Летопис попа Дукљанина у дигиталној библиотеци портала Порекло

17. фебруара 2014.

коментара: 1

Дигитална библиотека портала Порекло богатија је за дводелну студију о Летопису попа Дукљанина, коју је приредио прерано преминули историчар Тибор Живковић.

У књигама је представљен целокупан Летопис попа Дукљанина, уз одговарајући превод и критички осврт.

Тибор Живковић – Gesta Regum Sclavorum I (Летопис попа Дукљанина, уз критички осврт)
Тибор Живковић – Gesta Regum Sclavorum II (Летопис поа Дукљанина, уз критички осврт)

 

Тибор Живковић је био један од најперспективнијих српских историчара, византолога.

Tibor ZivkovicРођен је 11. марта 1966. у Мостару. На Филозофском факултету у Београду је дипломирао 1990. године, а 1996. магистрирао темом “Славизација на територији Србије VII-XI века”. Докторску дисертацију “Словени под влашћу Византије од VII до XI века (до 1025. год.)” одбранио је 2000. године. Од 1997. био је упослен у Историјском институту у Београду, а од 2002. до 2010. године је обављао дужност директора Института.

У свом научном истраживању бавио се историјом раног средњег века у Србији, Бугарској, Хрватској, Грчкој и Босни, те посебно српско-византијским односима. У последњим радовима највише је времена посветио проучавању и анализи основних извора за историју раног средњег века на Југоистоку Европе — Летописа Попа Дукљанина и О управљању Царством Константина VII Порфирогенита. Објавио је већи број монографија и десетине научних и стручних радова.

Преминуо је 26. марта 2013. године, у 48. години живота.

Коментари (1)

Одговорите

Један коментар

  1. Poreklo familije Klacara.bar onih is Pala ne vodi of Zimonjica vec od Damjanovica Koji su u drugoj polovini 17 veka zivjeli u Gatackom sell Lokvice I slavili Durdevdan.Oni su se zbog svade sa turcima iselili is Lokvica u nekoliko mjesta.Najvise ih je otislo u Milinsko I tu su se zvali Damjanovica sve do 1840 kada je Mirko Aleksin Damjanovic ubio smail agu Cengica.Od tada su svi Damjanovica uzeli prezime Aleksici po Aleksi Mirkovu ocu.Druga grupa Damjanovica is Sela Lokvice otisla Je u Markovicu I postali Markovljani.Treci su otisli na Boljanice a potom u Pale I postali Klacari po krecu Koji su pkli.Petar Damjanovic Klacar Koji see rodio u sell Lokvice oko 1780 dosao je u Pale oko 1830 sa sinovima.U porodicnom groblju familije Klacara kod Pala na grobu Petra I njegovih sinova stoji Damjanovic ,onako kako see on zvao u Gatackom sell Lokvice.