Порекло презимена, село Врановац (Јагодина)

16. октобар 2014.

коментара: 11

Порекло становништва села Врановац, град Јагодина – Поморавски округ. Прем књизи Станоја Мијатовића „Белица“. Приредио сарадник портала Порекло Милодан. 

Vranovac

Положај села.

Село је у теснацу између црновршких коса, са обе стране Врановачког Потока. Са Доњим Штипљем је скоро састављено а од Горњег Штипља га одваја брдо Стража (Стражиловица). Само у врху села, где су школа и судница („општина“) има нешто кућа на једној заравни и страни благог нагиба, остале куће су све на стрмим странама.

Воде.

Пије се бунарска и изворска вода. Постоје четири бунара (врло дубока) и исто толико извора, који носе називе: Томицки Извор, Ђурђевски Изор, Кључки Извор и Лисичак.

Земље и шуме.

Њиве и сенокоси су на местима: Гај, Гарница (Уграрница), Стари Виногради, Трновик, Локва, Крива Ћуприја, Мусина Њива, Балвани, Јасика, Станојев Ливаде, Међа, Стража (Стражиловица), Страна и Раскрснице. Шуме, пашњаци, њиве и виногради измешани су по местима: Трновита Коса, Велика Коса, Мирков Поток, Голо Брдо, Шибовита Коса, Лепо Брдо, Дугачка Коса, Крушачка Коса, Кратка Коса, Драгићева Коса и Грабовита Главица.

Тип села.

Село је долинског типа, али су му куће знатно гушће у односу на моравска села. Дели се на Горњу и Доњу Малу које раздваја Бркицки Поток.

Име селу.

Име села тумачи се на разне начине. Једни кажу да је добило име по многима вранама којих је некада ту било; други, због црног камења; трећи, због црних људи који су ту некада живели; четврти, због многих удовица које су после неког страшног боја остале без мужева и због тога носиле вране (црне) мараме („шамије“) на глави; пети, због потока Врановца, којим је некада текла црна вода.

 

Постанак села и порекло становништва.

Ј. Мишковић каже да су Врановац и Горњи Рачник били некада једно село. И данас су им имања толико помешана да је немогуће одредити им границе а заједничке шуме и утрине и данас подједнако уживају. У прилог овога, Тодор Поповић из Багрдана прича да су у потоку Врановцу биле појате (трла) горњорачничке, које су преобраћене у стално насеље.

Врановац има 102 куће, 10 родова и 687 становника.

Родови су:

Ђорђевићи и Томићи, славе Никољдан. Преци су име се доселили пре 200 година из Луњевице (рудничке) а тамо из призенског краја, као први досељеници.

Милосављевићи и Дрзманци, славе С. Враче. Доселили су се из околине Врања пре 150 година.

Бркићи, славе Ђурђиц и Ђурђевдан. Доселили су се из Суве Мораве – околина Врања када и Дрзманци.

Радосављевићи и Мачковчани, славе Ђурђиц и Ђурђевдан. Доселили су се из Мачковца код Крушевца пре 130 година.

Сандићи, славе Лучиндан и Марковдан. Доселили су се из околине Врања пре 130 година.

Милојевићи и Двоцићи, славе Стевањдан. Доселили су се из Шанца код Крушевца пре 130 година.

Златановићи, славе Никољдан. Доселили су се из околине Пирота, преко Сврљига, пре 120 година. Има их у Горњем Штипљу и у Ловцима.

Милићевићи, славе Св. Петку. Доселили се из Сврљига када и Златановићи.

Вулићи, Ћелићи и Ћеличани, славе Аранђеловдан. Доселлили су се из Ћелија код Крушевца пре 120 година.

Богићевићи, славе Никољдан. Доселили су се из Шанца код Крушевца када и Ћеличани, са којима су били кумови.

Сеоска слава је Велики Спасовдан а заветине су: Савине Вериге – 29 јула по н.к. – за здравље чељади и 26 септембар по н. к. – за здравље стоке.

Гробље је на западној страни села, на једном пропланку благог нагиба.

 

ИЗВОРСтаноје Мијатовић – Белица. Приредио сарадник портала Порекло Милодан.

Коментари (11)

Одговорите

11 коментара

  1. Dragana Đurđevic

    U ovom vašem članku nema Đurđevića ( dede,pradede,pradedinog oca.pradedinog dede ) – ima Bogićevića ( baba ) i kumova Vulića.Slavimo sv. Nikolu.

  2. Dragana Đurđevic

    A ima ih u Bagrdanu – i Đurđevići iz Bagrdana slave sv. Nikolu,samo što su došli iz Vranja.

  3. Predrag

    A nema ni nikolica, pola groblja su nikolici… Slavimo sv vrace, a ko su ovi drzmanci to prezime nemogu da nadjem nigde

    • Nikolici su od Drzmanaca iz okoline Vranja . Bilo je tamo nekoliko brace i sestra , kada su je udavali na svadbi nalete Turci i I pobiju vecinu svatova zajedno sa mladom i mladozenjom . Braca prezivela naprave sacekusu i osvete se , i potom prebegnu iz okoline Vranja u Vranovac . OD najstarijeg potomka Nikole preuzmu i od imena preimenuju prezime Nikolic

    • U stvari samo je jedan od brace dosao u Vranovac , ostali su se rastrkali po celoj Srbiji ,i znam da je jedan od njih u Tivat ili okolina .Drzmanci to je nadimak nije njihovo pravo prezime , a prezime neznam ni ja ali istrazujem . Ja sam od Nikolica iz Vranovca , od Svetislava Nikolica -Tise , to mi je deda koji je oko 1955-1956 prodao imanje u Vranovcu i naselio se u Jagodinu (Tabane ) . Ja sam pre 2-3 godine kupila plac opet u Vranovcu , kao i moj rodjeni brat Ivan Nikolic .Sledimo nekad izgubljene korene 😀.

  4. Milanka Zivanovic dev.Djurdjevic

    Moji preci su po ocu Djurdjevic ,a po majci Nikolic iz Vranovca, ocevi su slavili sv.Nikolu, mamini Vraceve. Djurdjevici su velika familija i ja se pitam kako mojih predaka nema u ovom pregledu. Deda mi je pricao da su Djurdjevici dosli iz Crne gore, jedan od brace, Djurdje, po kome smo dobili prezime.

  5. ja sam iz vranovca mnogo toga nije tacno meni su preci iz donje male i prezivaju se lukici inace mnoga prezimena nisu uneta ni u gornju ni u donju malu ali izmedju te dve male postoji medju mala takozvana drzmanska mala ali takvo prezime nema i selu cak i brojka bunara i izvora nije tacna .Gornja mala jos postojiali i ona se osipa u donjoj mali ima jos par kuca sve se odselilo nesto u gornju malu ali vecina u jagodinu ili prigratsko naselje kao sto je voljavce poljoprivreda je zamrla jos poneko nesto radii drzmanska mala skoro je ostala pusta znaci jedino tacno je za groblju i ostala je skola do 4 razreda dom je u fazi raspada takodje i zgrada u kojoj se nekada skupljala omladina i gde je bila prodavnica takozvana zadruga tu postoji i ctkva koja je u odlicnom stanju ali nju nepominju sto se tice naziva zemljista i to nije tacno za mnoga imena nikad nisam cuo po meni ovo je neki podatak izvucen posle drugog svetskog rata

  6. Predrag

    Drzmanci su nikolici slave sv vrace… Ja sam iz te familije

  7. Pa da Drzmanci su Nikolici , ima nas dosta a dosta se i ne poznajemo . Vidim ovde ima dosta Drzmanaca , neznamo se a poticemo iz jedne kuce .🤔