Letopis popa Dukljanina u digitalnoj biblioteci portala Poreklo

17. februar 2014.

komentara: 1

Digitalna biblioteka portala Poreklo bogatija je za dvodelnu studiju o Letopisu popa Dukljanina, koju je priredio prerano preminuli istoričar Tibor Živković.

U knjigama je predstavljen celokupan Letopis popa Dukljanina, uz odgovarajući prevod i kritički osvrt.

Tibor Živković – Gesta Regum Sclavorum I (Letopis popa Dukljanina, uz kritički osvrt)
Tibor Živković – Gesta Regum Sclavorum II (Letopis poa Dukljanina, uz kritički osvrt)

 

Tibor Živković je bio jedan od najperspektivnijih srpskih istoričara, vizantologa.

Tibor ZivkovicRođen je 11. marta 1966. u Mostaru. Na Filozofskom fakultetu u Beogradu je diplomirao 1990. godine, a 1996. magistrirao temom “Slavizacija na teritoriji Srbije VII-XI veka”. Doktorsku disertaciju “Sloveni pod vlašću Vizantije od VII do XI veka (do 1025. god.)” odbranio je 2000. godine. Od 1997. bio je uposlen u Istorijskom institutu u Beogradu, a od 2002. do 2010. godine je obavljao dužnost direktora Instituta.

U svom naučnom istraživanju bavio se istorijom ranog srednjeg veka u Srbiji, Bugarskoj, Hrvatskoj, Grčkoj i Bosni, te posebno srpsko-vizantijskim odnosima. U poslednjim radovima najviše je vremena posvetio proučavanju i analizi osnovnih izvora za istoriju ranog srednjeg veka na Jugoistoku Evrope — Letopisa Popa Dukljanina i O upravljanju Carstvom Konstantina VII Porfirogenita. Objavio je veći broj monografija i desetine naučnih i stručnih radova.

Preminuo je 26. marta 2013. godine, u 48. godini života.

Komentari (1)

Odgovorite

Jedan komentar

  1. Poreklo familije Klacara.bar onih is Pala ne vodi of Zimonjica vec od Damjanovica Koji su u drugoj polovini 17 veka zivjeli u Gatackom sell Lokvice I slavili Durdevdan.Oni su se zbog svade sa turcima iselili is Lokvica u nekoliko mjesta.Najvise ih je otislo u Milinsko I tu su se zvali Damjanovica sve do 1840 kada je Mirko Aleksin Damjanovic ubio smail agu Cengica.Od tada su svi Damjanovica uzeli prezime Aleksici po Aleksi Mirkovu ocu.Druga grupa Damjanovica is Sela Lokvice otisla Je u Markovicu I postali Markovljani.Treci su otisli na Boljanice a potom u Pale I postali Klacari po krecu Koji su pkli.Petar Damjanovic Klacar Koji see rodio u sell Lokvice oko 1780 dosao je u Pale oko 1830 sa sinovima.U porodicnom groblju familije Klacara kod Pala na grobu Petra I njegovih sinova stoji Damjanovic ,onako kako see on zvao u Gatackom sell Lokvice.