малићи су дошли заједно са Чаровићима из Дубнице. Славе Аранђеловдан.

У Токића Крају су:

-Токићи. Старији су од Чаровића и по свој прилици доселили су се из Бијелог Поља. Славе Јовањдан.

Под Котлинама су фамилије:

-Јанковићи. Доселила су се браћа Јанко и Марко за време Карађорђа од Новог Пазара. Славе Лучиндан.
-Поповићи (Караџе). Причају да су досељени из Карадага близу Бијелог Поља много пре Карађорђа. Славе Јовањдан.

У Велемугама су:

-Велемуге. Ово је најстарија фамилија у селу. Дошао им је предак, неки Дмијо пре Карађорђа. Веле да је и он из Бијелог Поља. Велемуге имају у Иванчи фамилије (Велемуге). Славе Митровдан.
Као што се види, изгледа да су две фамилије дошле пре Карађорђа из Бијелог Поља. За време Карађорђа пак, досељавалу се фамилије из Дубнице и Новог Пазара. Млађих фамилија нема.

ИЗВОР: Михаило Драгић „Гружа“. Приредио сарадник портала Порекло Милодан.


Коментари (6)

 • Милан Илић

  Моја прабаба је из Белог Поља а удала се у Доњу Сабанту за Светомира Илића. У питању је породица Ђорђевић из Белог Поља. Заправо моја прабаба Драга Илић дев. Ђорђевић је рођена у Белом Пољу 1901. године и након другог порођаја брзо је умрла 1937. године. Њени родитељи су Радосав и Војинка Ђорђевић из Белог Поља. Не знам зашто фамилија Ђорђевић није поменута као старине у селу или у делу порекло становништва. Ја данас ништа не знам о тој фамилији зато што није имао ко да ми каже о њима. Ако постоје неке информације захвалан сам.

  Одговори
  • Милодан

   Милан Илић!

   Погледао сам књигу „Гружа“ – село Бело Поље и НЕМА рода Ђорђевића. Узгред, подаци за књигу су прикупљани од 1909. до 1911. године.

   Поздрав од Милодана

   Одговори
   • Милан Илић

    Поштовани Милодане,

    захваљујем на одговору. Могу на емаил да вам пошаљем званичан документ који потврђује постојање породице Ђорђевић у селу Бело Поље. У питању је општински документ „Извод из књиге венчаних“. Могуће је да књига није темељно обрадила село Бело Поље. Пошаљите ми ваш емаил на milanceilic@hotmail.com и послаћу вам доказ.

    Још једном, хвала на одговору.

    Одговори
    • Милодан

     Милан Илић!

     Знам да у многим књигама, које сам користио, има грешака. Па и овој, о којој „распављано“. Верујем Вам, те нема потребе да ми шаљете доказ.

     Поздрав!

     Одговори
     • Милан Илић

      Један додатак, у неким документима се презиме моје прабабе води као Стефановић а негде као Ђорђевић. Дошао сам до сазнања преко фамилије да је Драгин отац Радосав дошао на мираз у Бело Поље оженивши се Војинком. Сада је питање да ли је преузео женино презиме или не. У сваком случају дефинитивно је да су Радосав и Војинка (рођени око 1870.године) имали 4 кћери: Драга (1901. удата у Крагујевцу), Адамка удата у оближњем селу (имала сина и кћерку – син је продавао коње ту у селу, а ћерка се удала у Крагујевцу и радила као учитељица), трећа ћерка удата у Младеновцу а четврта у Бечевици. Радосав и Вијинка су сахрањени у Белом Пољу. То је све што сам сазнао али нигде писаних трагова на интернету. Поздрав

      Одговори
      • Милодан

       Милан Илић!

       Сада, видите, има – када сте написали. Тако је и са мојом фамилијом. Ништа није било на интернету, док нисам написао.
       Поздрав!

Остави коментар

© 2012- 2013 ПОРЕКЛО poreklo.rs

Scroll to top