Knjiga o Tadićima u digitalnoj biblioteci portala Poreklo

14. februar 2014.

komentara: 3

TadiciPortal Poreklo dodao je u svoju biblioteku novi vredan naslov. Reč je o knjizi “Tadići – genealogija pivskog bratstva Tadić i druga bratstva prezimena Tadić”, koju je 1990. godine napisao Radivoje M. Tadić. 

Autor je, nažalost, prošle godine preminuo, a ljubaznošću njegovog starijeg sina Gorana, knjiga je učinjena dostupnom preko našeg portala. Zahvaljujemo se gospodinu Goranu Tadiću i porodici na ovom dragocenom poklonu, koji će, verujemo, biti od značaja ne samo za Tadiće već i za druga bratstva, koja su u ovoj zaista vrednoj knjizi obrađena. U knjizi je na jedan veoma lep način opisana i Piva, tako da svi koji potiču sa tog terena takođe mogu naći dosta vrednih informacija.

Oni koji su zainteresovani za štampano izdanje knjige istu mogu da poruče na telefone:011/214-1318 i 063/237-368.

Knjigu o Tadićima u elektronskom formatu možete da pronađete i preuzmete OVDE, kao i u Digitalnoj biblioteci portala Poreklo.

Komentari (3)

Odgovorite

3 komentara

  1. Vojislav Ananić

    TADIĆI U STUBLENICI KOD UBA

    Stublenica se nalazi između riječica Uba i Kladnice, oko 5 km istočno od varošice Uba. Iako u ravnici, selo je dosta rastresitog tipa.
    U vrijeme popisa stanovništva, 1863. godine, u ovom selu se nalazilo samo jedno domaćinstvo Tadića od 13 članova. To je Marko Tadić, star 34 godine, žena Stamena 30, sin Danilo 9, sin Ljubomir 2, kći Mileva 7, brat Branko 30, snaha Miroslava 30, snaha Marta 38, sinovac Arsenije 14, sinovac Dragomir 1, sinovica Anđelija 8, sinovica Anka 5 i sinovica Nikolija 2 godine starosti. Iz ovog popisa se vidi da su bila tri brata, pored Marka i Branka još jedan čije ime nije upisano. Upoređujući godine Marka i Branka i njihovih supruga i snahe (udove trećeg brata), kojoj je ime Marta, može se zaključiti da je Arsenije njen sin.
    Prema kazivanju Mihaila Tadića i njegovog rođaka Tihomira, oktobra 1984. godine, njihovi preci su još u drugoj polovini 18. vijeka došli odnekud iz Crne Gore. Prvo su došli u Poćutu kod Pecke, podrinjski okrug, a potom u Stublenicu. Slave Aranđelovdan. Od muškaraca, navedenih u popisu, potomstvo imaju samo Danilo Markov i njegov brat od strica Arsenije. Danilo Markov je imao pet sinova: Velisava, Milorada, Aleksandra, Ljubisava i Bogosava, od Aleksandra i Bogosava nema poroda. Velimir Danilov je imao sina Životu, a Života dva sina: Gojka i Milorada. Od Gojka nema muškog poroda, a Milorad ima dva sina: Slobodana i Bobana. Drugi Danilov sin, Milorad, imao je dva sina Mihaila i Radosava. Radosav je umro kao dijete, a Mihailo ima dva sina: Toma i Jordana. Tomo je oficir JNA u Beogradu, a Jordan inženjer u Tuzli. Jordan ima sina Aleksandra. Ljubisav, sin Danila Markova, imao je četiri sina: Prodana, Miroslava, Dragana i Dragoslava. Od Prodana je Dragan, a od Dragana Prodanova su sinovi: Darko, Marko i Žarko. Miroslav Ljubisavov je umro bez poroda, a njegov brat Dragan je neoženjen, dok Dragoslav Ljubisavov ima dva sina: Zorana i Slobodana.
    Arsenije, sinovac Markov (iz popisa), imao je sina Dragomira, a od Dragomira su sinovi: Živorad, Živko i Dušan. Živorad je imao Radomira a Radomir dva sina: Veroljuba i Živana. Od Veroljuba su Aleksandar i Marko. Živko Dragomirov je imao dva sina: Velimira i Tihomira. Od Tihomira je sin Milan, a Velimir Živkov je poginuo kao partizan na Sremskom frontu, 1945. godine, bez poroda.

    Izvor: Tadić Radivoje M. – TADIĆI – genealogija pivskog bratstva Tadić i druga bratstva Tadić, Beograd, 1990.

  2. Vojislav Ananić

    TADIĆI U ŠARBANIMA KOD UBA

    Šarbani su ravničarsko naselje na desnoj obali rijeke Uba, na oko 5 km sjeveroistočno od varošice Uba.
    U vrijeme popisa stanovništva, 1863. godine, u Šarbanima je bilo samo jedno domaćinstvo Tadića. To je bio Novak Tadić koji je imao tri sina: Milivoja, Živojina i Radomira. 0 daljem potomstvu Novakovih sinova zna se znatno više zahvaljujući Veliboru Tadiću, pravniku iz Uba, sa kojim je kontaktirano oktobra 1984. godine.
    Milivoje, najstariji Novakov sin, imao je sina Živorada, a Živorad je imao tri sina: Velibora, Privislava–Peca i Ljubisava. Velibor Živoradov (sagovornik) rođen je 1923. godine, pravnik, učesnik NOR-a, ima sina Radoslava. Radoslav Veliborov, sudija okružnog suda u Valjevu, ima dva sina: Predraga i Bojana. Privislav–Peco Živojinov, zastavnik JNA, bez muškog poroda. Ljubisav Živojinov ima sina Gorana, a Goran ima sina Aleksandra.
    Živojin, drugi Novakov sin, imao je četiri sina: Bogosava, Vladisava, Marinka i Milorada. Bogosav Živojinov je imao tri sina: Branka, Desimira i Borisava. Od Branka su Miljan i Dragiša, a od Borislava je Bratislav, dok od Desimira nema muškog poroda. Vladislav Živojinov ima pet sinova: Njegoslava, Vojislava, Živojina, Slavišu i Vojimira-Kelju. Njegoslav ima sina Jasenka, Vojislav nema muškog poroda, Živojin nije ženjen, Slaviša ima sina Srđana, a Vojimir-Kelja nema muškog poroda. Ni Marinko Živojinov nema muškog poroda, a njegov brat Milorad ima četiri sina: Životu, Vladana, Dragoljuba i još jednog čije ime nedostaje.
    Radomir, treći i najmlađi Novakov sin, imao je samo sina Aleksandra od kojega nema muškog poroda.
    Slava ovih Tadića je Nikoljdan.

    Izvor: Tadić Radivoje M. – TADIĆI – genealogija pivskog bratstva Tadić i druga bratstva Tadić, Beograd, 1990.

  3. Vojislav Ananić

    TADIĆI U SOVNJAKU KOD UBA

    Sovljak je tipično ravničarsko selo, smješteno između rijeka Tamnave i Uba, udaljeno na oko 5 km zapadno od varošice Uba.
    Prilikom popisa stanovništva, 1863. godine, u ovom selu su bila gva domaćinstva Tadića. To su: Živan Tadić, star 32 godine, žena Milica 30, sin Nikola 9, sin Ignjat 5, kći Stanislava 7, kći Mileva 2, brat Spasoje 27, snaha Anđelija 25 i očuh Ivan 80 godina starosti i Živko Tadić, star 40 godina, žena Anđelija 29, sin Boško 19, kći Stojanka 15, brat Miladin 44 i snaha Ana 40 godina starosti. Prema kazivanju Dragića Tadića, poljoprivrednika iz Sovljaka, oktobra 1984. godine, prvi Tadić koji je došao u ovo selo bio je neki Ivanta koji se doselio iz Radalja, podrinjskog sela između Banje Koviljače i Malog Zvornika. Po Radalju su ih zvali Radaljanima, a u selu postoji bunar koga su zvali Radaljski bunar, tako nazvan od Ivantinih potomaka da bi ih podsjećao na porijeklo njihovih predaka. Ne zna se tačno kada je Ivanta došao u Sovljak. Zna se samo da su po dolasku krčili šumu da bi na taj način došli do obradivog zemljišta.
    Kao što se i iz popisa vidi, u Sovljaku su tada, 1863. godine u prvom domaćinstvu bila braća Živan i Spasoje, a u drugom braća Živko i Miladin. Ne zna se da li su to sinovi ili kasniji potomci doseljenog Ivante. Živan je imao tri sina: Nikolu, Ignjata i Velimira. Nikola je imao pet sinova: Aleksu, Sima, Živorada, Dobrivoja i Cveju. Aleksa i Živorad su poginuli u srpsko–bugarskom ratu, 1913. godine, bez poroda. Poroda nema ni od Dobrivoja i Cveje. Jedino je od petoro braće Simo imao poroda. Imao je sina Đoka od koga su Milovan i Simeun, a od Milovana je sin Miladin. Od Ignjata, drugog Živanovog sina nema poroda, dok od najmlađeg Velimira su četiri sina: Dušan, Paun, Čedomir i Dragić. Prva trojica su pomrli kao djeca, dok Dragić, rođen 1906. godine, ima pet sinova: Živorada, Miodraga, Zdravka, Vojimira i Slobodana. Živorad Dragićev ima sina Milana, a od Milana su sinovi Dragan i Milisav. Miodrag Dragićev ima sina Dragoljuba, a Vojimir Dragićev ima dva sina: Zorana i Srđana. Druga dva Dragićeva sina, Zdravko i Slobodan, nemaju muškog poroda. Ni od Spasoja, Živanovog brata (iz popisa), nema poroda. Njihov rođak ili brat (iz popisa), Živko, imao je sina Ranka, a od Ranka su Radomir i Živko. Radomir nema muškog poroda, a Živko je nastradao u dvadesetoj godini života, takođe bez poroda. Ni od Miladina, Živkovog brata (iz popisa), nema potomstva.

    Izvor: Tadić Radivoje M. – TADIĆI – genealogija pivskog bratstva Tadić i druga bratstva Tadić, Beograd, 1990.