Poreklo prezimena, selo Vranovac (Jagodina)

16. oktobar 2014.

komentara: 11

Poreklo stanovništva sela Vranovac, grad Jagodina – Pomoravski okrug. Prem knjizi Stanoja Mijatovića „Belica“. Priredio saradnik portala Poreklo Milodan. 

Vranovac

Položaj sela.

Selo je u tesnacu između crnovrških kosa, sa obe strane Vranovačkog Potoka. Sa Donjim Štipljem je skoro sastavljeno a od Gornjeg Štiplja ga odvaja brdo Straža (Stražilovica). Samo u vrhu sela, gde su škola i sudnica („opština“) ima nešto kuća na jednoj zaravni i strani blagog nagiba, ostale kuće su sve na strmim stranama.

Vode.

Pije se bunarska i izvorska voda. Postoje četiri bunara (vrlo duboka) i isto toliko izvora, koji nose nazive: Tomicki Izvor, Đurđevski Izor, Ključki Izvor i Lisičak.

Zemlje i šume.

Njive i senokosi su na mestima: Gaj, Garnica (Ugrarnica), Stari Vinogradi, Trnovik, Lokva, Kriva Ćuprija, Musina Njiva, Balvani, Jasika, Stanojev Livade, Međa, Straža (Stražilovica), Strana i Raskrsnice. Šume, pašnjaci, njive i vinogradi izmešani su po mestima: Trnovita Kosa, Velika Kosa, Mirkov Potok, Golo Brdo, Šibovita Kosa, Lepo Brdo, Dugačka Kosa, Krušačka Kosa, Kratka Kosa, Dragićeva Kosa i Grabovita Glavica.

Tip sela.

Selo je dolinskog tipa, ali su mu kuće znatno gušće u odnosu na moravska sela. Deli se na Gornju i Donju Malu koje razdvaja Brkicki Potok.

Ime selu.

Ime sela tumači se na razne načine. Jedni kažu da je dobilo ime po mnogima vranama kojih je nekada tu bilo; drugi, zbog crnog kamenja; treći, zbog crnih ljudi koji su tu nekada živeli; četvrti, zbog mnogih udovica koje su posle nekog strašnog boja ostale bez muževa i zbog toga nosile vrane (crne) marame („šamije“) na glavi; peti, zbog potoka Vranovca, kojim je nekada tekla crna voda.

 

Postanak sela i poreklo stanovništva.

J. Mišković kaže da su Vranovac i Gornji Račnik bili nekada jedno selo. I danas su im imanja toliko pomešana da je nemoguće odrediti im granice a zajedničke šume i utrine i danas podjednako uživaju. U prilog ovoga, Todor Popović iz Bagrdana priča da su u potoku Vranovcu bile pojate (trla) gornjoračničke, koje su preobraćene u stalno naselje.

Vranovac ima 102 kuće, 10 rodova i 687 stanovnika.

Rodovi su:

Đorđevići i Tomići, slave Nikoljdan. Preci su ime se doselili pre 200 godina iz Lunjevice (rudničke) a tamo iz prizenskog kraja, kao prvi doseljenici.

Milosavljevići i Drzmanci, slave S. Vrače. Doselili su se iz okoline Vranja pre 150 godina.

Brkići, slave Đurđic i Đurđevdan. Doselili su se iz Suve Morave – okolina Vranja kada i Drzmanci.

Radosavljevići i Mačkovčani, slave Đurđic i Đurđevdan. Doselili su se iz Mačkovca kod Kruševca pre 130 godina.

Sandići, slave Lučindan i Markovdan. Doselili su se iz okoline Vranja pre 130 godina.

Milojevići i Dvocići, slave Stevanjdan. Doselili su se iz Šanca kod Kruševca pre 130 godina.

Zlatanovići, slave Nikoljdan. Doselili su se iz okoline Pirota, preko Svrljiga, pre 120 godina. Ima ih u Gornjem Štiplju i u Lovcima.

Milićevići, slave Sv. Petku. Doselili se iz Svrljiga kada i Zlatanovići.

Vulići, Ćelići i Ćeličani, slave Aranđelovdan. Dosellili su se iz Ćelija kod Kruševca pre 120 godina.

Bogićevići, slave Nikoljdan. Doselili su se iz Šanca kod Kruševca kada i Ćeličani, sa kojima su bili kumovi.

Seoska slava je Veliki Spasovdan a zavetine su: Savine Verige – 29 jula po n.k. – za zdravlje čeljadi i 26 septembar po n. k. – za zdravlje stoke.

Groblje je na zapadnoj strani sela, na jednom proplanku blagog nagiba.

 

IZVORStanoje Mijatović – Belica. Priredio saradnik portala Poreklo Milodan.

Komentari (11)

Odgovorite

11 komentara

  1. Dragana Đurđevic

    U ovom vašem članku nema Đurđevića ( dede,pradede,pradedinog oca.pradedinog dede ) – ima Bogićevića ( baba ) i kumova Vulića.Slavimo sv. Nikolu.

  2. Dragana Đurđevic

    A ima ih u Bagrdanu – i Đurđevići iz Bagrdana slave sv. Nikolu,samo što su došli iz Vranja.

  3. Predrag

    A nema ni nikolica, pola groblja su nikolici… Slavimo sv vrace, a ko su ovi drzmanci to prezime nemogu da nadjem nigde

    • Nikolici su od Drzmanaca iz okoline Vranja . Bilo je tamo nekoliko brace i sestra , kada su je udavali na svadbi nalete Turci i I pobiju vecinu svatova zajedno sa mladom i mladozenjom . Braca prezivela naprave sacekusu i osvete se , i potom prebegnu iz okoline Vranja u Vranovac . OD najstarijeg potomka Nikole preuzmu i od imena preimenuju prezime Nikolic

    • U stvari samo je jedan od brace dosao u Vranovac , ostali su se rastrkali po celoj Srbiji ,i znam da je jedan od njih u Tivat ili okolina .Drzmanci to je nadimak nije njihovo pravo prezime , a prezime neznam ni ja ali istrazujem . Ja sam od Nikolica iz Vranovca , od Svetislava Nikolica -Tise , to mi je deda koji je oko 1955-1956 prodao imanje u Vranovcu i naselio se u Jagodinu (Tabane ) . Ja sam pre 2-3 godine kupila plac opet u Vranovcu , kao i moj rodjeni brat Ivan Nikolic .Sledimo nekad izgubljene korene 😀.

  4. Milanka Zivanovic dev.Djurdjevic

    Moji preci su po ocu Djurdjevic ,a po majci Nikolic iz Vranovca, ocevi su slavili sv.Nikolu, mamini Vraceve. Djurdjevici su velika familija i ja se pitam kako mojih predaka nema u ovom pregledu. Deda mi je pricao da su Djurdjevici dosli iz Crne gore, jedan od brace, Djurdje, po kome smo dobili prezime.

  5. ja sam iz vranovca mnogo toga nije tacno meni su preci iz donje male i prezivaju se lukici inace mnoga prezimena nisu uneta ni u gornju ni u donju malu ali izmedju te dve male postoji medju mala takozvana drzmanska mala ali takvo prezime nema i selu cak i brojka bunara i izvora nije tacna .Gornja mala jos postojiali i ona se osipa u donjoj mali ima jos par kuca sve se odselilo nesto u gornju malu ali vecina u jagodinu ili prigratsko naselje kao sto je voljavce poljoprivreda je zamrla jos poneko nesto radii drzmanska mala skoro je ostala pusta znaci jedino tacno je za groblju i ostala je skola do 4 razreda dom je u fazi raspada takodje i zgrada u kojoj se nekada skupljala omladina i gde je bila prodavnica takozvana zadruga tu postoji i ctkva koja je u odlicnom stanju ali nju nepominju sto se tice naziva zemljista i to nije tacno za mnoga imena nikad nisam cuo po meni ovo je neki podatak izvucen posle drugog svetskog rata

  6. Predrag

    Drzmanci su nikolici slave sv vrace… Ja sam iz te familije

  7. Pa da Drzmanci su Nikolici , ima nas dosta a dosta se i ne poznajemo . Vidim ovde ima dosta Drzmanaca , neznamo se a poticemo iz jedne kuce .🤔