Књига о Тадићима у дигиталној библиотеци портала Порекло

14. фебруара 2014.

коментара: 3

TadiciПортал Порекло додао је у своју библиотеку нови вредан наслов. Реч је о књизи “Тадићи – генеалогија пивског братства Тадић и друга братства презимена Тадић”, коју је 1990. године написао Радивоје М. Тадић. 

Аутор је, нажалост, прошле године преминуо, а љубазношћу његовог старијег сина Горана, књига је учињена доступном преко нашег портала. Захваљујемо се господину Горану Тадићу и породици на овом драгоценом поклону, који ће, верујемо, бити од значаја не само за Тадиће већ и за друга братства, која су у овој заиста вредној књизи обрађена. У књизи је на један веома леп начин описана и Пива, тако да сви који потичу са тог терена такође могу наћи доста вредних информација.

Они који су заинтересовани за штампано издање књиге исту могу да поруче на телефоне: 011/214-1318 и 063/237-368.

Књигу о Тадићима у електронском формату можете да пронађете и преузмете ОВДЕ, као и у Дигиталној библиотеци портала Порекло.

Коментари (3)

Одговорите

3 коментара

 1. Војислав Ананић

  ТАДИЋИ У СТУБЛЕНИЦИ КОД УБА

  Стубленица се налази између ријечица Уба и Кладнице, око 5 км источно од варошице Уба. Иако у равници, село је доста растреситог типа.
  У вријеме пописа становништва, 1863. године, у овом селу се налазило само једно домаћинство Тадића од 13 чланова. То је Марко Тадић, стар 34 године, жена Стамена 30, син Данило 9, син Љубомир 2, кћи Милева 7, брат Бранко 30, снаха Мирослава 30, снаха Марта 38, синовац Арсеније 14, синовац Драгомир 1, синовица Анђелија 8, синовица Анка 5 и синовица Николија 2 године старости. Из овог пописа се види да су била три брата, поред Марка и Бранка још један чије име није уписано. Упоређујући године Марка и Бранка и њихових супруга и снахе (удове трећег брата), којој је име Марта, може се закључити да је Арсеније њен син.
  Према казивању Михаила Тадића и његовог рођака Тихомира, октобра 1984. године, њихови преци су још у другој половини 18. вијека дошли однекуд из Црне Горе. Прво су дошли у Поћуту код Пецке, подрињски округ, а потом у Стубленицу. Славе Аранђеловдан. Од мушкараца, наведених у попису, потомство имају само Данило Марков и његов брат од стрица Арсеније. Данило Марков је имао пет синова: Велисава, Милорада, Александра, Љубисава и Богосава, од Александра и Богосава нема порода. Велимир Данилов је имао сина Животу, а Живота два сина: Гојка и Милорада. Од Гојка нема мушког порода, а Милорад има два сина: Слободана и Бобана. Други Данилов син, Милорад, имао је два сина Михаила и Радосава. Радосав је умро као дијете, а Михаило има два сина: Тома и Јордана. Томо је официр ЈНА у Београду, а Јордан инжењер у Тузли. Јордан има сина Александра. Љубисав, син Данила Маркова, имао је четири сина: Продана, Мирослава, Драгана и Драгослава. Од Продана је Драган, а од Драгана Проданова су синови: Дарко, Марко и Жарко. Мирослав Љубисавов је умро без порода, а његов брат Драган је неожењен, док Драгослав Љубисавов има два сина: Зорана и Слободана.
  Арсеније, синовац Марков (из пописа), имао је сина Драгомира, а од Драгомира су синови: Живорад, Живко и Душан. Живорад је имао Радомира а Радомир два сина: Верољуба и Живана. Од Верољуба су Александар и Марко. Живко Драгомиров је имао два сина: Велимира и Тихомира. Од Тихомира је син Милан, а Велимир Живков је погинуо као партизан на Сремском фронту, 1945. године, без порода.

  Извор: Тадић Радивоје М. – ТАДИЋИ – генеалогија пивског братства Тадић и друга братства Тадић, Београд, 1990.

 2. Војислав Ананић

  ТАДИЋИ У ШАРБАНИМА КОД УБА

  Шарбани су равничарско насеље на десној обали ријеке Уба, на око 5 км сјевероисточно од варошице Уба.
  У вријеме пописа становништва, 1863. године, у Шарбанима је било само једно домаћинство Тадића. То је био Новак Тадић који је имао три сина: Миливоја, Живојина и Радомира. 0 даљем потомству Новакових синова зна се знатно више захваљујући Велибору Тадићу, правнику из Уба, са којим је контактирано октобра 1984. године.
  Миливоје, најстарији Новаков син, имао је сина Живорада, а Живорад је имао три сина: Велибора, Привислава–Пеца и Љубисава. Велибор Живорадов (саговорник) рођен је 1923. године, правник, учесник НОР-а, има сина Радослава. Радослав Велиборов, судија окружног суда у Ваљеву, има два сина: Предрага и Бојана. Привислав–Пецо Живојинов, заставник ЈНА, без мушког порода. Љубисав Живојинов има сина Горана, а Горан има сина Александра.
  Живојин, други Новаков син, имао је четири сина: Богосава, Владисава, Маринка и Милорада. Богосав Живојинов је имао три сина: Бранка, Десимира и Борисава. Од Бранка су Миљан и Драгиша, а од Борислава је Братислав, док од Десимира нема мушког порода. Владислав Живојинов има пет синова: Његослава, Војислава, Живојина, Славишу и Војимира-Кељу. Његослав има сина Јасенка, Војислав нема мушког порода, Живојин није жењен, Славиша има сина Срђана, а Војимир-Кеља нема мушког порода. Ни Маринко Живојинов нема мушког порода, а његов брат Милорад има четири сина: Животу, Владана, Драгољуба и још једног чије име недостаје.
  Радомир, трећи и најмлађи Новаков син, имао је само сина Александра од којега нема мушког порода.
  Слава ових Тадића је Никољдан.

  Извор: Тадић Радивоје М. – ТАДИЋИ – генеалогија пивског братства Тадић и друга братства Тадић, Београд, 1990.

 3. Војислав Ананић

  ТАДИЋИ У СОВЊАКУ КОД УБА

  Совљак је типично равничарско село, смјештено између ријека Тамнаве и Уба, удаљено на око 5 км западно од варошице Уба.
  Приликом пописа становништва, 1863. године, у овом селу су била гва домаћинства Тадића. То су: Живан Тадић, стар 32 године, жена Милица 30, син Никола 9, син Игњат 5, кћи Станислава 7, кћи Милева 2, брат Спасоје 27, снаха Анђелија 25 и очух Иван 80 година старости и Живко Тадић, стар 40 година, жена Анђелија 29, син Бошко 19, кћи Стојанка 15, брат Миладин 44 и снаха Ана 40 година старости. Према казивању Драгића Тадића, пољопривредника из Совљака, октобра 1984. године, први Тадић који је дошао у ово село био је неки Иванта који се доселио из Радаља, подрињског села између Бање Ковиљаче и Малог Зворника. По Радаљу су их звали Радаљанима, а у селу постоји бунар кога су звали Радаљски бунар, тако назван од Ивантиних потомака да би их подсјећао на поријекло њихових предака. Не зна се тачно када је Иванта дошао у Совљак. Зна се само да су по доласку крчили шуму да би на тај начин дошли до обрадивог земљишта.
  Као што се и из пописа види, у Совљаку су тада, 1863. године у првом домаћинству била браћа Живан и Спасоје, а у другом браћа Живко и Миладин. Не зна се да ли су то синови или каснији потомци досељеног Иванте. Живан је имао три сина: Николу, Игњата и Велимира. Никола је имао пет синова: Алексу, Сима, Живорада, Добривоја и Цвеју. Алекса и Живорад су погинули у српско–бугарском рату, 1913. године, без порода. Порода нема ни од Добривоја и Цвеје. Једино је од петоро браће Симо имао порода. Имао је сина Ђока од кога су Милован и Симеун, а од Милована је син Миладин. Од Игњата, другог Живановог сина нема порода, док од најмлађег Велимира су четири сина: Душан, Паун, Чедомир и Драгић. Прва тројица су помрли као дјеца, док Драгић, рођен 1906. године, има пет синова: Живорада, Миодрага, Здравка, Војимира и Слободана. Живорад Драгићев има сина Милана, а од Милана су синови Драган и Милисав. Миодраг Драгићев има сина Драгољуба, а Војимир Драгићев има два сина: Зорана и Срђана. Друга два Драгићева сина, Здравко и Слободан, немају мушког порода. Ни од Спасоја, Живановог брата (из пописа), нема порода. Њихов рођак или брат (из пописа), Живко, имао је сина Ранка, а од Ранка су Радомир и Живко. Радомир нема мушког порода, а Живко је настрадао у двадесетој години живота, такође без порода. Ни од Миладина, Живковог брата (из пописа), нема потомства.

  Извор: Тадић Радивоје М. – ТАДИЋИ – генеалогија пивског братства Тадић и друга братства Тадић, Београд, 1990.