Poreklo prezimena, sela Gornja Bela Reka i Donja Bela Reka (Nova Varoš)

19. mart 2014.

komentara: 7

Poreklo stanovništva sela Gornja Bela Reka i Donja Bela Reka (po knjizi Bjela Rjeka), opština Nova Varoš – Zlatiborski okrug. Iz knjige „Zlatibor – antropogeografska ispitivanja“ od Ljubomira Ž. Mićića, prvo izdanje 1906. godine. Priredio saradnik portala Poreklo Milodan. 

 

Bučje - Gornja Bela Reka
Bučje – Gornja Bela Reka

Položaj sela.

Bela Reka je ispod Murtenice do ariljskih sela, Visoke i Klekove. Kroz nju teče Bjela Rjeka, čije su strane strmenite i razrivene potocima. Veći deo sela je po krečnjakom, naročito zemljište Čanak, Pitomine i Dukovići Krševi. Najuzvišenija mesta u selu su: Zečevo Brdo, Jankovo Polje, Crni Vrh, Džambaska i Vitorska Brda i Treštene Stjena a iznad sela: Pleće, Gradac, Đunatovac i Prisoje.

Po toku reke selo se deli na Gornje i Donje. U Gornjem Selu su zaseoci Zečevo Brdo u kome žive Spasojevići, Popovići, Miričići, Milojevići, Džambasi; Vitorovića Mala u kojoj žive Vitorovići i Gradac u kome su Popovići.

U Donjem selu su Žunići, Dželebdžići, Čolovići, Drobnjaci i na dnu sela Dukovići. U sredini sela pod Klisurom, preko koje vodi put za Jasenovu i Ojkovicu je škola, crkva, sudnica, bakalnica, dve mehane, jedna kuća Popovića i dve kuće Varagića.

Vode.

Izvori su: Vrela, Gora, Srednja Česma, Vrelo Crkveno, Suvo Vrelo, Đenadina Ovda, Vodice, Stublina, Sodom i Ičkovac. Od ovih vrele pritiče Bjeloj Rjeci Gudurski Potok, Martin Potok, Čisti Potok, Sastavci, Duboki Potok, Srednji Potok i Tmajevac.

Zemlje i šume.

Zemljišta se zovu: Šumska Brda, Dukovića, Dželebdžića i Čolovića Njive i Drobnjačka Ravan.

Šume se zovu: Džambasko i Milojevića Osoje, Meko Do i Zebin Laz.

Starine u selu.

Na Gradcu je bio „neki grad“ a u obližnjoj pećini pod nazivom Peći vadila se šalitra. Na Zečevu Brdu, gde se zove mesto Kućište, blizu Milojevića Kuća na 20 mesta se poznaju ostaci od kuća, iskopavali su koplja i sablje, imaju zakopine od crkve, velike nadgrobne ploče a priča se da je to sve „od Grka“, koji su odavde nekuda odseljeni. Ovde su ranije stanovali neki Zečevići, imali ovde „ljetnice“ a „zimnice“ u Zečevoj Previji na Zlatiboru pod Malom Čigotom. Od njih su Dacovići u Ljubišu i Zečevići u Sirogojnu. Selište ima u Zminjaku, Džambasima i Donjem Selu.

 

Poreklo stanovništva i osnivanje sela.

Pre 300 godina doseljeni su:

Vitorovići su iz Mataruga kod Pljevalja, došli ovde idući za stokom i ima ih u Jasenovi i ariljskoj Latvici (Krčevinci), slave Aranđelovdan.

Džambasi* (Lukovići, Bumbovići, Dumonjići, Kostići, Milinkovići i Popovići) su iz Drobnjaka i ima ih u Jasenovi (Nedovići), Kućanima i Semegnjevu, slave Đurđevdan.

*Predak im jahao dobre konje, te ga Turci zvali Džambas.

Pre 200 godina doseljeni su:

Žunići su iz Hasa kod Berana, odavde odseljeni u Ljubiš, Visoku (Šaptovići), Krivu Reku, Nikojeviće i Užice, slave Đurđevdan.

Dželebdžići (Milenkovići, Neškovići i Marinkovići), predak im čuvao turske „dželepe“ (volove), došli iz Pive i jedna porodica sa Milenkovićima u Nikojevićima od kojih su Tomaševići u Rožanstvu, slave Srđevdan.

Čolovići su iz Sivčine više Ivanjice, slave Nikoljdan.

Popovići su iz Kućana***.

Krajem 18. veka doseljeni su:

Zebići, njihova prababa Karakasija je iz Babina, od njih su Jeremići u Čajetini, slave Lazarevdan.

Početkom 19. veka doseljeni su:

Spasojevići su iz Ojkovice od Muniguza***.

Dukovići su iz Štitkova kod Nove Varoši, slave Jovanjdan.

Maričići su iz Gostilja od Tucovića***.

Drobnjaci su iz Trudova kod Arilja i odavde ih ima iseljenih u Grabovicu kod Valjeva, slave Đurđevdan.

Varagići su iz Sjeništa, zbog Turaka selili se u Negbinu, Ljubiš i dragačevski Grab.

***Ne kaže se koju slavu slave.

 

IZVOR: Ljubomir Mićić – Zlatibor. Priredio saradnik portala Poreklo Milodan.

Komentari (7)

Odgovorite

7 komentara

  1. kostic ljiljana

    Moja baba Vida, rodjena Bralusic, udata Kostic, iz Bele Reke, i sahranjena na groblju Bele Rreke, secam se kao malo dete kad sam cuvala krave u Murtenici, pa sada pisem porodicno stablo, ali mi nedostaju informacije,, ja sam se rodila 2 juna 1947 godine u Beogradu, a zivim u Parizu od 1967, suprug francuskog porekla je preminuo pre 4 godine, , pa imam sada vremena za pisanje, hvala na pomoci. Moj pokojni otac se zvao Radenko Kostic, i treba da proverim tacan datum i mesto rodjenja, april 1917 ili 1918 g.u Beloj Reci, ali Gornjoj ili Donjoj, mozda bi pop mogao da mi kaze kako da dobijem krstenicu, ako ovo moje pismo stigne, unapred vam zahvaljujem, Ljiljana Kostic, udovica Colet Claude, u Villemomble, 93250, Fr. Tel. 06 89 90 67 18.

    • Milojko Dželebdžić

      Kostići su u selu Gornja Bela Reka nema mnogo kuća.Bralušići su iz susednog sela Jasenova.Mislim da imaš puno familije u Bralušićima u Jasenovu njih ima dosta!

  2. Dusan

    Prezime je Maračić, a ne Maričić.

  3. Nemanja Dumanjic

    Prezime je Dumanjic a ne Dumonjic.