Poreklo prezimena, selo Ojkovica (Nova Varoš)

21. mart 2014.

komentara: 6

Poreklo stanovništva sela Ojkovica, opština Nova Varoš – Zlatiborski okrug. Iz knjige „Zlatibor – antropogeografska ispitivanja“ od Ljubomira Ž. Mićića, prvo izdanje 1906. godine. Priredio saradnik portala Poreklo Milodan. 

Ojkovica

Položaj sela.

Ojkovica se pruža pored reke Tisovice i Uvca i veoma je brdovita. Naveća su brda: Crni Vrh, Stanojev Vrh, Piskovića Vrh i Radmilovka. Selo se deli na Brđane i Lučane. Brđani su na istočnoj strani sela i dele se na Pećane u kojima su Čolovići, Piskovići, Vićovići i Ribovići; i Koprivnu u kojoj su Bataci, Popovići, Jocovići, Markovići, Petrovići, Matovići i Marjanovići. Lučani se dele na Gornje Dolove u kojima su Lisice, Timotijevići i Tanovići; Donje Dolove u kojima su Tomići, Rogovići, Aleksići, Garonjići, Maslari i Čolani; Brezet u kojima su Pantovići i Tošići u kojima su Tošići, Smiljanići, Šunjevarići i Bjekići.

Vode.

Glavni izvori su: Batačko Vrelo, Vrelo pod Čolovića Stenama, u Milavin Dolu od koga je Tabov Potok, pod Matovića Kućama od koga su Maslarski Potok i Točkovica, u Maslarskom Polju, Šušina Česma, Popov Potok, Studeno Vrelo, Šećerovo i Madžovića Vrelo.

Zemlje i šume.

Zemlja slabe rodnosti i nazivi su: Kolibište, Spasojevina, Strane, Peći, Zaboj, Bregovi Vrh, Klekovita i Sinjac. Ispaše su: Karaulčina, Vis, Bukovi Do i Palež a šume su u Začijaku i Dubokom Dolu.

Ime selu.

Do Uvca, kraj Sinjca, je Ojkova Pećina, koja se zove po nekom Ojku, koji se u njoj slomio vadeći med od divljih rojeva pčela i po njemu se docnije nazvalo selo.

Starine u selu.

Kraj Sinjca, gde je do skora bila pogranična karaula, postoji Grčko Groblje u kome je dupke pobijeno kamenje sa turskim slikama i Crkvina, stara crkva koju su zapalili Turci u vreme Prvog Ustanka.

 

Poreklo stanovništva i osnivanje sela.

Muniguzi su doseljeni pre 200 godina iz Mataruga kod Pljevalja kao velika zadruga idući za stokom, koji od pre 100 godina imaju sporedna-nova prezimena:

Čolovići, Vićovići, Ribovići, Bataci, Piskovići, Popovići, Jocovići, Petrovići, Šećerovići, Markovići i Miloševići. Od njih su i Aničići u Debelji kod Nove Varoši, Aleksandrovići u Čajetini, Spasojevići u Beloj Reci, Lješevići, Čolovići i Udbinići u Burađi, Mrakovići u Sjeništima, Varnice u Dobroselici, Rosići u Negbini, Vukići u Čajetini i Kovačevići (Munići) u Godoviku. Slave Nikoljdan.

Pre 200 godina doseljeni su i:

Maslari (Garonjići) su od Novog Pazara. Od njih su Lukovići u Kruščici, slave Nikoljdan.

Vukovići (Aleksići, Tomići, Matovići, Tanovići i Timotijevići) su iz Pive, slave Ignjatijevdan.

Tošići su iz Štitkova gde ih još ima kao i u Trnavi i Semegnjevu, slave Nikoljdan.

U 19. veku doseljeni su:

Rogovići su od Nikšića, slave Lučindan.

Čolani (Cerovići) su iz Trudova gde ih još ima, slave Stevanjdan.

Šunjevarići su iz Radojne (ima ih u Burađi)***.

Lisice (Stevanovići) su iz Močioca, došli kao uljezi u Tanoviće, njihovom slavim Ignjatijevdan zamenili svoju bivšu slavu Đurđic.

Pantovići su iz Vraneša, slave Đurđevdan.

Pre 40-60 godina doseljeni su:

Marjanovići su iz Krivog Dola kod Nove Varoši, slave Đurđevdan.

Bjekići su iz Močioca, slave Nikoljdan.

 

Napomena:

***Ne kaže se koju slavu slave.

 

IZVOR: Ljubomir Mićić – Zlatibor. Priredio saradnik portala Poreklo Milodan.

Komentari (6)

Odgovorite

6 komentara

  1. Greska,Maslari-Goronjici su u Ojkovicu dosli iz Sekulara.Jedan deo je otisao u Novi Pazar a drugi za Ojkovicu.
    Izvor: knjiga Danila Stanojevica Stanovnistvo Zlatibora u 18. i prvoj polovini 19. veka
    Tacnije: Plav,Sekular Gusinje

  2. ivica

    Postovani,
    Nigde ne vidim Mirkovice koji su tu jako dugo.Sumnjam i u ove podatke koje sam procitao.

  3. Ilija

    Samo da kazem da treba da se ispravi. Nisu Garonjici nego Goronjici.

  4. slavomir

    Nije tačno, takođe kao u drugim podacima, da su Lukovići u Kruščici kod Arilja u vezi sa bilo kojim prezimenom u Ojkovici. Lukovići su od Maslara koji su se sa prezimenom Maslar doselili iz Šekulara u selo Šarenik kod Ivanjice.
    Petorica braće Maslara, a pominje se i prezime Arsenijević (Melentije i brat mu Jevgenije), Gavrilo (imao sina Luku po kome su njegovi potomci po njemu uzeli prezime Luković i unuk Miloje, po kome su Milojevići), Jevđenije (prezime se ugasilo), Stepan (od njega Pavlovići i Paunovići u Kruščici. Stepanov sin Milija je sa svojim sinovima produžio dalje, preko Moravice i naselio se u selu Donja Kravarica a od njega su Brkići), Dimitritrije ( od njega su Dimitrijevići i od Dimitrijevog sina Pauna, Paunovići u zaseoku ,,Kovačevac” u Kruščici) i Jovan ( od koga su Jovanovići u Kruščici).