Predstavljanje knjige: Seobe kroz užički okrug u 19. veku

1. april 2014.

komentara: 5

Seobe, Pera PecinarDruštvo srpskih rodoslovaca “Poreklo” organizuje u četvrtak, 3. aprila 2014, u Biblioteci “Milutin Bojić”, predstavljanje knjige „Seobe kroz užički okrug u 19. veku“, autora Pera Pećinara. Reč je o knjizi iz dva dela, koja je plod višedecenijskog istraživanja baziranog isključivo na arhivskoj građi, što ovom delu daje specifičnu težinu.

Pored autora, o knjizi će govoriti Ljubomir Popović, nekadašnji direktor Arhiva Srbije, Đorđe Pilčević, recenzent knjige i Dejan Milanov iz aranđelovačkog muzeja.

Ovaj događaj počinje u 19 časova, u matičnom odeljenju Biblioteke Milutin Bojić u Ilije Garašanina 5 (ugao sa Ulicom majora Ilića, preko puta Paliluske pijace).

Ulaz je slobodan.

Ukratko o knjizi:

Po različitim uslovima i zbog različitih okolnosti, veliki broj Srba se iz Bosne prebacio u Srbiju. Pero Pećinar je popisao sve njih, njihovu imovinu i razloge zbog kojih su se raselili.

Bilo je potrebno 30 godina rada i truda da bi se napravilo ovakvo delo koje će svima nama skratiti vreme pretrage po arhivima i mnoštvu dokumenata.

U prilogu su postavljeni registri prezimena i geografskih pojmova, da bi svako zainteresovan video da li se pominje baš njegova familija ili njegovo mesto, grad ili selo.

Pre i posle promocije knjige će moći da se kupe u prostorijama biblioteke, a već sad mogu da se poruče na telefon: 064-91-89-936

 

 

Komentari (5)

Odgovorite

5 komentara

  1. Nebojša Mićić

    Pećinarova knjiga je sjajna, nabavio sam je pre 15 dana, pregledao skoro celu, i našao u njoj nekoliko podataka vrlo korisnih za moja istraživanja. Koncepcija knjige je dobra, vrlo pregledna, sa odličnim indeksima imena i geografskih pojmova. Istraživač može u njoj bez muke da pronađe podatke koji ga zanimaju.

  2. Stojana

    Ovo je knjiga ne samo za uzicane, vec i za Crnu goru, Bosnu i Hercegovinu, Rasku oblast i za mnoge koji su zainteresovani za svoje poreklo i postojbinu svojih predaka. Najvise ce koristiti onima koji pisu svoj rodoslov ili monografije svojih zavicaja. Svi podatci su zasnovani na istorijskim dokumentima, koji se spominju u fus notama pa ko ne veruje moze da proveri preko raznih arhiva. Veoma interesantno i zanimljivo.

  3. Rade Brakočević

    Ovom knjigom, Pero Pećinar kao pojedinac je više uradio nego mnogi koji parazitiraju u institucijama koje finansiraju poreski obveznici Srbije. Nabavio sam i prvu i drugu knjigu. Pridružujem se Nebojši Mićiću i Stojani u ocjenama. Za sve koje interesuje porijeklo, a imaju veze sa užičkim okrugom u 19. vijeku, ovo djelo Pera Pećinara je nezaobilazno.

  4. Boban Moler

    Može li neko pomoći, gde se može nabaviti ova knjiga?

    • Jovica Krtinić

      Knjigu Pera Pećinara (to jest dve knjige) možete kupiti u Ilije Garašanina 5 u Beogradu (pitati u kopirnici Biblioteke “Milutin Bojić” u prizemlju). Cena knjige je 1000 dinara po primerku.